אסטרונומיה בשתי העיניים - סיכום תצפית 4.6.2021
לתצפית הראשונה של חודש יוני הגעתי עם כמה צעצועים בחיקי, חלקם קניתי וחלקם בניתי, ובעיקר בציפיה גדולה לנסות אותם במגרש המשחקים היפה בעולם - שביל החלב והאובייקטים המרהיבים של שמי הקיץ
במהלך חודש מאי, סיימתי כמה פרוייקטים אסטרונומיים שעבדתי עליהם במקביל - בסיס חדש לטלסקופ הדובסוני, פיינדרסקופ 60 מ"מ F/6 בבנייה עצמית, ומשקפת אסטרונומית 50 מ"מ בבנייה עצמית. כמו כן לאחר המתנה ממושכת עקב שיבושי הקורונה, הגיעו מחו"ל טלסקופ חדש (Sky-Watcher 130PDS), וכן בינו חדש מתוצרת TS-Optics.
המלחמה שפרצה בחודש מאי מנעה מאיתנו ירידה אחת למדבר, ועל כן נאצלתי להתאזר בסבלנות על מנת לנסות את כל הציוד. מן הסתם שלא ממש התאפקתי והשתמשתי בו תכופות תחת שמי המרכז מזוהמי האור, אבל זה לא הדבר האמיתי. בונוס קטן להמתנה היה, שחודש נוסף אומר שבתצפית בחודש יוני, שביל החלב והאובייקטים המרכיבים אותו יזרחו בשעות סבירות - החל מ - 21:30. הציפייה לנסות את כל הציוד החדש ובמיוחד את ההאופטיקה הסטריאוסקופית (הבינו והמשקפת) על שמי הקיץ היתה מטורפת. בסיכום הזה אתן סקירה קצרה על הציוד החדש, ובתקווה אעלה סקירות מלאות בעתיד הקרוב.
***
מתחילים בקטן
יצאתי לדרך יחסית מוקדם מתוך מטרה להגיע כשעתיים לפחות לפני שמחשיך כדי להינות קצת מהשקיעה. כבר בירידות ממצפה רמון למכתש, ניתן היה לראות בכיוון מזרח את ההרים בצורה צלולה - סימן מעודד לגבי רמת הניקיון של השמיים. הגעתי לאתר מוקדם לפי התכנון המקורי הקמתי את הציוד, ולאט לאט התחילו לטפטף החברים, והשמש שקעה. התכנון המקורי שלי היה להתרכז בקטלוג הרשל 400 עליו אני עובד לא מעט לאחרונה, ובסביבות חצות לעבור לעוד שעתיים של השתעשעות עם הציוד החדש.
התחלתי עם הרשל 400 כמתוכנן, קצת גלקסיות מכיוון צפון באיזור הדובה הגדולה, אבל שביל החלב פשוט עלה מוקדם מדי, ודי מהר המשקפת האסטרונמית שיושבת על המיסב הימני של הדובסוני הסיחה את דעתי וגרמה לעבור ל - Tonight's Best של סקאיי ספארי.
כאמור המשקפת יושבת על המיסב הימני והשליטה בו נוחה מאוד - ניתן להתמקם מאחוריה בנוחות עם כיסא ולשלוט בטלסקופ עצמו עם יד שמאל. החיסרון היחיד הוא שהדבר מוסיף מעט משקל לחלק העליון של המיסב העגול ומשנה את נקודת האיזון של הטלסקופ ככה שברגע שעוברים את גובה 60 מעלות בערך, הטלסקופ מתחיל להחליק למעלה. נמצא פתרון גם לזה.
הכיוונון של המשקפת האסטרונומית והמיזוג של התמונה מעט טריקי למי שעושה זאת בפעם הראשונה. זה טיפה פחות אינטואיטיבי ממשקפת מסורתית עם מנסרות, אבל בגדול קולטים את זה די מהר. עוד בבית התאמנתי על העניין, והיום העיניים שלי מסוגלות לזוז בנפרד לכיוונים שונים כמו זיקית (לא באמת אבל זה בהחלט כואב ברמה כזו..). על המיזוג כאמור התאמנתי כחודש, ככה שזה היה צ'יק צ'ק בשטח, והתוצאה - וואו!
אם מהבית הייתי מסוגל לראות יופי את M44 קטן ומרוכז במרכז התמונה, במדבר כל השמיים נראו כמו צביר אחד גדול! פשוט מדהים. לאן שלא כיוונתי את המשקפת, אלפי כוכבים חיכו שם. אמנם זה לא דבר חדש, כי הם מחכים שם גם בעינית הטלסקופ. אבל החוויה של הצפיה בהם בשתי עיניים היא נדירה. יש גם משהו שונה בלעשות את התצפית במשקפת אמיתית לעומת בינו, קצת קשה להסביר. הכיף הזה בצירוף העובדה שמדובר בעלות של גרושים (בניה עצמית), מפיקה יחס עלות-תועלת מעולה .
