עבור לתוכן
  • צור חשבון

שחר

מנהל
  • הודעות פעילות

    286
  • הצטרפות

  • ימי נצחון

    24

Blog Entries שנפתחו על-ידי שחר

  1. שחר
    אחרי כמה חודשים שלא הייתי בתצפית ראויה לשמה (מאוגוסט עד דצמבר), והתצפית בדצמבר שהייתה קצרה ועם המון אוטובוסים שעברו בלילה, באתי מלא ציפייה לתצפית הזו. התחזית הבטיחה לילה נקי לגמרי ובלי לחות בכלל, ובנוסף הגיעה הזדמנות בשבילי לסיים את קטלוג מסייה, ולנסות את הטלסקופ החדש שלי (sky-watcher evostar 100ed) בשמיים חשוכים.
    אני התחלתי את הקטלוג כשקיבלתי את הדובסוני (8 אינץ'), בנובמבר 2021, ולא הספקתי לסיים אותו בגלל מיעוט תצפיות מדבר לאורך השנה, ורווחים לא קטנים ביניהם. בפועל נשארו לי כמה גלקסיות בקבוצות בתולה והדובה הגדולה, והקבוצות האלה מגיעות לגובה טוב לתצפית באזור 1-2 בלילה בתקופה הזו של השנה.
    הגעתי למקום די מוקדם, וכבר כשהתחיל החושך ראינו איזה לילה טוב עומד להיות לנו - השקיפות והיציבות היו מדהימות, הכוכבים כמעט לא נצנצו.
    את התצפית התחלתי "בנחת", עם תצפית במעט אובייקטים דרך הטלסקופים שלי. ל"טיול" בין הטלסקופים השונים, עם השוואת אובייקטים (בעיקר אוריון...), תוך כדי שיחה עם החברים לתצפית - יש קסם מיוחד משלו, וזה חלק משמעותי מהתצפית בחוויה שלי.
    ערפילית אוריון נראתה מדהימה בכל טלסקופ שמפנים לכיוונה, במיוחד היה כיף לצפות בה עם ה16" של @Ran Livne, ועם הפילטר npb של @Ehud Spiegel נגלו עוד המון "שבילי אבק" שלא הופיעו בלעדיו.
    ראויה לציון גם ערפילית הרוזטה (ngc 2238), שהראתה המון מבנים בתוך הערפילית עם פילטר oiii, אפילו ב8" שלי. ב12" החדש של ליאור היו יותר פרטים, כמובן, אבל אני מרוצה מהטלסקופ הנוכחי שלי.
    ב1 בלילה, כשהקבוצות הרלוונטיות עלו, התיישבתי עם הטלסקופ שלי והתחלתי לחפש את הגלקסיות שחסרות לי לסיום הקטלוג. מדובר בגלקסיות שנמצאות בתוך צביר גלקסיות גדול, כשהאתגר הוא לא למצוא אותן (הן בהירות יחסית, וקלות לצפייה עם 8 אינץ'), אלא לוודא שאני צופה בגלקסיה שאני מחפש, ולא באחת אחרת. עשיתי שם ממש "galaxy hopping", כשאני קופץ מגלקסיה לגלקסיה, ומסמן באפליקציה את כל הגלקסיות שראיתי בדרך. ככה מצטברים המון אובייקטים בobservations בזמן קצר...
    את התצפית קינחתי עם השביט (C/2022 E3 ZTF), שהראה זנב יפה ונקודה בהירה במרכז  (הגרעין שלו לפי ההבנה שלי).
    רשימת האובייקטים המלאה שצפיתי בה בטלסקופים שלי (לא יודע למה זה בסדר הפוך) :
    Sombrero Galaxy
    ZTF
    Spindle Galaxy
    Whale Galaxy
    NGC 4559
    Needle Galaxy
    M 49
    M 61
    NGC 4419
    M 88
    IC 3583
    M 90
    M 89
    NGC 4551
    NGC 4550
    M 58
    NGC 4606
    M 59
    NGC 4638
    M 60
    NGC 4647
    M 106
    M 48
    M 93
    M 50
    NGC 2438
    M 46
    M 47
    M 41
    Rosette Nebula
    M 78
    Flame Nebula
    Orion Nebula
    M 34
    California Nebula
    Double Cluster
    Soul Nebula
    Heart Nebula
  2. שחר
    את הטלסקופ שלי (דובסוני 8 אינץ' ידני) קניתי לפני שנה (בנובמבר 2021), ובאותו זמן לא הייתה לי שום כוונה לצלם בעזרתו. מכיוון שצילום לא היה שיקול, קניתי את הטלסקופ הידני הכי גדול שיכלתי, במקום להוציא חלק מהכסף על עקיבה.
    באמצע מאי, אחרי שהשתמשתי בו כמה חודשים, ניסיתי בפעם הראשונה לצלם דרכו. כיוונתי לירח, הצמדתי את הטלפון לעינית של הטלסקופ, וצילמתי תמונה בודדת. בשלב הזה לא ידעתי בכלל על הגדרת חשיפה וiso, פשוט נתתי לטלפון לבחור את ההגדרות (מצב אוטומטי). בגלל זה חלק מהירח יצא "שרוף".

