פרטים טכניים
חצובה ALT AZ מבית Rowan Astronomy
יכולת נשיאה - שני טלסקופים, עד 20 קילו לכל מכשיר
התאמה ל Losmandy & Vixen Dovetail
מחושי slow motion, ידית הטייה
יכולת לכוון שני טלסקופים לאותה הנקודה
אנקודרים עם 152,000 צעדים + Nexus DCS
מוט משקולות ושתי משקולות
מנועים - בינתיים ללא
אחרי הנסיון הקצר בבית, יצאתי לנגב עם החצובה על מנת לעבוד איתה לילה שלם ולהבין את היכולות שלה בתצפיות ארוכות.
הפעם בניגוד לרוב הפעמים לא צילמתי שום תמונה מהתצפית כי הייתי עסוק להנות מהנוף המדברי בזמן השקיעה ומהשמיים המדהימים אחריה.
השתמשתי בתצורה הבאה - TS-Optics 125mm F/7.8, שתי משקולות, Nexus, עיניות ורגליות של EQ5
בגדול ההמלצה היא כשעובדים עם טלסקופ אחד להרכיב אותו בצד שמאל, לי זה פחות מסתדר והאמת? לחצובה זה פחות מפריע.
קצת על הסיבות שבגללן בחרתי ב AZ100
- מחושי Slow Motion שמאוד חשובים לטובת עקיבה ידנית בהגדלות גבוהות - ולא רק. לעומת לא מעט ראשי חצובה אחרים, מחוש ה Slow Motion ששלוט בכוונון האופקי, תמיד פונה לכיוון הצופה. כן, יש כאלה שהמחוש או הכפתור נשאר במקומו יחסית לקרקע מה שמעוד מקשה על השימוש כאשר מסובבים את הטלסקופ 180 מעלות.
בנוסף
- תוספת לא יקרה לאיפוס שני טלסקופים לאותה הנקודה
- קלאצ'ים ויכולת נעילה של הצירים להחלפת עיניות במשקלים שונים
- יכולת נשיאת משקל גבוהה ושני טלסקופים במקביל
- אנקודרים בעלי מספר צעדים גבוה (יחסית, הם לא absolute encoders אבל עדיין)
- קלות הרכבה ושימוש
תזוזה, עקיבה ידנית ואיזון
לחצובה בשלב הזה אין מנועי עקיבה והיא ידנית לחלוטין. לצורך עקיבה יש מחושי slow motion ובנוסף הוספתי גם ידית הטייה.
לחצובה יש שליטה די טובה בלחץ שמופעל על הצירים כאשר לצירים יש גם קלאץ' וגם ידית נעילה. זה מאפשר שליטה נהדרת בקלות ההזזה לעומת איזון ויציבות.
מצאתי את עצמי משתמש יותר בידית מאשר במחושי ה slow motion. במקרים של חוסר איזון גדול, מחוש הגובה מתקשה להרים את החלק הכבד ופשוט מסתובב במקום וזה די מובן במיוחד כאשר הטלסקופ כמעט מאוזן. כאשר יש איזון המחוש מאוד רספונסיבי ואני מעדיף להשתמש בו לתיקוני גובה. מה שהפתיע אותי במיוחד זו התנועה באמצעות ידית ההטייה. היא פשוט מושלמת לטובת הזזה אופקית ומספיק טובה להזזה ידנית לטובת הזזה אנכית עדינה. לגבי המקרים של חוסר יכולת של המחוש להרים את הטלסקופ במצב לא מאוזן, הבנתי שיש יכולת לשלוט במתח בין גלגלי השיניים. מאוחר יותר גיליתי שהידוק הקלאץ' די מעלים את הסיפור הזה.
אחד הדברים שעניינו אותי לבדוק זה איך החצובה מתמודדת כשמחליפים עיניות, במיוחד עיניות כבדות בקלות ולהפך. העיניות העיקריות בהן אני משתמש הן Ethos 21mm, Nagler 31mm & Ethos 8mm.
ה 31ממ וה 21ממ שוקלות קילו בעוד ה 8ממ שוקלת פחות מחצי. זה מנעד שמפר כל איזון. מה שעשיתי זה לאזן את הטלסקופ עם העינית הכבדה כאשר הוא בחוסר איזון קל עם הצד האחורי כבד וחוסר איזון בצד השני עם העינית הקלה יותר. ל 8ממ חיברתי בצורה קבועה מתאם של 1.25" שמוסיף כ 150 גרם. ככה לא מופעל לחץ עודף בזמן העבודה עם אף אחת מהעיניות. בנוסף, לטלסקופ מגן לחות מתקפל. המגן די כבד וניתן על ידי פתיחה וסגירה להשתמש בו לשלוט על האיזון - פתוח עד הסוף עם עינית כבדה, סגור חלקית עם עינית קלה יותר. בעבודה עם עיניות בלבד לא היה צורך לשחק עם מגן הלחות.
