עבור לתוכן
  • צור חשבון

jonzm

מנהל
  • הודעות פעילות

    461
  • הצטרפות

  • ביקר לאחרונה

  • ימי נצחון

    44

כל דבר שפורסם על-ידי jonzm

  1. מדפסת תלת מימד מעולה מבית פרוסה. נקנתה לפני כחצי שנה, במצב מעולה, נמכרת לאור נסיעה ארוכה לחו״ל. מצויינת להדפסות עבור אסטרונומיה (בתמונה: הדפסה של חלקים לפלטפורמה משוונית לדובסוני; הדפסתי בה גם מסיכות בהטינוב, מעמדים לסלולריים עבור הטלסקופ, ועוד) מחיר מבוקש: 4000 ש״ח. איסוף מירושלים.
  2. נראות תוצאות לא רעות בכלל עבור ״תנאי תצפית גרועים״ 🙂 נשמע שהיה ערב מהנה ללא ספק - כיף לכם!
  3. הי, האם מישהו קנה פעם ציוד מהאתר הזה? איך היתה החוויה? (קניה בתוך ארה״ב, לא משלוח ארצה)
  4. טוב, עבר כבר הרבה זמן מאז העדכון האחרון, וחלו לא מעט התפתחויות, אז הנה: קודם כל, כל הרכיבים של הטלסקופ כבר נמצאים אצל מרקו, למעט מערכת המינוע (שאליה נגיע עוד מעט). המראה הראשית נמצאת אצלו כבר מזמן, ולפני כשבועיים הצטרפה אליו מראה משנית בקוטר משני של 4.5״ מתוצרת Antares Optics. לפי הבדיקה של אנטרס, מדובר במראה עם ערך PV - Peak to Valley - של 1/20 אורך גל (פנטסטי!). בנוסף לכך, בחודש פברואר הייתי בחופשה בונציה, ובבוקר בהיר וקר אחד לקחתי רכב שכור, ונסעתי כשעה וחצי לעיירה הקטנה שבה מרקו גר כדי לפגוש אותו, ולהעביר אליו עוד שני רכיבים שקניתי לטלסקופ - Paracorr תוצרת TeleVue ושובר אור קטן שירכב על הציקלופ - AstroTech AT-72EDii. (בתמונה: אני ומרקו ליד אחד מיצירות המופת שלו) מעבר לכיף וההנאה שבלפגוש פנים אל פנים את מי שמייצר ליי את הטלסקופ, הייתה לביקור גם מטרה פרקטית - לקבל החלטה ביחס למינוע של הטלסקופ - האם בכלל, ואם כן, אז איזה. המסקנה - בהחלט כן! איזה? שיטת מינוע חדשה שעוד לא יצאה לשוק, ושהטלסקופ שלי יהיה אחד מהראשונים שישתמשו בה - מערכת שעליה עובד סרג׳ אנטונוב, הבעלים של חברת AstroDevices (הממציא של ה-Nexus DSC). במהלך הביקור שלי עם מרקו קיימנו שיחת ועידה עם סרג׳ (שיושב באוסטרליה) כדי לדבר על היבטים שונים של הפיתוח שהיו צריכים להיסגר, ואני גם שימשתי כמתורגמן בין מרקו לסרג׳ 😀 אז איפה הדברים עומדים עכשיו? ככה: מבחינה מכנית, מרקו יכול לסיים לבנות את הטלסקופ תוך בערך חודש. אבל - החלקים המכניים של המנוע כבר מוכנים, אך ה״מוח״ שלו עוד לא, וייקח לו עוד מספר חודשים עד שהוא יהיה מוכן. יכולתי לקבל לידי את הטלסקופ מוכן לשימוש Push-To כבר בשלב הזה, ואז להתקין בעצמי את ה-Controller כשהוא יהיה מוכן. בשלב זה נכנסו החיים והובילו להחלטה (הנכונה) לבקש ממרקו לדחות בשנה את הייצור והאספקה. לשמחתי, התקבלתי ללימודים של שנה בהרווארד, אז אני וכל המשפחה צפויים לעלות למטוס תוך שלושה חודשים ולטוס לשנה. מכאן הכותרת של הפוסט - לא הייתי רוצה שהטלסקופ יישב לו בודד וגלמוד כאן בארץ בעודי בנכר (ליבי במזרח, ואנוכי בקצה מערב...), במיוחד אם אני לא יכול לבדוק שהמנוע באמת עובד, ואז כשאני חוזר כבר עברה לה שנה ואין אחריות. אז - אני לומד להתאפק ולדחות סיפוקים (מי אמר שאני לא מתבגר), ומקבל את העובדה שאת מתנת גיל ה-40 שלי, אקבל רק בגיל 41.5... מנגד, זה אומר שאני אהיה בארה"ב בזמן הליקוי המלא באפריל 2024, וגם שאהיה בארץ הקניות (האסטרונומיות) הבלתי מוגבלות, כך שייתכן מאוד שאחזור עם ציוד חדש מהשהות בנכר 😜
