
את הסקירה הזו אני כותב באיחור כפול, כשלכל טלסקופ יש סיפור משלו, למרות שיש ביניהם קווים מקבילים בלשון המעטה (פירוט בהמשך)
* * *
אוריון - Orion Starblast 4.5
את האוריון קניתי בישראל באמצע 2021 כיד שניה מבחור שחזר מארה"ב. הוא הביא אותו לארץ אחרי רילוקיישן, והטיס אותו לארץ בקופסה המקורית. מדובר במהלך מעט תמוה, שכן מדובר במחיר משלוח שמאפיל על מחיר הטלסקופ. הטלסקופ לעומת זאת ניתן לנשיאה בקלות בתיק יד או משהו בסגנון. לדעתי מדובר בנטייה של מתחילים שלא ממש צברו ניסיון בתצפיות "לפחד" מעט מהמכשיר והאופטיקה ולייחס לו עדינות מוגזמת. בכל מקרה את הטלסקופ קניתי (וגם מכרתי) במצב חדש לגמרי. המראה היתה נקייה לחלוטין מגרגרי אבק (ומדובר היה במכשיר בן שנתיים) וניכר היה שהטלסקופ כלל לא היה בשימוש. השתמשתי בו כחודשיים עד שהגיע ה - 130PDS המיוחל מגרמניה ורציתי לכתוב סקירה מזמן, רק שמשום מה לא התפניתי לעשות את זה.
* * *
זומל - Zhumell Z114
את הזומל קניתי במהלך שהיה בפלורידה, לאחר שלא היו במלאי דברים אחרים שרציתי. איך שראיתי את הטלסקופ באמזון, נזכרתי באוריון שהיה לי והרגשתי די בטוח להזמין אותו על עיוור. השיקול לרכישה היה מחיר זול יחסית לקוטר, ויכולת ניוד אידיאלית כשהצינור ניתן לקחת בתיק קטן והבסיס הדובסוני ניתן לפרק לשטוח ולשים במזוודה.
* * *
השוואה בין הדגמים
אז אחרי החפירה על הסיפור מסביב לשניים, נעבור להשוואה טכנית קצרה ביניהם, מי ינצח במבחן הגדול???
- הדומה - הכל. מה דומה? זהה. מדובר באותו טלסקופ מאותו יצרן, אותו בסיס דובסוני, אפילו אותו פיינדר נקודה אדומה.
- השונה - צבע - זומל שחור, אוריון ירוק. מחיר - זומל $150, אוריון $230. קצת חוצפה לבקש 50% יותר על אותו טלסקופ עם צבע פחות יפה (בעיני), אבל האמריקאים אוהבים לגלות נאמנות למותג, אז שיהיה להם בהצלחה.
מכיוון שמדובר בטלסקופים זהים, לא ראיתי טעם לכתוב ביקורות שונות.
* * *
נתונים טכניים
- קוטר: 114 מ"מ, 4.5 אינץ'
- אורך מוקד: 450 מ"מ
- יחס מוקד: F/4.0
* * *
אביזרים
הטלסקופ מגיע עם פיינדר נקודה אדומה באיכות טובה, ועם שתי עיניות מסוג קלנר (Kellner), אחת בקוטר 17 מ"מ (נותנת הגדלה של x26) והשניה בקוטר 10 מ"מ (נותנת הגדלה של x45). אני חייב לציין שעיניות הקלנר הזולות הפתיעו לטובה בשדה יחסית רחב, כ - 60° להערכתי, ושקיפות טובה. לא נופלות כלל מהפלוסלים הזולים שמקבלים עם הטלסקופים האלה. חיסרון בולט שלהן הוא שאין להן מגן גומי לעין, והן פשוט שטוחות מלמעלה ורגישות לכל סינוור מהצד.
* * *
בסיס דובסוני
בסיס דובסוני שולחני זו חיה קצת מוזרה. מצד אחד אחד הרבה יותר יציבה ואיכותית מחצובות זולות שמגיעות ברמות המחירים הללו. מצד שני נמוכה ומצריכה פתרונות יצירתיים. דרך המלך היא לשים אותו על שרפרף גבוה, ואז מרוויחים מכל העולמות - בסיס גבוה, נוח, יציב ועמיד לרוב לרעידות.