    בשבועות שאח"כ צילמתי עוד כמה תמונות כאלה, ולמדתי איך להתאים את החשיפה והiso, כדי שלא יישרף.

    במקביל ניסיתי לצלם סרטונים ולערוך מהם תמונה עם סטאקינג וחידוד לפי המדריך הזה, עם התאמות נדרשות לירח בתוכנות. רוב ההתאמות מפורטות פה (התהליך מאוד דומה גם אם לא רוצים לייצר פנורמה).
    הצילום לא היה פשוט בלי מתאם לטלפון, כי יש נקודה ספציפית שבה הטלפון צריך להיות כדי לקלוט את האור שיוצא מהעינית. אם הטלפון זז, צריך למצוא אותה מחדש. למרות זאת, היו כמה תמונות שהצלחתי להוציא:
      

     
    אחרי כמה נסיונות כאלה, הגעתי למסקנה שאני צריך מתאם לטלפון שיחבר אותו לעינית, אז הזמנתי מעליאקספרס אחד כזה.
    לפני שהמתאם הגיע שבתאי כבר התחיל להופיע בשעות נוחות, ולכן ניסיתי לצלם סרטון שלו עם הטלפון מוחזק ידנית. זה היה מאתגר הרבה יותר מהירח (אל תעשו את זה לעצמכם, תקנו מתאם בשביל זה), אבל הצלחתי לצלם משהו. תוצאה שאני מאוד גאה בה.

     
    התמונות שלי השתפרו אחרי הגעת המתאם, ועם לא מעט לימוד עצמי והבנה של התאמה נכונה של חשיפה, iso וזום. הנה כמה דוגמאות:
     
      
     
    צדק הגיע לשעות נוחות רק אחרי שהיה לי כבר מתאם, ועדיין הייתה לי אצלו עקומת למידה. מהתמונה הראשונה שצילמתי אותו, שיצאה נוראית לכל הדעות, ועד תמונות שאני ממש מרוצה מהן.
     

     
    בשלב הזה הייתי מרוצה מהתמונות, ומצלמה פלנטרית הייתה בתכנון, אבל לא לטווח הקרוב. תכננתי לקנות מצלמה רק אחרי שתהיה לי פלטפורמת עקיבה משוונית. אבל המציאות עולה על כל דמיון, וכש@Assaf Hochberg מכר מצלמה במחיר מעולה, קפצתי על המציאה.
    גם פה הייתה לי עקומת למידה, ולמרות שהיה לי חסר בהתחלה בארלו שהייתי צריך בשביל המצלמה, התמונות הראשונות של צדק ושבתאי יצאו טובות בהרבה מכל מה שצילמתי עם הטלפון.
       
    הנה אחת בין הטובות שלי, עם פרטים על גנימד (ירח של צדק, הירח הגדול ביותר במערכת השמש):

     
    והתמונות הטובות ביותר שלי של צדק ושבתאי עד היום:


    התמונה הזו היא מהטובות ביותר שראיתי שצולמו עם טלסקופ בקוטר 8 אינץ' (אני יודע שאני לא אובייקטיבי.😅 עדיין...), ובהתחשב בעובדה שזה צולם בלי עקיבה, אני סופר מרוצה.
     
    גם בצילומי ירח המצלמה מאוד שיפרה, והתמונות הבאות הן תמונות של אזורים שצילמתי גם עם הטלפון לפני כן (מופיעות למעלה). אפשר לראות את השיפור בצורה ניכרת.

    זה המכתש petavius, שמופיע בחלק העליון של תמונת הירח השניה בפוסט הזה.

    והשלישיה פה מופיעה (רק מסובבת) בתמונת הירח השלישית בפוסט. השיפור ניכר.
    אני מקווה ללמוד ולהשתפר עוד, בעיקר בצילומי ירח. כשתהיה פלטפורמה משוונית מוכנה, צילומי הירח ישתפרו בצורה ניכרת.
×
×
  • צור חדש...

Important Information