סיכום תצפית EAA - 6.10.21
לכבוד מולד הירח, השמיים פינקו אותנו בשקיפות מעולה ואפס עננות. ניצלתי את זה לתצפית EAA על מגוון ערפיליות מהמרפסת בבית. זה לא מדריך EAA, אבל אנסה לפרט את השלבים, הטריקים והקשיים, אולי זה יעזור למישהו.
ציוד: מקסוטוב 150 מ"מ עם רדיוסר SCT ביחס מוקד f/7.5, מצלמה ASI178MC, פילטר Optolong UHC, חצובה משוונית Ioptron GEM28, עקיבה ZWO mini guide scope+ASI290MM-Mini
תנאים: שקיפות מעולה, יציבות בינונית, בורטל 6
הקמה ושלבים
- הוצאת הטלסקופ מראש למרפסת להתאקלמות
- מיקום החצובה לפי סימונים על הרצפה כדי לחסוך זמן וביצוע איפוס לצפון עם הפולרסקופ האופטי של החצובה (מיקום לפי אפליקציית simple astro tools בפלאפון)
- כיוון (GOTO ותיקון ידני בעזרת פיינדר נקודה אדומה) לכוכב בהיר כדי לסנכרן את החצובה בצורה מדויקת ולפקס עם מסיכת בטינוב
- GOTO לאובייקט הראשון, מיקום בפריים
- הפעלת עקיבה ב-PHD2
- בחירת הגדרות והתחלת הערמת החשיפות
- תוך כדי הערמת התמונות שינוי הגדרות תצוגת התמונה ושמירה בסיום
* בד"כ פעם בחודש בלבד הכנת המערך עם הרדיוסר והגיידר, איזון משקל והכנת פריימים לכיול (darks)
הסבר קצר על התוכנות ואובייקט ראשון
את השליטה בחצובה אני מבצע מהמחשב עם התוכנה של Ioptron. אולי צריך לנסות בהמשך לשלוט בה עם Skysafari בפלאפון במקום.
אני משתמש ב-PHD2 לעקיבה אוטומטית, ואפשר לראות תמונה מהגיידר עם גרף עקיבה אופייני. אחרי שמגדירים את התוכנה פעם אחת כמו צריך, זה די פשוט ואצלי פותר לגמרי את בעיית השגיאה המחזורית העצומה שיש לחצובה שלי. את רוב האובייקטים אפשר לזהות בתמונה של הגיידר, אבל אצלי הוא לא יכול לשמש כפיינדר אלקטרוני משום שלא ניתן לכוון אותו עם הטלסקופ הראשי.
אני משתמש ב-ASILive להערמת התמונות. עוד לא הבאתי את עצמי למצב שאני שולט בהגדרות ומצליח לעבוד טוב עם Sharpcap, אז עד שזה יקרה אני נהנה מהפשטות של התוכנה הזו. צריך לבחור זמן חשיפה, הגבר (גבוה או נמוך - רק 2 אפשרויות!), binning, פריימים לכיול (אני משתמש ב-darks בלבד), פילטר FWHM לסינון פריימים בעיתיים ולהתחיל!
בתור אובייקט ראשון בחרתי את ערפילית הנשר M16. ערפיליות הקיץ כבר שוקעות יחסית מוקדם אז זו הזדמנות לעוד מבט על אחד האובייקטים היפים שיש. ככה זה נראה אחרי 19 פריימים של 45 שניות:
אני משתמש בהיסטוגרמה האוטומטית ומשחק עם הגדרות הבהירות, הניגודיות והסטורציה כדי להגיע לתמונה הטובה ביותר שאני מצליח לראות בזמן אמת, ובוחר בהסרת פיקסלים חמים והורדת רעש. מאוד פשוט ואינטואיטיבי. מעט אפשרויות יחסית, לטוב ולרע.
המשך התצפית
ערפילית הטבעת M57 היא ערפילית פלנטרית בהירה וקטנה יחסית. מהאובייקטים הבודדים שאפשר לראות בצורה סבירה גם בעינית מהבית. 20 חשיפות של 30 שניות:
ערפילית המשקולת M27 אחרי חשיפה אחת של 45 שניות עם binning 2x2, סתם כי רציתי לנסות. לפעמים אני עדיין משחק עם הגדרות שונות של חשיפה, הגבר וכו' כדי להבין מה עדיף לכל סוג של אובייקט או לתנאי צפייה שונים.
אחרי 21 חשיפות:
עם binning 1x1 אחרי 36 חשיפות יש קצת יותר פרטים ופחות רעש:
ערפילית C63, הסליל, 23 חשיפות של 45 שניות. אובייקט קצת גדול ועמום בשביל המערכת שלי, אבל עדיין יוצא לא רע.
ערפילית C27 Crescent, גם אובייקט קצת גדול ועמום בשבילי. זו התוצאה עם 40 חשיפות של 45 שניות.
ערפילית C19 Cocoon הייתה האובייקט הכי מאתגר הערב. אחרי פריים אחד של 45 שניות די קשה לזהות אותה, ואחרי 30 פריימים זה מה שיצא:
צפיתי גם בערפיליות האירוס (C4), blinking (C15) והבועה (C11). בכל אחת יש סיבה אחרת למה המשכתי הלאה די מהר. האירוס היא ערפילית החזרה מאתגרת שעבורה עדיף ללא פילטר. C15 קטנה מאוד ודורשת יציבות טובה. הבועה... היה מאוחר וכבר רציתי לישון.
בעיות חצובה ופתרונות
ציינתי את נושא השגיאה המחזורית שאני פותר עם עקיבה, אבל יש עוד אנומליות. פעם בעשר דקות או רבע שעה בערך החצובה מפסיקה לעקוב רגעית ואז מתקבל גרף עקיבה כפי שמופיע מטה. בדרך כלל מתקבל פריים עם כוכבים "כפולים" שנכנס לתמונה. אם הייתי צלם, הייתי כנראה מחליף שוב את החצובה. אני מתמודד עם זה בעזרת כפתור "ביטול פריים אחרון" המעולה שיש ב-ASILive. זה שימושי גם ללווינים.
לסיכום
היה עוד ערב EAA מהנה. אני מחכה שבהמשך אוכל לתפוס את גלקסיות אנדרומדה, המשולש והפסל בשעות נורמליות וכמובן את ערפילית אוריון ושכנותיה. זו כבר תהיה סגירת מעגל עם אובייקטים שאת חלקם כבר ראיתי בינואר כשרק התחלתי EAA, ואז התוצאות מן הסתם היו הרבה פחות טובות.
5 תגובות
תגובה מומלצת