ירח האייל - Full Buck Moon - הירח הגדול ביותר של השנה - 13 ביולי 2022.
הירח של חודש יולי נקרא ירח האייל, שם זה פחות מוכר בעברית. זהו תרגום ל-Buck Moon.
כל אחד מהירחים המלאים של השנה קיבל שם אחר, בדרך כלל הקשור לתאריך. ירח האייל נקרא כך משום שקרני האייל האמריקאי, הקרוי גם Buck (או במבי) מגיעים בחודש זה לשיא תפארתם. קרניהם של הזכרים גדלות מחדש מדי שנה. הקרניים מתחילות לגדול לקראת סוף האביב. לאחר עונת הרבייה מסוף דצמבר ועד פברואר נושרות הקרניים.
השנה ירח האייל, שזרח ב-13 ביולי (אתמול), היה הירח המלא הגדול ביותר של השנה (Supermoon).
אתמול, כשזכיתי לראות את זריחת הירח הזה מאד התרשמתי. הוא היה כתום ויפה, ונראה ענקי כשהחל לעלות מעל גגות הבתים וצמרות העצים בזכרון יעקב. מייד שלחתי הודעות לכל מי שאני מכיר שיסתכל על הירח, ובגלל שבזמן הזריחה שלו היו קצת עננים, לא הוצאתי מייד את הטלסקופ, אלא לקחתי מצלמה קנון ישנה נושנה שלי, ונסיתי קצת לצלם תמונות יפות שלו.
תראו איזה אפקט נחמד קיבלתי - השתקפות של הירח בעדשת המצלמה שרואים בה ממש את הימות.
אחר כך, ניסיתי משהו אחר, עשיתי תשע תמונות עם זום מקסימלי של המצלמה, הנה אחת מהן:
ואז לקחתי אותן ל-AstroSurface, וניסיתי לעבד אותן קצת כמו שאני עושה לצילומים של כוכבי לכת. קיבלתי את התוצאה המעניינת הזו:
בינתיים, חבר שלי, שהוא צלם חובב, שלח לי את התמונה הזו שהוא צילם:
הוא צילם אותה במצלמת סוני A6400 עם עדשת זום מטורפת בקוטר של 60 מ"מ (טלסקופ קטן).
מפה לשם, לקראת 22:30, העננים נראו לי שכבר התפזרו, והירח עלה לו לגובה יחסית סביר של 24 מעלות, כשהצבע הכתום שלו כבר נעלם. הוצאתי את הטלסקופ לחצר, לפינה היחידה בה יכולתי לצפות בו (יש לי בעיה בחצר לצפות באזורים שקרובים ל-20 מעלות), והתחלתי לצלם סרטונים עבור פנורמה מלאה (התמונה שבהתחלה). הירח האיר כל כך חזק, עד שגם בהגדרות החשיפה הקצרות ביותר ששמתי במצלמה (SVBONY SV105), עדיין הופיעו רוויות בנקודות מסויימות. כמו כן, בזמני חשיפה כל כך קצרים, ראיתי שיש כבר הרבה רעש על התמונה. כשהוספתי למצלמה פילטר ירח, המצב מאד השתפר, והעלתי קצת את זמן החשיפה של כל פריים לכמעט מילי שנייה שלמה.
החלטתי שלא לבצע צילומים ארוכים, על מנת לחסוך קצת באכסון על הלפטופ, אלא לצלם סרטונים קצרים, כל אחד של 200 פריימים. כל סרטון כזה תופס לי על המחשב 1.15GB - מרוב לחץ שלא לפספס אף נקודה הירח צילמתי בסוף 36 סרטונים. כלומר כ-42GB של חומר גלם.
כל סרטון העברתי ב-AstroSurface לצורך סטאקינג ויצירת תמונות. חלק קטן עשיתי סטאקינג עם הגדרות ברירת המחדל, של חצי, כלומר של 100 פריימים, אבל אחרי שראיתי שאיכות הסרטונים טובה כמעט לכל אורכם, העלתי את זה ל75% ורוב התמונות נוצרו עם סטאקינג של 150 פריימים.
כשעושים סטאקינג כזה, כמעט תמיד נוצרת מין מסגרת צבעונית בפיקסלים שממש על קצות התמונה, ויש לחתוך (Crop) אותן החוצה. גם את זה ניתן לעשות בקלות עם AstroSurface. בדרך כלל חיתוך של 5 עד 10 פיקסלים מכל קצה הספיק לי.
ככה נראו בסוף כל התמונות שהוצאתי מהסרטונים:
את כל התמונות הללו דחפתי לבלנדר שקוראים לו ICE - והוא יצר בקלות פנורמה, שכבר ככה נראתה לי טובה למדי. אותה עוד העברתי עיבוד Wavelets ב-AstroSurface, ואז לקחתי אותה ל-GIMP לצורך הגדלת הטווח הדינמי (levels), להדגשת הבדלי הגוונים.
זו הפנורמה הסופית שקיבלתי:
שימו לב שהתמונה הזו צבעונית (רואים את זה בהגדלות קרוב לשוליים).
מאוחר יותר גיליתי שנוצרו לי בתוך התמונה כל מיני ארטיפקטים, כנראה מפעולת חיבור התמונות. מאחר והערכתי שלמעשה לקחתי יותר מדי תמונות לצורך יצירת הפנורמה, ניסיתי לברור מתוך 36 התמונות מספר נמוך יותר שיאפשר לי ליצור אותה מחדש. בסופו של דבר הגעתי ל-17 שהספיקו...
הפנורמה שנוצרה מה-17 הללו, היא הפנורמה שאתם רואים בתחילת הבלוג. גם היא כוללת עיבוד Wavelets עם AstoSurface, הדגשה עם GIMP, והפעם גם העברה לשחור-לבן עם GIMP.
בקיצור - היה לי ערב נחמד של תצפיות וצילומי ירח מלא.
5 תגובות
תגובה מומלצת