בחודשיים האחרונים אני מצלם המון את השמש. לפחות פעמיים בשבוע, בין פיזור הילדים למסגרות והתחלת העבודה בבוקר אני מוצא את הזמן לשבת בחצר ולצלם את התופעות המדהימות שהשמש שלנו מספקת בתקופה האחרונה.
מראש תיכננתי כאן על תהליך לטווח הארוך שייטיב איתי גם לצרכי EAA.
המטרה העיקרית היא להגיע למצב שבו המערכת מתגלגלת לה לחצר כאשר כל הכבלים כבר מחוברים בצורה מסודרת, וכל השליטה נעשית בצורה מרוחקת - שליטה בחצובה, שליטה בפוקוסר וגם בחימום נגד לחות כשצריך.
השדרוגים החדשים למערכת הם פוקוסר אוטומטי - ZWO EAF, מצלמה עם חיישן גדול יותר ZWO ASI183MM ומתאם הטייה - tilt adapter שנועד לעזור במלחמה בטבעות ניוטון בצילומי שמש.
הפוקוסר
הפוקוסר… הפוקוסר האוטומטי הוא אחד הדברים החשובים ביותר כשמצלמים שמש עם פילטר כמו Daystar Quark שמכיל בתוכו בארלו x4.2 שהופך את הפוקוס לאחד הדברים הרגישים ביותר שיש.
לפחות לטלסקופ שקניתי יש פוקוסר dual speed, אחרת לא הייתי מצליח לצלם כמעט בכלל אבל עדיין, כל נגיע בפוקוס מרעידה את כל התמונה וצריך לחכות לייצוב כדי לראות האם יש שיפור בפוקוס או לא, בנוסף יש לכפתורי הפוקוסר מעין חופש מעצבן שלא באמת עוזר.
הפוקוסר האוטומטי פותר את כל הבעיות האלה - הוא נשלט מרחוק דרך מחשב או שלט ייעוד (לא בשימוש) והוא עובד בצעדים ממש קטנים. עצם זה שלא נוגעים בטלסקופ כדי לשנות פוקוס הופכת את כל החוויה לחיובית הרבה יותר.
חיבור הפוקוסר הוא פשוט מאין כמוהו ולמרות שהטלסקופ שלי לא באמת ברשימת הטלסקופים הנתמכים, הוא מתאים למוט הפוקוסר כמו כפפה ומתחבר לתחתית הטלסקופ באמצעות בורג שעד היום לא הבנתי מה הוא אמור לעשות. נכון שחיבור עם בורג אחד הוא לא אידיאלי אבל זה מספיק מעל ומעבר.
עוד יתרון הוא שאם יש צורך לקחת Flat Frames על מנת להפטר מגרגרי אבק, מזיזים את הפוקוסר X צעדים פנימה, לוקחים Flats ומחזירים X צעדים אחורה וזהו. תענוג.
יותר מזה, השלב הבא יהיה להשתמש ביכולות האוטומטיות של הפוקוסר לשנות פוקוס אוטומטית לפי שינויי טמפרטורת הסביבה שמובילים לשינויי נקודת המוקד.
הפוקוסר הזה יתאים לכל טלסקופ שאקנה בעתיד והוא גם מתאים לפוקוסר Moonlite שמותקן על ה SCT. קניה מצויינת והשדרוג המשמעותי ביותר כשזה נוגע לצילומי שמש.
המצלמה
ה ZWO ASI178MM היא מצלמה מצויינת שבאמת פתחה לי את כל התחום של צילומי שמש מפורטים הרבה יותר אבל בגלל החיישן הקטן יחסית שלה השדה המתקבל הוא קטן יחסית. תופעות בכרומוספירה של השמש הן תופעות גדולות, כתמי שמש מלווים באזורים פעילים שיכולים להיות עצומים בגודלם וזה נחמד לקבל תמונה של כל האזור (אני מעדיף לא לצלם בחלקים ולחבר). בנוסף, אובייקטים ליליים רבים הם גדולים מאוד - ערפילית אוריון לדוגמא, צבירים פתוחים למיניהם ושדות גלקסיות (Winter is Coming). ממש רציתי גם לצורך הזה מצלמה עם שדה רחב יותר.
ה ZWO ASI183MM מתאימה לי מכל הבחינות, שדה רחב, חלקים גדולים מהשמש נכנסים לפריים, ערפילית אוריון נכנסת ברובה ושדות גלקסיות נהדרים במצלמה הזו, אפילו עם ה SCT 8".
תמונה שנלקחה באמצעות ASI 178MM. רואים יפה את טבעות ניוטון
תמונה שנלקחה באמצעות ASI 183MM
ערפילית אוריון דרך ASI 178
ערפילית אוריון דרך ASI 183
מתאם הטייה, Tilt Adapter.
המתאם נשאר ללא שימוש, לפחות בינתיים.
דרכי הפעולה על מנת להפטר מטבעות הניוטון הן Flat Frames שצריך לעשות כל מספר דקות וזה ממש מציק, או הטיית המצלמה עד לזווית שבה הטבעות נעלמות שנעשית באמצעות מתאם ייעודי.
מה שגיליתי להפתעתי הוא שעם ה ZWO ASI183 פשוט אין טבעות ניוטון. צילמתי איתה את השמש שלוש פעמים ובאף אחת מהן לא ראיתי טבעות ניוטון. זו הפתעה ממש משמחת. אמנת נתקלתי ברשת במעטים שטענו שאין טבעות ניוטון במצלמה הזו אבל מדובר בעלות יחסית קטנה והעדפתי שיהיה לי פתרון למקרה הצורך.
השלב הבא יהיה לשלוט בחצובה דרך המחשב וזה כבר יאפשר לי לשבת בצל בזמן שהטלסקופ מתבשל בשמש.
גם כאן יש מספר שלבים. יש לי כבל ייעודי לשליטה שאמור להתחבר במקום השלט. אני רק צריך למצוא את הזמן להתקין דרייבר ולבדוק איך זה עובד.
בסופו של דבר, אני אלך על ZWO ASIAIR PRO שיושב על הטלסקופ, מכיל תוכנת שליטה בכל הרכיבים וניתן לשליטה מרחוק דרך מכשירים ניידים. עוד גאדג'ט לאוסף אבל אחד שיעשה סדר בכל הכבלים ויתן את השליטה המרוחקת שאני צריך.
עם הציוד הנוכחי, צילום השמש הופך למדוייק יותר והצילומים אחידים יותר באיכותם.
תמונות מ 03/12/2012
3 תגובות
תגובה מומלצת