סיכום תצפיות וצילום ירח - מאי 2022
החצי הראשון של חודש מאי סיפק תנאים טובים לתצפיות ירח ואפשר לי 8 תצפיות רצופות! בנוסף, ציוד חדש שיפר את החוויה ואת נוחות הצפייה בהשוואה לעבר.
התצפית הראשונה הייתה ב-6.5 כאשר הירח היה 28% מואר והאחרונה ב-13.5 כאשר הוא היה 93% מואר. בכל יום, ולפעמים אפילו בהפרשים של מספר שעות, מתגלים מראות חדשים ומרהיבים של הימות, המכתשים, רכסי ההרים, העמקים ושאר מאפייני השטח של הירח.
הציוד שבתמונה למעלה: טלסקופ מקסוטוב 150 מ"מ על חצובה משוונית, יחד עם binoviewer שמאפשר נוחות משופרת ותחושת תלת מימד בצפייה בשתי העיניים. החידוש הפעם הוא זוג עיניות זום של חברת באדר באורך מוקד משתנה מ-8 עד 24 מ"מ. החוויה עם העיניות האלו משתדרגת עוד יותר משום שניתן לצפות בהגדלות בינוניות עד גבוהות מאוד ולעבור ביניהן תוך שניות, בלי להחליף עיניות ובלי צורך לפקס מחדש. בניסיון הראשון לא היה לי נוח בגלל שהעיניות יחסית גדולות והמרחק ביניהן לא השאיר לי מספיק מקום לאף. ברגע שהסרתי את הגומי בקצה העיניות, הכל הסתדר. מבחינת איכות אופטית השוותי לעיניות TV Plossl של 15 ו-20 מ"מ ולא מצאתי הבדלים למרות שחיפשתי טוב. החסרונות: מחיר ומשקל.
הדגש העיקרי היה על תצפיות ויזואליות. אני מתחיל בדרך כלל במבט כללי בהגדלה בינונית של 100 עד 125. בחלק מהתצפיות הייתה יציבות טובה (seeing) ויכלתי לצפות בהגדלות בסביבות פי 300. מי שלא צפה אף פעם בירח בהגדלה גבוהה עם בינו פשוט חייב לנסות. זה כיף כדול לשוטט ככה על פני הירח, לזהות את המאפיינים בעזרת אפליקציה כמו Skysafari Pro שיש בה תמונת ירח ברזולוציה גבוהה, והתחושה היא כאילו ממש מרחפים קרוב מעליו. בחלק מהתצפיות היציבות הייתה טובה פחות ומעבר להגדלה 125 לא היה טעם לנסות אפילו.
אי אפשר בלי קצת תמונות כדי להעביר את החוויה. תיאור במילים לא מספיק במקרה הזה...
ב-9.5 צילמתי למרות רוח חזקה מאוד, כאשר הירח היה 58% מואר. לא היו תנאים טובים לצילום, אבל רציתי לראות מה אפשר להוציא מכמה מאפיינים יפים שראיתי בעינית. השתמשתי במצלמה מונוכרומטית ובפילטר IR שאמור להקל על קבלת תוצאות כאשר תנאי היציבות לא אופטימליים, משום שאורכי הגל של IR פחות רגישים ליציבות אטמוספרית. בתמונה הראשונה בפינה השמאלית-עליונה אפשר לראות את "הקיר הישר" Rupes Recta באורך 116 ק"מ ואת המכתשים בסביבתו. Arzacel יחסית במרכז, לא הגדול ביותר בתמונה, אבל אפשר לראות בתוכו הר מרכזי, מכתשון גדול יחסית של 9 ק"מ, מכתשונים קטנים יותר וערוץ.
בתמונה הבאה, זריחה על המכתש Clavius. עוד נחזור אליו.
ביום הבא, בהארה של 68%, צילמתי רק עם פלאפון מוחזק ידנית מול העינית. יצאה תמונה יחסית טובה של Clavius. מכתש גדול מאוד עם המון מכתשים ומכתשונים פנימיים עם סידור יפה כאילו מישהו תכנן אותו מראש, בהחלט אחד האהובים עליי.
ב-11.5 עשיתי ניסיון ראשון לצלם עם פילטר ירוק שאמור לתת רזולוציה משופרת כאשר היציבות טובה. הירח היה הפעם ב-77% הארה. התמונה הראשונה, תקריב נוסף על Clavius. מדהים לראות איך בהפרש של יום או יומיים המראה שלו משתנה לחלוטין. אפשר להבחין בתמונה במכתשונים בסביבות 1-2 ק"מ בקוטר, שזה כנראה קצה גבול היכולת של הציוד שיש לי.
בתמונות הבאות בשדה רחב יותר אפשר לראות המון מאפיינים יפים. אציין רק כמה בולטים: בתמונה יחד עם Clavius יש בחלק המרכזי-עליון את המכתש Capuanus שיוצאות מהשפה שלו 3 לשונות הרים, מראה נפלא בעינית. בתמונה השנייה של אזור ימת Imbrium מופיעים מכתש פלטו, רכס ועמק האלפים, רכס האפנינים, עמק Hadley מכתש קופרניקוס ועוד ועוד. אזור מדהים ביופיו. הערוץ בתוך עמק האלפים הוא פרט מאתגר מאוד לצפייה וצילום, בצפייה בהגדלה גבוהה ראיתי אולי רמזים שלו, אבל בטח שלא בצורה ברורה. צריך לחכות לתנאים טובים מאוד והארה מתאימה שלו כדי להצליח. את הערוץ ב-Hadley ראיתי בצורה ברורה יותר.
ב-13.5 אחוז ההארה היה גבוה, היציבות פחות טובה, והתמקדתי גם בצפייה וגם בצילום עם פילטר IR באזור המכתש Aristarchus, הפרט הגדול הבהיר ביותר בירח, וערוץ Schorteri הסמוך בעל צורת הנחש. גם סביבת המכתשים Schiller ו-Schickard שבתמונה השנייה הייתה מעניינת מאוד. היציבות לא הייתה טובה והתוצאות לא אופטימליות בהתאם, אבל אלו אזורים שראיתי וצילמתי בפעם הראשונה ולכן לא ויתרתי.
לסיכום, הירח אולי נראה כמו האובייקט הטריוויאלי ביותר, וכל חובב אסטרונומיה כמעט מתחיל ממנו. עם זאת, אפשר להעמיק בו בלי סוף ולגלות פרטים חדשים ומפתיעים בהגדלות גבוהות כאשר היציבות טובה. המופעים השונים והליברציות מביאים למראה שונה בכל פעם ויש גם תופעות מעניינות כמו כיסויים של כוכבים ע"י הירח ותופעות נדירות יותר או פחות של אור וצל (דוגמה מעניינת בקישור). יש מה לראות גם באחוזי הארה נמוכים יותר וגבוהים יותר מאלו שבהם צפיתי. הפעם מזג האוויר לא אפשר (לא שאני מתלונן חס וחלילה). כאשר אחוזי ההארה נמוכים הסהר הדקיק יפה והאזור החשוך מואר מספיק ע"י כדור הארץ כדי לראות בו מאפיינים גדולים כמו ימות ומכתשים. באחוזי הארה שקרובים ל-100 אזור הטרמינטור עדיין עם פרטים יפים.
4 תגובות
תגובה מומלצת