בזמן החלפת העיניות הטלסקופ לא זז וניתן לנעול אותו לפני ההחלפה ליתר בטחון. יותר הפריעה לי צורת הנעילה של העיניות בדיאגונל הספציפי הזה אבל זה שייך לסקירה אחרת.
יכולות Push Too
את ה AZ100 ניתן לרכוש עם encoders ו Nexus DCS. הנקסוס הוא מכשיר נהדר שבשילוב עם אנקודרים מתפקד כ Digital Setting Circles - כלומר מזינים לתוכו אובייקט והוא מכוון את המשתמש לאובייקט על ידי חצים - ימינה\שמאלה מעלה\מטה. יכולת מעניינת שמאוד מקלה על ניווט, במיוחד בשמיים יחסית מוארים.
מה עוד שהנקסוס יודע להתממשק עם Sky Safari ולהראות בלייב לאן הטלסקופ מצביע ואפילו אפשרות לבחור אובייקט במפה והנקסוס כבר מציג לאן לכוון.
ה AZ100 שלי הגיעה עם שתי השדרוגים האלה ויומיים לפני כבר הפעלתי הכל בבית, לוודא שהכל מנגן לפני שמגיעים לשטח.
בשטח מה שהפתיע אותי זה הדיוק של המערכת הזו. האנקודרים הם בעלי 152,000 צעדים מה שהופך אותם למדוייקים מאוד ואחרי איפוס לפי שני כוכבים (הבנתי שניתן להוסיף עוד כוכבים לקבלת דיוק נוסף) כל אובייקט שחיפשתי הופיע במרכז העינית לפי ההוראות של הנקסוס. השילוב עם Sky Safari הוא קל והופך את המערכת הזו לכלי מאוד מאוד חזק.
שני דברים בלטו מאוד מאוד בבדיקה הזו:
הדיוק נשמר כל הלילה - אין שום צורך בפיינדר לאחר האיפוס
כל הסיפור עובד מכה ראשונה. בלי שום משחקים. מחברים הכל וזה עובד.
יציבות
אחד הדברים שגרמו לי בכלל לחפש צעצוע כזה, זו בעיקר יציבות של העבודה עם שובר האור. חצובת ה AZEQ5 עושה עבודה טובה אבל למרות שהטלסקופ נמצא עמוק בתוך תווך המשקלים שלה, הוא ארוך יחסית, מה שמפעיל מומנט לא קטן על הצירים. פועל יוצא זה שכל מגע קל גורם לרעידות. בצילום פלנטרי אני שולט בציוד מרחוק - אין מגע ועל כן הכל עובד טוב. בצפייה וויזואלית, כל שינוי פוקוס וכל הזזה של המכשיר ידנית או סתם מגע מקרי גורם לרעידות שלוקח להן זמן להירגע. על מנת להיות מסוגל לצפות דרך הטלסקופ הזה על ה AZEQ5, השתמשתי בשלט של הפוקוסר האוטומטי כדי להמנע ממגע. גם הזזה של הטלסקופ (עם השלט) גורם לרעידות שלוקח להן זמן להרגע.
עם ה AZ100, למרות שאני משתמש ברגליות של ה EQ5 (שלא ידועות בספיגת זעזועים מיטבית),בזמן עקיבה והזזה ידנית ופוקוס ידני התמונה יציבה מאוד. שימוש בפוקוסר לא גורם יותר למחלת ים והרעידות, אם יש כאלה נרגעות מאוד מאוד מהר. זה נובע מהבנייה היציבה של ה AZ100 ומהמחבר המאסיבי של הטלסקופ - פי שניים גדול יותר משל ה AZ5. שטח המגע ב dovetail הוא יותר מאשר רק שני ראשי הברגים.
כנראה שבעתיד אוסיף למערכת הזו חצובה של Berlebach שידועים בחצובות מודדים יציבות מאוד מעץ ודגמים עם יכולת נשיאת משקלים של 100-120 קילו.
היציבות, למרות הרגליות של ה EQ5, הפתיעה מאוד לטובה בצפייה בהגדלות נמוכות - בינוניות.
צפייה בשמש ובירח
צפייה בשמש היא הדבר המאתגר יותר שניסיתי עם המערכת הזו. היא מאתגרת יותר כי הפילטר שמש בו אני משתמש מכיל בארלו X4.2, מה שמביא את אורך המוקד של המערכת לאזור 4100ממ ומקבלים שדה צר יותר והגדלות גבוהות יותר. כל זה מושפע בצורה מיידית ממערכת שאינה יציבה דייה.
