ים הגשמים, קופרניקוס וקלביוס
נסיון ראשון בצילום פלנטרי עשיתי ביום הראשון שבו קיבלתי את המצלמה והתוצאות היו לא רעות בכלל.
אני עדיין מצלם במוד Alt-Az שמגביל אותי בחשיפה בגלל אפקט הסיבוב אבל לטובת התנסות בצילומים ראשוניים, זה הספיק.
בינתיים, הירח מראה את חלקיו היפים ביותר ומכיוון שהוא אחד האובייקטים החביבים עלי (למרות שרוב הזמן הוא מאפיל על האחרים) הגיע הזמן לנסות לצלם אותם.
המטרות העיקריות שלי בירח:
ים הגשמים - Mare Imberium החלק הדרום מזרחי
מכתש Cupernicus
מכתש Clavius
ים הגשמים
ים הגשמים הוא איזור מדהים שמכיל מגוון רחב של אובייקטים: הים עצמו - מישור של לבה ברוחב של כ 1200 קילומטרים שעם מעט ריכוז, ניתן לראות בו מעין גלים, כמו קיפולים ארוכים של הקרקע.
בחלקו התחתון , ישנם שלושה מכתשים בולטים:
- Archimedes - מכתש שקרקעיתו שטוחה בקוטר של 81 קילומטרים
- Aristillus - מכתש בקוטר של 54 קילומטרים, בעל קרקעית לא שטוחה ועם רכס מרכזי
- Autolycus - מכתש בקוטר של 39 קילומטרים
הימה תחומה על ידי רכסי הרים מרהיבים, בדרום: Montes Apenninus & Montes Carpatus, במזרח Montes Caucasus & Montes Alpes. אם השמות נשמעים לכם מוכרים - אז כן, הם על שם הרי האלפים, הקווקז, האפנינים והקרפטים שעל כדור הארץ.
בחלק הדרומי של הימה, ממש מתחת להרי הקרפטים, נמצא אחד המכתשים הבולטים על הירח - Copernicus.
בנוסף למכתשים וההרים המקיפים את ים הגשמים, ניתן למצוא עמקים, או חריצים ארוכים הנקראים rille. ליד אחד מהם, Hedley Rille נמצא אתר הנחיתה של אפולו 15. אתגר לצפייה - לעקוב אחר החריצים האלה.
בהרי האלפים, ניתן לצפות בעמק האלפים: Vallis Alpes, עמק צר שאורכו 155 קילומטרים. גם במרכזו חריץ שעובר לאורכו והוא מאתגר מאוד לצפייה
בנוסף לאפולו 15, גם החללית הבלתי מאויישת Luna 2 נחתה דרום מזרחית ל Archimedes.
קופרניקוס
Copernicus הוא אחד המכתשים הבולטים בירח. גילו יחסית צעיר - 800 מיליון שנים, קוטרו כ 96 קילומטרים ועומקו כ 3.8 קילומטרים! זה עצום. לשם השוואה, מכתש רמון הוא באורך של כ 40 קילומטרים ובעומק מירבי של 350 מטרים. חלקה הצפוני של קרקעיתו חלקה יחסית בעוד שחלקה הדרומי מחוספסת. שפת המכתש נראית בהגדלות מספקות כטראסות וניתן לספור לפחות שלוש כאלה, ובמבט מעמיק אפילו יותר.
במרכז המכתש שלושה הרים נפרדים - שאריות הפגיעה שיצרה אותו, והם מתנשאים לגובה מירבי של כ 1.2 קילומטרים. אתגר לצופים - לראות את שלושתם בנפרד ולציין את צורתם
שפת המכתש, למי שעומד מבחוץ, מתנשאת לגובה של כקילומטר!
עצם המחשבה על לעמוד על שפת המכתש הזה ולהביט פנימה על הנוף עוצר הנשימה הזה פשוט נותנת פרופורציות אחרות לגמרי.
קלביוס
Clavius הוא מכתש עצום אף יותר - קוטרו הוא 231 קילומטרים - המרחק מבאר שבע לאילת - ועומקו כ 3.5 קילומטרים.
המאפיין העיקרי שלו, מלבד הגודל הם המכתשים שנמצאים בתוכו. מלבד אין סוף מכתשים קטנים מאוד שתמיד מאתגר לנסות ולספור אותם, הוא מכיל מספר מכתשים המסודרים באורך פלא לפי הגודל, במעין קשת סימטרית החל מהגדול שנמצא ממש על שפתו של קלביוס, ולקטן שנמצא כמעט על השפה הנגדית. מכתש שאני ממליץ מאוד לצפות בו והוא נמצא בחלקו התחתון של הירח.
קצת על הצילום
הציוד:
מצלמה - ZWO ASI178MC
טלסקופ - Celestron SCT 8"
חצובה - AZ EQ 5 במוד ALT-AZ
מבחינת הטכניקה, יש עדיין המון מה לשפר אבל בגדול, כל תמונה כזו מתחילה בסרטון של 2000-2500 פריימים בזמני חשיפה של כ 3-6 מילישניות כל פריים. אני מוגבל בכמות הזו בגלל צורת העקיבה הלא מיטבית של החצובה - יתוקן בקרוב.
את הפריימים ממיינים לפי איכות ואת הפחות איכותיים זורקים, ואת הטובים מבין הטובים עורמים (תהליך שנקרא Stacking) על מנת לקבל תמונה אחת שמכילה את הטוב מכולם. בסופו של דבר, התמונה עוברת חידוד.
מה צריך לשפר?
1. פוקוס - הפוקוס הוא קריטי לקבלת תמונה חדה. שום תוכנה לא תסדר תמונה שלא בפוקוס. אז הפוקוסר של הטלסקופ שלי הוא גרוע ובלי קשר, כל נגיעה בו תרעיד את התמונה (סביר כי לא מפקסים ידנית בזמן הצילום עצמו). בנוסף, פוקוסרים רגילים של הטלסקופים מהסוג הזה, גורמים ל image shift כאשר מפקסים. מעצבן. אז פוקוסר חיצוני, בעל שתי מהירויות ומנוע עדין נכנס לרשימת הקניות.
2. עקיבה - את החצובה אני צריך להעביר כלאחר כבוד למצב משווני לפחות לטובת צילום.
3. זמני החשיפות, ערכי Gain וגודל החיישן לשימוש לכל אובייקט עדיין צריך להבין מה עובד הכי טוב לאיזה אובייקט.
4. בארלו - לטובת התמקדות באיזור קטן, רצוי להאריך את אורך המוקד. הבארלו שיש לי כרגע הוא באיכות די ירודה ובלי קשר, ללא פוקוסר עדין, קשה מאוד מאוד להגיע לפוקוס מיטבי.
5. עריכה - כל שלבי עריכת התמונה מכילים לא מעט אפשרויות. כרגע אני עובד בצורה די שבלונית ולמרות שכן למדתי מספר אפשרויות, יש עוד המון מה ללמוד בתחום.
לסיכום
למרות שצילום הוא לא העיסוק המרכזי שלי באסטרונומיה, אני כן רוצה לשפר את הכישורים כאן, במיוחד לירח (ובתקווה שגם לשמש - נושא אחר) שהוא אובייקט שאני מאוד אוהב וניתן לצפייה וצילום מהבית
תגובה מומלצת
עדיין לא נוספו תגובות.
הצטרף לשיחה
אתה יכול לכתוב עכשיו ולהרשם אחר כך אם יש לכם חשבון הכנס עכשיו בשביל לכתוב מהחשבון שלך