  5. יפה מאוד טל, מחכה לראות את התוצרים ולקבל עדכון מהחלטת ״הרשויות המוסמכות״ 🙂👏
  6. יופי של סיכום אהוד, ובהינתן הביטוי לפיו הטלסקופ הטוב ביותר הוא זה שאתה עושה בו הכי הרבה שימוש - אם אתה יוצא להרבה טיולים, יש מצב שמצאת את הטלסקופ הטוב ביותר עבורך 🙂
  7. מעולה! תודה! זה בדיוק מה שחיפשתי, ויש שם גם עוד כמה רשימות להמשך 🙂
  8. האם למישהו יש רשימות מוכנות של קטלוגים ידועים? אני הכנתי בזמנו רשימה של כל קטלוג מסייה לקראת המרתון בשנה שעברה, וכעת מחפש לי רשימה של הרשל 400 כדי להתחיל לתצפת לאורך השנה.
  9. נעמי טינאייג׳רית, לא רצתה לבוא 🤷🏻‍♂️ אבל חפצי הייתה פעם ראשונה!
  10. אחרי שלא יכולתי לרדת לדרום במולד הירח לפני שבוע, במהלך השבוע האחרון הסתמן שאצליח לרדת ביום חמישי, שלמרות שמדובר בג׳ אדר, הירח כבר היה 14% מלא, ושקע בשעה 21:14. במקביל, הילדים שלא ירדו איתי בחודש שעבר ממש לחצו עלי לקחת אותם איתי הפעם. המסקנה - ננסה לעשות תצפית משפחתית, עם זמן על האש בשעות החשיכה הראשונות עד לשקיעת הירח, ומשמעת חושך בהמשך. אז מה אם התחזית לא היתה מושלמת, והסיכוי למספר שעות כיסוי עננים היה לא מבוטל? הכי גרוע - זכינו בלילה משפחתי בשטח… בתמונה: השמיים עדיין מעוננים בדרך דרומה בתמונה: הגענו לשטח והשמים מתחילים להתבהר יצאנו לדרך עם רכב עמוס לעייפה, והגענו לנקרות (הייד המועדף עם משפחות) כ-45 דקות לפני שקיעה. ואז גילינו שהחניון הפנימי תפוס על ידי קבוצה גדולה של נערים ונערות בטיול, עם אזור מטבח מלא תאורה, וחשש לרעש משמעותי ומלא אנשים שלא שמעו מעולם על משמעת חושך… לאחר התלבטות קצרה, החלטנו להמשיך עוד מעט דרומה לאחד החניונים הקבועים. לשמחתנו, הגענו לשטח ריק ושקט לחלוטין. התמקמנו מהר, הרמנו את האוהלים והקמתי את הטלסקופים עוד לפני שאור השמש נעלם מהשמיים, שהיו כמעט נטולי עננים. תצפית מהירה על נוגה, צדק והירח הייתה יפהפיה, ואז היה זמן על האש מעבר לרכב, כדי להפריד בין הציוד לגחלים… בתמונה: נוגה, צדק והירח במופע מקסים לתחילת הערב בתמונה: הציוד והאוהלים מוכנים ב-21:14 צפינו דרך הטלסקופ בירח שוקע מעבר לגבעות, ומיד השמים החשיכו משמעותית. באותו שלב יכולתי עוד להראות למשפחה את אוריון, אנדרומדה והפליאדות לקולות השתאות ופליאה. ואז - העננים הגיעו והתצפית הופסקה. לאחר התלבטות, החלטתי רק לכסות את האופטיקה אבל לא לפרק את הטלסקופים, ולקראת 23:00 כולנו נכנסנו לישון. בתמונה: זה לא כל כך נעים לראות ענן אפור בהתאם לתחזית שצפתה שמיים בהירים בהמשך הלילה, התעוררתי לבד למשמרת שניה בשעה 2:00, וקיבלתי במתנה שמיים נקיים ובהירים (למרות שהשקיפות לא היתה מדהימה). אוריון והכלב שקעו ממזמן, אבל העקרב כבר היה