אתחיל באזהרה, אסור להסתכל על השמש ללא אמצעים מתאימים. יש סכנה לנזק לראיה עד כדי עיוורון. בנוסף, לבעלי הדובסוניים המתקפלים הפתוחים שצופים עם פילטר שמש, חשוב לכסות את הפתחים כדי למנוע מצב שהטלסקופ זז ואור שמש ישיר פוגע במראה הראשית.
ליקויי חמה הם לא אירוע שכיח, אפילו ליקויים חלקיים. זו הפעם הראשונה שאירוע כזה מתרחש בארץ מאז שנכנסתי לתחביב, ולתצפיות שמש בפרט, ולכן תכננתי ונערכתי מראש כדי להנות ממנו וגם לתעד אותו. הליקוי היה בסדר גודל של עד 35% הסתרה כתלות במיקום בארץ. בכל מקרה, בבוקר כמ
הייתה לי הזדמנות לצלם את השמש בצהריים של יום שני ה-12.9. השתמשתי כרגיל בשובר האור בקוטר 71 מ"מ יחד עם פילטר קווארק ומצלמה ASI174MM. השמש מאוד פעילה בתקופה האחרונה ויש הרבה כתמים, אזורים פעילים, התפרצויות ופילמנטים. הספקתי להציץ גם בחלק מהפילמנט מהארוכים שתועדו (הרחבה עליו בבלוג של אילן), רגע לפני שהוא מסתובב ונעלם לצד השני של השמש. כל כך הרבה פרטים מעניינים שקשה לבחור במה להתמקד, ולכן התפזרתי ותפסתי כמה שיותר מהכל. מזל שהמקום בדיסק הקשיח מגביל אותי ל-25 סרטונים בערך, אחרת העריכה יכולה לקחת יותר
כבר יום קודם ראיתי באינטרנט שיש התפרצות גדולה וקיוויתי שהיא תחזיק מעמד. בצהריים של ה-3.8 הייתה לי לשמחתי הזדמנות לצלם. המערך הרגיל: שובר אור 71 מ"מ עם פילטר קווארק ומצלמה ASI174MM על גבי חצובה משוונית.
ברגע שההתפרצות הופיעה על המסך ודייקתי את הפוקוס, כבר הבנתי שיש פה משהו מיוחד ומדובר בהתפרצות הכי רצינית שיצא לי לראות או לצלם. כרגיל צילמתי בחשיפות שונות ובגדלים שונים של שדה בשביל להוציא גם תמונות של ההתפרצות לבד וגם של ההתפרצות יחד עם פני השטח. אתחיל בהתפרצות, כי היא באמת הדבר ה
הקיץ הגיע והסיכוי שאני אשב בחוץ לתצפית ויזואלית ואתבשל בשמש הלוהטת נמוך מאוד. כשיש פעילות שמש משמעותית - אין ברירה אלא לצלם! הטלסקופ במרפסת ואני יושב בבית עם הלפטופ ומצלם מרחוק.
מערך ה-Ha הכולל שובר אור 71 מ"מ, פילטר קווארק, מצלמה ASI174MM ופוקוסר חשמלי:
הפעם ההתפרצויות בקצוות לא היו האטרקציה העיקרית אלא הפרטים על פני השטח: התפרצויות (filaments) ואזורים פעילים משמעותיים הכוללים כתמי שמש, התפרצויות, אבוקות ועוד.
אזור מעניין ראשון, בתמונה הראשונה במונו עם היפוך בהירויות
בצהרי יום שישי ה-13.5 ביצעתי סדרה נוספת של צילומי שמש ב-Halpha, עם שובר האור בקוטר 71 מ"מ ופילטר קווארק, סדרה שהתחילה באכזבה מסוימת והסתיימה בסט של לא מעט תמונות.
המטרה הראשונה הייתה ליצור תמונת דיסקה מלאה של השמש ע"י חיבור מוזאיקה של 4 תמונות. לצורך כך השתמשתי במצלמה ASI178MM שפחות מתאימה למערכת שלי מבחינת גודל הפיקסלים ויש לה גם בעיה מוכרת שחלק נתקלים בה בצילום בפס צר וחלק לא - תבנית רשת (grid pattern). עם המצלמה שאני משתמש בה בדרך כלל, אני צריך 8 תמונות לפחות בשביל לחבר לדיסקה מלאה
עברו כחודשיים מאז הצילום הראשון שלי באורך גל מימן, ויותר מחודש מאז החצובה המשוונית הרובוטית נשלחה לתיקון. בתקופה הזו עשיתי הרבה תצפיות ויזואליות עם חצובה ידנית, כך שלא ממש הרגשתי שהחצובה הממונעת חסרה לי. אחרי שהחצובה חזרה בתזמון מוצלח לחג ולפעילות שמש רצינית, ב-19.4 הייתה לי הזדמנות לצלם.
בזמן שעבר הספקתי להצטייד בפוקוסר חשמלי ומאריך "2, כך שיכולתי לצלם מתוך הבית כשהמערך במרפסת, והדיאגונל לא השתתף הפעם. הרבה יותר נוח.
מבט כללי ממצפה שמש באוסטרליה, כ-50 דקות לפני שהתחלתי:
מאז שקיבלתי את שובר האור GT71 ואת פילטר ה-Quark, אני מנצל כל הזדמנות אפשרית לתצפית ויזואלית על השמש. כמובן שגם המשפחה הצטרפה 😀
המראות בעינית מדהימים, כרגע בעיקר אלו של התפרצויות בקצוות שמאוד קל להבחין בהן ובפרטים שלהן על הרקע השחור. אני מצליח להבחין גם בפרטי שטח, אבל בפחות קלות. כנראה שכיוונון יותר טוב של הפילטר ושימוש בבינו בהמשך יעזרו.
אתמול החלטתי גם לנסות לצלם.
כדי לחסוך זמן, פשוט החלפתי את העינית במצלמה ASI290MM (+מפחית אורך מוקד x0.5 מוברג לקצה שלה). זה פחות אידא
אני צופה בשמש באור לבן ומצלם כבר קרוב לשנה וחשבתי שזו הזדמנות טובה לשתף בחוויה.
לא מדובר במדריך אבל כן אתן אסבר קצר על שני הסוגים העיקריים של תצפיות שמש:
1. תצפית באור לבן - דורש פילטר שהמוכרים והמוצלחים הם Baader Solar Film (לכל טלסקופ) ו-Herschel Wedge (לשוברי אור בלבד) ומאפשר תצפית על הפוטוספירה בכתמי שמש, פקולות וגרנולציה. זה הפתרון הזול והבסיסי ביותר לתצפיות שמש. לדוגמה התמונה של המערכת שלי עם Baader Solar Film גם על המקסוטוב 150 מ"מ וגם על הפיינדר, עם מצלמה ASI178MC: