סיכום עונה פלנטרית מצולמת - 2021
בסוף העונה הפלנטרית הקודמת (2020) צפיתי בצדק, שבתאי ומאדים בעינית בלבד והיה תענוג. השנה כבר התחלתי לצלם את כוכבי הלכת עם מצלמה ייעודית מחוברת לטלסקופ, בנוסף לתצפיות ויזואליות, כדי שתהיה לי יכולת לשתף משהו מהתצפיות הפלנטריות וגם בגלל האתגר.
אז מה היה לנו? שבתאי, צדק, נפטון ואורנוס בניגוד. לא מעט מעברי ירחים והטלות צל על צדק. נוגה בצילום הראשון באוגוסט קטנה עם אחוזי הארה גבוהים, ובהדרגה תפסה גובה בשמיים, התקרבה והחסירה אחוזי הארה במקביל.
שבתאי
הצילום הראשון שלי היה של שבתאי, באמצע יולי בסביבות 4 לפנות בוקר, רגע לפני שערפל השתלט על הכל (תמונה למעלה). יצא נחמד ובעיקר למדתי הרבה כדי לשפר יכולות להמשך. אחר כך גם השעות היו יותר נוחות. הבהירות בניגוד בתחילת אוגוסט הייתה 0.2+ והגודל הנראה היה 18.6 שניות קשת (של הדיסקה). גובה מקסימלי מבחינתי מהמרפסת בבית 38° (מעט אחרי חציה, באזימוט 192°). אפשר לראות איך בהתחלה הטבעות כמעט לא מוסתרות ע"י הצל של שבתאי ובהדרגה יש יותר ויותר הסתרה. ההגדרות שעבדו לי הכי טוב הן RAW8 (נכון לכל כוכבי הלכת), חשיפות של 10ms והגבר 350. השתדלתי להגיע ל-20,000 פריימים בכל סרטון ולכן צילמתי בערך 3 דקות. תאריכי צילום התמונות לפי הסדר: 4.8, 22.8, 13.9 (ללא ועם derotaion - הסבר בפרק של צדק), 19.9. כל התמונות פרט לרביעית עברו auto color balance, אני עדיין לא בטוח מה עדיף במקרה של שבתאי.
צדק
כוכב הלכת המעניין ביותר מבחינתי, עם המון פרטים, ה-GRS המפורסם ואירועי מעבר של ירחים. הבהירות בניגוד הייתה 2.9- והגודל היה 49.1 שניות קשת. גובה מקסימלי מבחינתי 43°. הגדרות מועדפות - 5ms, 310 gain. בנוסף, צילום סרטון למשך לא יותר מדקה וחצי או שתיים כדי להימנע ממריחת פרטים עקב הסיבוב המהיר יחסית של צדק סביב צירו. כאן השינוי בגודל הנראה מכדור הארץ לאורך הזמן יותר משמעותי ובולט בתמונות וגם הסופות משתנות לא מעט בקבועי זמן של ימים ושבועות.
ביצעתי בדיעבד שימוש בתוכנה Winjupos לביצוע derotation ואיחוד תמונות של צדק שצולמו לאורך יותר מכמה דקות. התהליך שיפר את התוצאות מבחינת חדות ורעש. במקרים אלו לקחתי 3 או 4 תמונות שנוצרו מהערמות סרטונים שצולמו בהפרשים של כמה דקות, איחדתי אותן ב-Winjupos והורדת הרעש איפשרה חידוד נוסף ב-RS6. במקרים שיש מעברים זה פחות שימושי כי יגרום למריחה של הצל או הירח. עבור שבתאי מצאתי אצלי מקרה אחד שבו היו מספיק הערמות ברמה אחידה וגם בו התהליך הזה שיפר את התוצאה.
הצד עם ה-GRS, לפי הסדר: 27.7 (ללא ועם derotation), 22.8, 13.9 (תמונה ואנימציה של מעבר), 28.9 (ללא ועם derotation), 27.10
הצד השני לפי הסדר: 19.9 (ללא ועם derotation), 4.10 (צל כפול), 26.10
נוגה
נוגה מאתגרת משום שהיא נמוכה בשמיים בזמן השקיעה, במקרים שבהם צילמתי - בסביבות 20-25°. לא רציתי לקחת סיכונים מיותרים ותמיד חיכיתי שהשמש תרד לגמרי משדה הראיה שלי לפני התחלת הצילום, כלומר במקרה הטוב כמה דקות לפני השקיעה. באמצע אוגוסט הגודל הזוויתי שלה היה 14 שניות קשת עם 78% הארה ולקראת סוף נובמבר 36 שניות עם 33% הארה. התהליך הזה ימשך עד תחילת ינואר, אז הגודל יהיה 60 שניות קשת (!) עם קרוב ל-0% הארה, ואני אנסה להמשיך לתעד אותו. החל מאוקטובר צילמתי גם עם מצלמת מונו 290MM ופילטר אדום או IR, מה שעוזר להתגבר על הפרעות אטמוספריות ודיספרציה אטמוספרית שמשפיעים מאוד כשהאובייקטים נמוכים בשמים. תאריכים לפי הסדר: 18.8, 13.9, 25.10 (צבעוני ומונו), 25.11 (צבעוני ומונו)
נפטון ואורנוס
מאוד מאתגרים בגלל שהם קטנים וחיוורים יחסית. נפטון בניגוד בגודל 2.4 שניות קשת ובבהירות 7.8+ ואורנוס בגודל 3.8 שניות ובבהירות 5.6+. הפעם הייתי חייב להעלות את ההגבר לסביבות 400 ואת זמני החשיפה ל-100ms. התמונות צולמו ב-23.11.
נושאים טכניים ותובנות כלליות
- הציוד: מקסוטוב 150 מ"מ על חצובה משוונית ממונעת ומצלמה עיקרית ASI178MC. ה-Image Scale בכל התמונות הוא 0.275 שניות קשת לפיקסל. תוכנות ועיקרי התהליך: ASICap לצילום, Autostakkert3 להערמה ו-RGB Alignment, ובסוף Registax6 לחידוד, איזון צבעים וסטורציה. השתמשתי גם ב-Pipp ליצירת האנימציה של צדק וב-WinJupos ל-derotaion כפי שהסברתי.
- היציבות האטמוספרית (seeing) היא הגורם הכי משפיע על איכות התוצאה בצילום פלנטרי. כשהתנאים בינוניים ומטה, מקבלים תמונות מטושטשות וקשה מאוד לבצע פוקוס מדויק. לגובה האובייקט יש משמעות גם בהיבט הזה וגם מבחינת דיספרציה אטמוספרית.
- גודל המפתח כן קובע - בהיבט רזולוציה. התמונות הטובות ביותר שראיתי מחובבים עם ציוד שפוי (יחסית) צולמו עם SCT 14 או דובסונים 16-20 עם עקיבה.
- קצב פריימים וכמות פריימים - כדי להגיע לכמות מספקת של פריימים טובים ולהתגבר על אי יציבות ורעש בצילום, כדאי להגיע לקצבים גבוהים ככל האפשר כל עוד ההיסטוגרמה בסביבות 50%. הגעתי ל-100, 200, 250fps לשבתאי, צדק ונוגה בהתאמה.
נושאים שטרם נכנסתי אליהם ויכולים לשפר:
- שימוש בפוקוסר חשמלי שיש לי כדי לדייק יותר בפוקוס. גם פוקוס הוא נושא קריטי. בסוגי טלסקופים אחרים קריטי לא פחות קולימציה טובה, פחות רלוונטי במקרה של מקסוטוב.
- צילום עם Sharpcap או Firecapture. בשתיהן יש עזרים לפוקוס ולהשארת האובייקט במרכז בזמן הפוקוס. יכול להיות שימושי.
- שימוש ב-ADC (מתקן דיספרציה אטמוספרית) - יכול לעזור מאוד כשהאובייקטים נמוכים, בשנים הקרובות המצב ישתפר מהבחינה הזו אז כנראה שלא אקנה אחד כזה.
סיכום
אני נהנה מאוד מצילום פלנטרי, כהשלמה לצפייה ויזואלית. המטרות מבחינתי הן להוציא את המקסימום האפשרי מהציוד שיש לי (בטח שלא להתחרות עם האבל 😉) ולשתף אחרים בחוויה. התוצאה הסופית היא בדרך כלל הרבה יותר טובה ממה שאפשר לראות בעינית. בשבתאי למשל בתמונות הסופיות רואים את מרווח אנקה, מה שמעולם לא ראיתי בעינית. בהרבה מקרים גם בזמן אמת במסך יותר קל לראות פרטים מאשר בעינית, במיוחד בצדק.
בשנים הקרובות כוכבי הלכת יהיו יותר גבוהים בשמיים שלנו בתקופת הניגוד, ב-2022 יהיה הניגוד הבא של מאדים, וב-2025 נוכל לראות מעברי ירחים גם על שבתאי. בקיצור - יש למה לחכות.
7 תגובות
תגובה מומלצת