הבסיס מגיע עם חבק (טבעת) רחב ונוח מפלסטיק אשר מאפשר לסובב ולהזיז בתוכה את צינור המתכת לזווית נוחה ולאזן עינית כבדות:
ידית הנעילה מהצד נועלת יופי את הטלסקופ בכל זווית שרוצים ללא בעייה וללא תזוזה. לאוריון יתרון בודד בעניין הזה בכך שבחרו לצרף מגש ל - 3 עיניות לבסיס:
* * *
פוקוסר
הטלסקופ מגיע עם פוקוסר R&P (rack and pinion) מפלסטיק בקוטר 1.25". הפוקוסר מגיע מעט קשיח, שזה לא הדבר הכי נוח כשמדובר בפוקסר עם מהירות אחת. צריך להתרגל לרמת הקשיחות על מנת ללמוד איפה לעצור על הנקודה המדוייקת של הפוקוס, אבל לא מדובר בדרמה. ניתן גם לשחרר מעט את החיכוך, אבל טרם התפניתי לזה. מצד שני ה - R&P הינו פוקוסר יציב מאוד ששומר על הציר האופטי בצורה מצויינת. דבר אחד בטוח - הפוקוסר הזה איכותי ונוח בהרבה מהפוקוסר Helical המבאס שמגיע עם הדובוסונים השולחניים של סדרת Heritage של Sky Watcher. את הפוקוסר אין אפשרות לשדרג ל - 2", אך בקוטר ובאורך המוקד הזה מדובר בעניין חסר חשיבות לחלוטין.
* * *
אופטיקה
ביקורות שקראתי כשהזמנתי את הזומל ציינו שהטלסקופ הגיע מקולמץ מהקרטון, אך הניסיון שלי היה קצת אחר ונזקקתי לקולימציה קלה.
הטלסקופ מגיע עם מראה פרבולית בקוטר 4.5 אינץ', שבצירוף מראה משנית קטנטנה עושה עבודה מצוינת. לא ממש הצלחתי למצוא נתונים על היצרן. אם להסתמך על שאר הטלסקופים של זומל מדובר ב GSO, אבל אני לא סגור על זה. המראה יושבת על תא מראה עם ברגי קולימציה.
את עינית ה - 10 מ"מ שידכתי למכפיל x2 זול, להגדלה של x90. שבתאי נראה חד במיוחד, וניתן היה להבחין במרווח קסיני בקלות. בצדק היה ניתן להבחין בקלות בשתי רצועות העננים החומות (העין האדומה לא פנתה אלי כל השבוע 😒). הירח נראה מצויין ללא שום אברציה כרומטית.
גרמי שמיים עמוקים נראים מצויין. את האוריון 4.5 ניסיתי באביב הישראלי, מהבית בבורטל 8 ומהנגב בבורטל 3. באיזור חגורת אוריון מצד אחד ניתן לראות כמעט את כל המערכת בגלל אורך המוקד הקצר, ומצד שני הרבה פרטים בגלל המפתח הסביר. את הערפילית הגדולה M42 רואים כמעט בשלמותה עם הכנפיים, וניתן להפריד בקלות בין ארבעת כוכבי הטרפזיום. האיש הרץ נראה בקושי, אבל בגדול האיזור נראה מדהים. צבירים פתוחים נראים נהדר. צביר עץ האשוח נראה חד ויפה.
את הזומל כאמור אני מנסה בימים אלה בסתיו של פלורידה. ניסיון ראשון מהפרברים (בורטל 7) הראה את הצבירים הגדולים יפה מאוד. הקולב, צפון אמריקה, הצביר הכפול, חדק הפיל M22 וכו'. הפליאדות נכנסו כולן לזום ב 24 מ"מ, מראה מרהיב.