בזוית לא רעה, והרבה צבירים וגלקסיות חיכו לי. בין תצפית משקפת, למעבר מהיר בין הגדלה נמוכה על שובר האור (עינית ה-36ממ, הגדלה של בערך פי 20) להגדלה גבוהה על ה-9.25 (עינית 10ממ, הגדלה של פי 235), עברתי בין הסומבררו, bode’s nebulas, וכמובן הצבירים היפים כמו הרקולס והצבירים שליד עקרב. לקינוח, שמתי על שובר האור את פילטר ה-NPB והצלחתי לראות את ערפילית המדוזה (לא jellyfish ) באופן עמום. למרות השקיפות הפחות מממוצעת, אני מרגיש שהצלחתי לראות לא רע בכלל - הקפדתי שלא להשתמש באור אדום בכלל, ומסך הטלפון היה על העוצמה הנמוכה ביותר עם פילטר אדום מלא. מצטרף למסקנה של @Guy בנוגע לחשיבות של משמעת חושך לחוויות צפיה מעולות. בתמונה: שמים בהירים של אמצע הלילה לקראת ארבע חזרתי לאוהל לעוד כמה שעות שינה, ובבוקר הילדים יצאו לכבוש את הגבעות הסמוכות בעוד שאני מקפל את המאהל. בתמונה: כיבוש גבעה מוקדם בבוקר בקיצור - אחלה של לילה ספונטני, עם רוגע, כיף משפחתי ותצפית נחמדה בהחלט. ללילה הבא אני רוצה לתכנן רשימת צפייה ברורה, עם כמה אובייקטים מאתגרים.
  11. איזה כיף לקרוא את הסיכום! נראה שלמרות ההתעמקות באובייקטים, עדיין הספקת רשימה מרשימה 🙂 נשמע גם שההקפדה על משמעת חושך ועל מיעוט שימוש בפנסים אדומים השתלמו, ושהצלחתם בזכות זה לראות פרטים נוספים גם באובייקטים עמומים יותר.
  12. ממש סיכום מעולה, והמסקנה מעניינת. צריך לנסות עוד כמה פעמים כדי לבדוק אם מדובר בתופעה. אם כן - צריך לשנות נהלים 🙂
  13. בהחלט היה לילה תענוג. אחרי ארבעה חודשים שלא הייתי במדבר מכל מיני סיבות, היה נהדר לראות שוב את כל החברים, אלה שעל הקרקע ואלה שבשמים 🙂 מזל טוב על סיום הקטלוג - עכשיו אפשר לחזור ולהתעמק באובייקטים בלי לחץ...
  14. אפשר לחשוב על להזמין ליושופס, ואז המשלוח יהיה (בהנחה שמדובר במשקל מזערי) כ-22$
  15. הי לכולם, אודה לקבלת עצה מניסיון: אני מעוניין לרכוש כסא תצפית חדש של דובל, ומתלבט בנוגע לתוספות: א. סוג הכסא: נראה לי שהאפשרות של המושב הרחב והמרופד היא הנכונה. ב. משענת גג: האם שימושית? ג. מדרך רגליים? ד. הרגליות הבסיסיות נראות לי מספקות. אשמח מאוד לדעתכם!
  16. זו החצובה שאני משתמש בה נקודה. את החצובה שהגיעה עם ה-evo אני שומר אצל ההורים שלי לשבתות שאני מגיע לשם; אבל בכל יתר המקרים, אני עובד עם האינורל - היא פשוט יותר נוחה בכל פרמטר, מבלי לאבד יציבות.
  17. בזמנו המלצתי כאן על חצובת סיבי הפחמן שלי - גם @Ehud Spiegelקנה אותה, ולא נראה לי שהוא מתחרט - innorel RT90C - מחיר של כ-300$ ויופי של ביצועים.
  18. כן, אבל כאמור, יש כאן משוואה רגישה, שבאיזשהו שלב גודל ההסתרה מייצר יותר פגיעה באיכות מאשר תוספת ההארה בשוליים. תסתכל בדף הזה אצל מייק לוקווד, יש לו גם הסברים טובים וגם טבלה מדוייקת של גדלי משנית לנתוני מראה ראשית ומרחק ראשית-משנית. למראה שלי, 4.5״ היא מספיק גדולה כדי לספק 100% הארה לאזור של למעלה מחצי אינץ׳ (Fully illuminated field), שזו ההמלצה. ובנוסף, גם מרקו וגם נורמן המליצו על הגודל הזה, וללא ללכת על יותר גדול. אז אני מקשיב למומחים 😀