***
ממשיכים בגדול
אחרי קצת משחקים עם המשקפת והפסקת קפה, עברתי לדברים הגדולים יותר. ווגה כבר היתה בגובה סביר, בערך 30 מעלות, ורציתי לבדוק את ערפילית הטבעת. שמתי את הבינו החדש של TS-Optics בדובוסני וכיוונתי לשם. תמונה מדהימה של M57 על רקע אלפי כוכבים בשתי העיניים, תמיד כיף. כבר ראיתי את התמונה הזו עם הבינו הראשון שלי (Denkmeier II), אבל ההבדל הוא שהבינו הזו מאפשר צפיה ללא ברלו מנת להגיע לפוקוס, כלומר פשוט שמים אותו בפוקוסר של כל טלסקופ שהוא, וזהו. בום. מעבר לפשטות שזה מביא, זה גם מאפשר סוף סוף לצפות דרך בינו בשדה רחב, לעומת הבינו המסורתי שהשימוש בברלו מביא להגדלות גדולות. כמו כן - הכוכבים חדים יותר מכל בינו אחר שצפיתי בו. מערפלית הטבעת עברתי לכל מיני אובייקטים שונים של שמי הקיץ - ערפילית המשקולת,ו צבירים כדוריים כמו M13. תודה לאיוון שהשאיל לי עינית ES 24/68 שהשלימה לי זוג לשלי.
בהמשך עברתי לאתגרים קצת יותר רציניים לבינו - גלקסיות. בגלל שבינו מפצל לשתיים את האור שאמור להגיע לעין אחת, כל עין מקבלת 50% מהאור והתמונה מעט חשוכה יותר. באובייקטים בהירים זה לא ממש משמעותי אבל באובייקטים עמומים (מגניטודה 7 ומעלה) זה כבר קריטי. אז אני לא יודע איך זה קרה - אבל זה קרה. ראיתי את M51 יופי בשתי העיניים - מן הסתם אובדן פרטים, אבל שתי הגלקסיות הקטנות היו שם. כמו כן גלקסיית Needle, ולאחר מכן M81 ובת הזוג M82. לבסוף ניסיתי את ערפילית הצעיף - שוב, רואים אותה, אבל לא ניתן היה להבחין במבנים, גם עם פילטר OIII. אני מאמין שבמקומות האלה, טלסקופ בקוטר 16 אינץ' פלוס ייתן בראש. אמנם ניתן לנסות את זה גם בבינו סטנדרטי, אך בטלסקופים גדולים אורך המוקד הטבעי הארוך בשילוב הברלו של בינו סטנדרטי מייצר תמונה חשוכה ולא נעימה, אם בכלל מצליחים להגיע לפוקוס (ביחס מוקד של 4 ומטה זה מאתגר). לכן נראה לי שבינו של Zero Focus יהיה שידוך מעולה. ננסה בקרוב על ה 20" של אילן...
***
מסיימים בבינוני
לאחר חצות המשכתי לספינת הדגל של שביל החלב - ערפיליות הקיץ שעלו לגובה יפה. התחלתי עם המשקפת האסטרונומית. למי שעוד לא צפה בשביל החלב דרך משקפת - אז יאללה, הגיע הזמן והעונה התחילה, לא לוותר. כיף אחד גדול לצפות ישר למרכז הגלקסיה. לאחר מכן חזרתי לדובסוני עם הבינו, וצפיתי בעפליות הלגונה, הטריפיד, האומגה והנשר, עוד כמה צבירים כדוריים נחמדים. לקראת אחת בלילה נתקפתי רגשי חרטה על ההזנחה של הרשל, וחזרתי לצוד גלקסיות אנונימיות עד סביבות 2:30. בשעה הזו צדק ושבתאי כבר זרחו. לא הצלחתי להתאפק אז צפיתי בהם כמה דקות, אבל בשלב הזה כבר לא ראיתי בעיניים (😅) - ופרשתי לאוהל. אותם כבר אפשר יהיה לראות בנוחות מהחצר בבית בקרוב.
***
נפרדים בחם לוהט
התעוררתי בבוקר בסביבות 6:30 בבוקר. כשפתחתי את האוהל ראיתי את אלכס מולי עם הלונט 50 מ"מ שלו פתוח, וכבר צופה בשמש. הוא הזמין אותי לצפות קצת - היו התפרצויות יפות, ממש להבות גדולות, שתי כתמים ועוד קצת פילמנטים בהירים. אמרתי לו שימתין רגע וחזרתי עם הבינו. בדיוק למצבים האלה הוא נולד - שים אותו בפוקוסר בלי תוספת ואתה מוכן.
פה כבר חיכתה לנו הפתעה. הצפייה דרך הבינו בשמש מוסיפה את אותו אפקט "וואו" כמו עם הירח - פתאום הכל מתחדד, פרטים נוספים מופיעים, זה היה מדהים. ממצב שבעין אחד צריך לשחק עם הפילטר על מנת לראות את התופעות השונות לסירוגין - עם הבינו כולן מופיעות בו זמנית. מסביב לכתמי השמש הופיעו גרנלציות עם פרטים רבים וממש ניתן היה לדמיין את השדה המגנטי מסביב לכתמים - כמו שאלכס תיאר - "קורי עכביש".
אחרי סשן השמש עמית עלה לקצת מדיטציה על הגבעה ממול, ואמרנו יפה שלום ונסענו, עד התצפית הבאה.
***
למיטיבי הלכת שהגיעו עד הלום, זו רשימת האובייקטים שצפיתי בהם:
0 תגובות
תגובה מומלצת
עדיין לא נוספו תגובות.