לאחר מכן, יצאתי לאתר חצי חשוך (בורטל 4) בביצות ה - Everglades יחד עם אורח שזו היתה לו תצפית ראשונה. מאוד עניין אותי מה הוא יצליח לראות, שכן זו תהיה אינדיקציה טובה מה עין לא מיומנת של אסטרונום מתחיל תצליח לראות. בהתבסס על התיאורים שלו: גלקסיית אנדרומדה נכנסת בשלמותה לעינית והראתה אליפסה שלמה יחד עם M110. לאחר מכן עברנו להרקולס ל - M13, שבהגדלה של 35-40 כבר התחיל להראות פרטים ולהפריד כוכבים בשוליים. בערפילית הלגונה M8 צפינו עם עינית הזום ופילטר UHC של SVBONY שרכשתי תוך הסתמכות על הסקירה של ניר זונשטיין. הפילטר בהחלט נתן בוסט והבליט המון פרטים. השתמשנו בסטאפ הזה גם לערפילית הטבעת שהיתה קצת קטנטנה מדי לטעמי לאורך המוקד הזה, ונראתה יותר כמו ערפילית פלנטרית כדורית קטנטנה וירקרקה מאשר טבעת. ניסיתי לדחוף חזק והלכתי לערפילית הצעיף (The Veil), אבל היא בקושי נראתה. אני לא יודע אם זה הקוטר, הפילטר או הבורטל.
EAA וצילום
יש בטלסקופ הקטנצ'יק הזה כמה דברים שהופכים אותו לפונציאל עצום לצילום - הוא אפוכרומטי, יש לו שדה רחב, והפרט הכי מעניין - יחס מוקד מהיר של F/4. עם זאת, כשניסיתי אותו בישראל, לא הצלחתי להגיע לפוקוס עם ה ASI183MM - היו חסרים לי כמה מילימטרים פנימה. יתכן שאולי מצלמה אחרת כן תצליח להגיע לפוקוס. במצב רגיל זה היה מדרבן אותי לנסות שדרוג לפוקוסר, אולי אפילו להדפיס אחד מתאים, אבל כבר יש לי את ה - 130PDS ורשימה של פרוייקטים בוערים יותר בקנה. מי שמתעקש ללכת בדרך הזו שיתחיל כאן.
סיכום
- מדובר בדובסוני שולחני קטן וקל. ניתן לשאת אותו בקלות מהבית החוצה ולהתחיל לצפות די מהר. בישראל, הצמדתי לו דאבטייל עם אזיקונים ושמתי אותו על חצובה עוקבת, שידוך נחמד. בפלורידה אני משאיר את עינית הזום בתוכו, ואז מוציא אותו החוצה לחצר, מציב אותו על כסא מתקפל ומתיישב מולו על כיסא נוסף. סה"כ תוך דקה וחצי אני בחוץ כבר צופה.
- הטלסקופ נותן תמונות חדות ויפות, יש לו איסוף אור עדיף בהרבה על שוברי אור קטנים במחיר זהה או גבוהה יותר; הוא מעניק תמונה נקיה מאברציה כרומטית ובעלת שדה רחב.
- הצינור הסגור הפוקוסר שלו עדיפים על אלה של הדובסונים המתקפלים הקטנים.
- בגלל עניין הפוקוס הוא טיפה מאתגר לצילום, במיוחד למתחילים.
במדריך לרכישת הטלסקופ הראשון, אני ממליץ לא לרדת מתחת למפתח של חמש אינץ', אם מדובר בטלסקופ יחיד שישמש לצפייה בגרמי שמיים עמוקים. כאן אנחנו מדברים על קצת פחות (חצי אינץ'), אבל מחיר נמוך בהרבה. העניין הוא, שהוא לא משווק בישראל ובאירופה, נראה שיש פה איזה קטע עם השוק האמריקאי. אז אם אתם כאן בארה"ב ובא לכם על טלסקופ איכותי וסופר זול, שווה לשקול להביא אחד כזה בחזור עם המזוודה.
עדכון: כפי שאפשר לראות בתגובתו של @nirzon למטה, יש אפשרות להזמין אותו לארץ במחיר סופי של כ - 1,100 ש"ח ובמחיר הזה מדובר באופציה טובה מאוד לטלסקופ ראשון.
אם המחיר פחות משנה, אז בהשוואה לחמש אינץ' F/5 אני עדיין אשאר עם ההמלצה על החמש, בעיקר בגלל יחס המוקד הנוח יותר, והאפשרות להגיע לפוקוס עם המצלמה (בתמונה למטה ניתן לראות השוואה בין השניים (114/450 מול 130/650)
תגובה מומלצת
הצטרף לשיחה
אתה יכול לכתוב עכשיו ולהרשם אחר כך אם יש לכם חשבון הכנס עכשיו בשביל לכתוב מהחשבון שלך