  19. יש משוואה ברורה בין גודל המשנית, אחוז ההסתרה, וגובה המשנית והפוקוסר. התכנון כרגע יוצר הסתרה של בערך 22.5%, שזה בתוך ה-sweet spot שלא יוצר ירידה משמעותית ביכולת איסוף האור וברזולוציה.
  20. מוזמנים לקרוא את הפרק הבא במסע 😃
  21. חלפו להם כמה חודשים מאז הזמנתי את הטלסקופ, ורציתי לשתף בהתפתחויות ובעדכונים שהיו לאורך הדרך. אז בהמשך למה שעדכנתי בעדכון הקודם, ההתפתחות הפיזית הכי גדולה היא במראה הראשית: נורמן פולום קיבל את הזכוכית בתחילת נובמבר, ובאמצע נובמבר היא כבר הייתה עמוק בתוך תהליכי הליטוש. בתמונה: המראה לאחר ליטוש ובתחילת עבודת העיצוב. ללא ספק תמונה מלהיבה, אך החדשות היותר מרעישות היו הערכת הזמנים לסיום הכנת המראה - שבועיים-שלושה! ואכן, אתמול קיבלתי הודעה שהמראה מוכנה ונמצאת בתא הוואקום לציפוי רפלקטיבי. לשמחתי, קיבלתי גם את בדיקות הדיוק שנורמן ערך למראה, שהראו שלפי בדיקת Knife Edge, המראה בעלת ערך PV של 1/12.98 אורכי גל, וערך סטרהל של 0.983! בתמונה: נתוני המראה בתמונה: סימולציית Star test עם המראה גם אם בפועל הנתונים מעט נמוכים יותר, זו ללא ספק מראה ברמת גימור מעולה, ואני כמובן לא יכול לחכות לבדוק אותה במדבר בעוד מספר חודשים... בתמונה: המראה לאחר השלמת הציפוי, ולקראת שילוח לאיטליה אז זה העדכון הכי משמעותי - המראה הראשית אמורה לצאת לדרכה בימים הקרובים, שם היא תחכה, ככל הנראה עד לחודש מרץ בערך, אז מרקו (DocTelescope) יגיע לייצור הטלסקופ שלי. אבל זה לא העדכון היחידי - מעבר לכך, אני ומרקו השלמנו את האפיון הסופי של הטלסקופ, שיכלול גם אוכף מיני-ויקסן לפיינדר, גם פוקוסר FeatherTouch עם מרווח תנועה של 2 אינץ׳, וגם מערכת Nexus DSC. התוספת החדשה לסיפור היא אוכף ויקסן שיהיה מורכב על החלק התחתון של הטלסקופ (ה-Rockerbox), שעליו ניתן יהיה להרכיב שובר אור קטן (60-72 מ״מ) לתצפיות שדה רחב. לגבי מראה משנית, אני ממתין לעדכון מ-Antares Optics, שכרגע בהליך ייצור של אצוות מראות שטוחות בקוטר משני של 4.5 אינץ׳. התקווה היא שאחת מהמראות באצווה תהיה עם ערך PV של 1/20 או נמוך יותר. היה עיכוב בהליך הייצור בגלל תחלואה גבוהה של שפעת וקורונה בארה״ב... ולבסוף - שאלת ה-Goto. כמו שאמרתי בפרקים הקודמים, אני עדיין ממתין כדי לראות מהן האפשרויות שקיימות בשוק. עם הפסקת הייצור של מערכת ה-Goto של StellarCat, צריך לחכות כדי לגלות אם יש חלופות עדכניות. מה שברור לי הוא שאני לא רוצה מערכת מינוע שפוגעת ביכולת התנועה הידנית של הטלסקופ. יש כיוון מעניין שראיתי בפורומים של CN, ואני בקשר עם כמה גורמים בקשר לזה - מדהים לראות איך הטלסקופ הזה הוא פרוייקט כלל עולמי, שבינתיים חובק ארבע יבשות. והדובדבן שבקצפת - אם הכל הולך כמו שצריך, מרקו שינה את הערכת הזמנים שלו, והוא צפוי לספק את הטלסקופ בסוף חודש אפריל או תחילת מאי. נחזיק אצבעות שהכל יהיה בסדר...
×
×
  • צור חדש...

Important Information