תצפית ביתית - 21-09-2020
תצפית כוכבי לכת
אילן שפירא
ב 21 לספטמבר השמים התנקו מעננים והתפנה לי קצת זמן להוציא את הטלסקופ לחצר ולצפות קצת בכוכבי הלכת.
האמת – התגעגעתי לירח כי לא באמת יצא לי לצפות בו כראוי בחודש הקודם אבל הוא כבר היה נמוך מאוד וניסה בכל כוחו לברוח אל מתחת לקו העצים.
דבר אחד היה ברור מייד, השמים היו נקיים מאוד, והיה ניתן לראות את הכוכבים Nunki & Ascella בצורה ברורה מאוד וכוכבים רבים נוספים נראו יפה מאוד. סימן מעודד. גם הלחות נמוכה מאוד, בלי רטיבות על הדשא או כל דבר אחר. כוכבי הלכת צדק ושבתאי זהרו להם בשמים.
הכנות
על החצובה התקנתי את ה Celestron 8", הטלסקופ הפלנטרי שלי והפעם איזנתי אותו כראוי עם שתי משקולות ומראש עם העינית שתשמש אותי רוב התצפית: Tele Vue Ethos 8mm.
את האיפוס ביצעתי על Aldemarin & Nunki, תהליך שהולך ונהיה קל מאוד, במיוחד שאל הכוכב הראשון ניתן לנווט ידנית מראש. אז אולי אני מפספס את ההמלצה של התחלה ממיקום 0 (חצובה פונה לצפון וטלסקופ מאוזן לגמרי) אבל לטובת כוכבי הלכת זה נראה לי שלב שאפשר לדלג מעליו.
מהרגע שהחצובה אופסה, בדקתי את האיפוס על אנדרומדה ומשם צללתי לכוכבי הלכת.
תצפית לילדים
הבת הקטנה שלי ביקשה כבר יום לפני לצפות בכוכבים ולכזו בקשה אי אפשר לסרב.
התחלנו בצדק והיא תיארה לי את פסי העננים ואת מיקום הירחים, המשכנו לשבתאי והדבר הראשון שהיא תיארה היה מיקום הירחים שלו. היא כבר חברה טובה של הטבעות :).
לקינוח, צפינו ב Albireo וקיבלתי תיאור של שני הכוכבים – הגדלים והצבעים ועשינו הסבר קצר על מה זה כוכב כפול, לפחות מבחינה ויזואלית.
זה הספיק לה והיא פינתה לי את הכיסא תצפית.
שבתאי
מייד כשראיתי את כוכב הלכת, הבנתי שיש לילה נהדר. האויר היה יציב מאוד ובהגדלה של X250 לא היו שום קפיצות או רעידות. רווח קאסיני בולט כאילו צוייר בטוש חד ובשוליים, היה ניתן לראות, בקושי את Encke gap!
בגלל היציבות הנהדרת, החלטתי להוסיף את הבארלו החבוט שלי X2. הפתעה, שבתאי נראה עצום בעינית, אפילו מרחוק הוא נראה כאילו מישהו צייר אותו על העדשה של העינית. אז כן, חד לגמרי הוא לא היה, אבל ברגעים נדירים של יציבות בהגדלה הזו ה Encke gap נראה בבירור.
רק כדי לסבר את האוזן, זה רווח ברוחב של 325 ק"מ (תודה לעמית שהסב את תשומת ליבי) והמרחק לכוכב הלכת הוא… 1.4 מיליארד קילומטרים!
עם ההגדלה של X500 לא נשארתי, אבל החלפתי בין X250-360. חגורות עננים נראו בבירור והצל המוטל מהכוכב על הטבעות היה גדול ומודגש מאוד. אני לא ממש בטוח כמה חגורות עננים ראיתי אבל אני חושב, ואת זה צריך לאמת בהזדמנות אחרת שראיתי חלק כהה יותר בקוטב העליון של כוכב הלכת.
צדק
הכתם היה מופנה אלינו ובתנאים האלה היה ניתן לראות שהוא לא אחיד בצבע ויש לו מעין נקודה במרכז, נראה לי מעט בהירה יותר. ניתן היה לראות את התעקלות חגורת העננים כשהיא פוגשת בכתם, ממש בצורת גל. בנוסף היה ניתן לראות שהחגורה לא אחידה אלא מפוצלת - המרכז בהיר יותר והשוליים כהים. גם פרטים על חגורת העננים השניה ניתן היה לראות די בקלות.
מאדים
בסביבות 22:15, מאדים התקרב לגובה של 30 מעלות ואחרי התצפית האחרונה בנגב, והתנאים הנהדרים של הלילה הייתי די חסר סבלנות לצפות בו. מה גם שלפני שנתיים, לא באמת יצא לי לצפות בו כמו שצריך.
בהגדלה של X250 נגלה בפני מראה נהדר. כיפת הקרח התחתונה קטנה אבל בולטת ולמעלה היה שטח בהיר יחסית, לבן מלוכלך קצת, שהוא ספק קרח ספק עננים. החלק התחתון כהה יותר מהעליון ונראה מעט חום ובזמן הזה של היום, נראה שהוא שולח אצבע כהה לחלק העליון של כוכב הלכת, מעין משולש.
לאחר כחצי שעה של תצפית, נכנסתי הביתה על מנת להביא בלוק ציור כדי לנסות לאייר בקווים גסים את ההבדלים בין שני החלקים הבולטים
מאדים מסתובב
תוך כדי התצפית, שיחה עם אסטרונום שנמצא מעבר לים - רז עידן - הוא ציין את הסיבוב האיטי של מאדים.
יותר מארבעים דקות חלפו מאז התחלתי את התצפית, ואכן, נראה שהבליטה בחלק השחור זזה לה מעט שמאלה. מעניין. המשכתי להתרכז ואכן, מצד ימין החלו להופיע דברים חדשים ואפילו הצלחתי לראות מכתש בשם Schiaparelli, מכתש בקוטר של 459 קילומטרים.
בתמונות ניתן לראות את הסיבוב של כוכב הלכת כאשר התמונה הימנית\עליונה בשעה 22:39 והשמאלית\תחתונה כשעה אחר כך.
אחרי שהייתי כל כך שקוע נזכרתי שתצפיות, במיוחד כאלה שמכילות אובייקטים מרובים וחדשים יש לתעד (מעבר לנסיון העצוב שלי לצייר את כוכב הלכת).
בסופו של דבר סימתי שישה מאפייני שטח שראיתי בצורה מובהקת על מאדים:
לסיכום
תצפית נהדרת, ללא הפרעות עם תנאים נהדרים מאין כמוהם. תצפית שבה חלפו להן שלוש וחצי שעות בלי לשים לב וכולה על טהרת כוכבי הלכת
0 תגובות
תגובה מומלצת
עדיין לא נוספו תגובות.