חוץ מאשר העננים שהגיעו להפריע, הצפייה בשמש, גם בהגדלות גבוהות היא חוויה נהדרת. כאן ניתן להרגיש מעט יותר רעידות בזמן שמפקסים אבל הן חלשות ונעלמות מהר. יתרונות מחושי ה slow motion באים כאן לידי ביטוי. השליטה והתנועה חלקים מאוד ואין שום מאמץ לשמור על איזור בשמש בשדה הראייה.
בנסיון שלי זכיתי לצפות בהתפרצות נהדרת וניתן היה להבחין בהמון פרטים. היציבות ממש משפרת את חווית הצפייה.
צפייה בירח באמצעות טלסקופ קטדיופטרי 8" היא גם תענוג. כאן בהגדלות של X250 כבר ניתן להרגיש יותר את הרעידות בזמן מגע בפוקוסר וזה יפתר עם חצובה יציבה כשתגיע. כאן אין עניין של מומנט אבל יש עניין של איזון. הטלסקופים הקטדיופטרים לא מאוזנים מבחינת המשקל בשום צורה - כל המשקל נמצא מאחור בגלל המראה הראשית והפוקוסר. ועדיין, השיפור לעומת העבודה עם ה AZEQ-5 הוא פשוט עצום.
יותר מזה, הבת הקטנה שלי (6.5) השתלטה על הטלסקופ והטעות שלי הייתה שלימדתי אותה להשתמש בטלרד לכיוון ובמחושי ה slow motion על מנת לשמור על הירח במרכז שדה הראיה. היא הסתדרה עם כל הסיפור הזה בצורה נהדרת ואני נאלצתי לוותר על מקומי. אם ילד בן 6.5 יכול להשתלט על הציוד הזה זה אומר הרבה.
נשיאת שני טלסקופים
החצובה מסוגלת לשאת שני טלסקופים של עד 20 קילו כל מכשיר - כושר נשיאה די גבוה. עדיין לא ניסיתי להשתמש בשני טלסקופים בו זמנית אבל היכולת הזו, למרות שלא תהיה בשימוש בצורה תדירה (לפחות לא בקרוב) היא שימושית מאוד לתצפיות ציבוריות. שימוש בשני טלסקופים בעלי אורך מוקד שונה מייתרת את צורך בהחלפת עיניות בתצפיות כאלה.
על מנת ששני טלסקופים יצביעו לאותה נקודה ה AZ100 הגיעה עם תוספת שמאפשרת כוונון עדין של אחד מהצדדים למעלה\למטה או ימינה ושמאלה. יהיה מעניין לכוון הכל ולהפעיל עם שני המכשירים ולראות האם היציבות והתנועה החלקה נשמרות.
מימדים ומשקל
מבחינת משקל, ה AZ100 היא לא מכשיר קליל או קטן. הראש שוקל 8 קילו ואליו נלווים מוט משקולות במשקל של 4 קילו ושתי משקולות של 3.8 קילו כל אחת. לא כבד מדי אבל יש מכשירים קלים יותר ועם פחות חלקים. מה שכן ניתן ללא מאמץ להרים אותו ביחד עם החצובה ולהזיז אותו ממקום למקום (ללא טלסקופ או משקולות).
מבחינת הגודל, הראש נכנס לתיק בית ספר קטן ביחד עם ה Saddles. עדיף ארגז אבל גם תיק עושה את העבודה.
בגדול מכיוון שפירוק והרכבה הם מאוד קלים (בורג אחד לבסיס הרגליות, אין מצבר) והכל לא תופס המון מקום, החצובה הזו תפסה את מקומה כ Grab and Go שלי.
לסיכום
בכללי, ה AZ100 עושה רושם של אחת הקניות הטובות ביותר שלי בתחום האסטרונומיה. קלה לשינוע, קלה להרכבה ואתחול, מאוד יציבה ועם תנועה חלקה מאוד גם עם slow motion וגם עם הידית הטייה.
השילוב של האנקודרים עם הנקסוס הוא נהדר ודי מוציא את העוקץ מציד אובייקטים. הדבר המפתיע הוא הדיוק והשמירה על הדיוק לאורך לילה שלם.
בהמשך השנה, Rowan Astronomy מתכוונים להוציא שדרוג - מנועי עקיבה ואפילו יכולות GOTO. זה שדרוג נהדר שאשקול בחיוב להוסיף.
זו אמנם סקירה שמקיפה תסריטים שונים אבל היא נכתבה לאחר מספר פעמים מועט של שימוש. מעניין לראות כיצד ה AZ100 מתפקדת לאורך זמן ואני בהחלט מתכוון לעבוד איתה לא מעט.
תגובה מומלצת
הצטרף לשיחה
אתה יכול לכתוב עכשיו ולהרשם אחר כך אם יש לכם חשבון הכנס עכשיו בשביל לכתוב מהחשבון שלך