אחרי שבשבוע שעבר תחזית מזג האוויר די סגרה לנו את המדבר ואנשים עלו לרמת הגולן השבוע קיבלנו שבוע נקי וצלול.
ביום שלישי @Guydive זרק שהוא שוקל להגיע לדרום לתצפית ולשמחתי גורמים אחרים שיחקו לטובתי והחלטתי להצטרף.
בפעם הקודמת הגעתי למדבר עם מראה ראשית מלוכלכת והיה לי זמן לשטוף רק את המראה המשנית (משפיע אפילו יותר). הפעם לא וויתרתי וביום שלישי בבוקר הוצאתי את המראה ונתתי לה שטיפה יסודית.
לא רק המראה סבלה מהאבק הנוראי של תחילת האביב וכבר העברתי נקיון על שאר חלקי הטלסקופ
לפני:
תצפית סוף אפריל יצאה לדרך אחרי בדיקה של התחזית שוב ושוב.
התוכנית לצאת ביום שישי התקלקלה בגלל מזג האוויר והקדמנו לחמישי - היום היחיד שבו הייתה הפסקה מהאובך המעיק של האביב שהשנה החליט להמשיך וללכלך את הכל גם אחרי הפסח.
לאתר הגיעו אסטרונומים חובבים רבים - צלמים וצופים מכל הארץ והייתה הרגשה של Star Party - המון טלסקופים המון אובייקטים שמיים נקיים וקריאות לצפות באובייקטים שנשמעו מכל עבר, אסטרונומים חדשים וותיקים ותצפית ראשונה להרבה אנשים אחרי שלושה חודשים של מזג אוויר סרבן.
הפעם הוצאתי
גלקסיות.
אחרי שצפיתי בכמה מהגלקסיות הבהירות ביותר ב EAA מהבית, שמחתי שנפתח חלון של מזג אוויר סביר לתצפית במדבר בליל שני\שלישי ומיהרתי לפנות את הלו"ז כדי להנות מהשמיים.
התנאים - אובך לא קל שאפילו את תחנת הכוח אשלים היה קשה לראות דרכו גם כאשר התקרבתי לאזור. לא ממש מעודד אבל הר הנגב נמצא גבוה ולרוב מעל האובך. גם הפעם השמיים הפכו כחולים ככל שהתקרבנו לאתר ולמרות שעד לגובה של כ 20 מעלות הכל היה מלוכלך, השמיים מעל הראש הבטיחו תצפית לא רעה. ואכן, כאשר החשיך כוכבים החלו לצוץ בהמוניהם והתחלנו לצ
אחרי סוף שבוע של מזג אוויר גרוע בדרום בו חלק מהקבוצה יצא לתצפית ברמת הגולן, כמעט וויתרתי על התצפית של תחילת דצמבר.
את יום ראשון, ה 5 לדצמבר שמרתי כאופציה למקרה שמזג האוויר יאיר לנו פנים ואכן, בניגוד לכל מה שקרה בארץ (גשמים, רוחות ואובך נוראי בדרום) בנקודות מסויימות בדרום שררו תנאי תצפית טובים.
אחרי שבחמישי הקודם העמסתי את הרכב ופרקתי שעות לפני הנסיעה לתצפית החלטתי לארוז קל. מה זה קל? את הדובסוני הגדול השארתי בבית והעמסתי את שוברי האור עם חצובת ה Rowan והרגליות של ה EQ5.
העננים רדפ
נובמבר סיפק לחובבי אסטרונומיה סוף שבוע של מולד ירח נקי מעננים וצלול לגמרי.
על מנת לנצל את תנאי מזג האוויר הטובים, נפגשנו בדרום קבוצת אסטרונומים חובבים לתצפית. סוף השבוע הזה גם סימן את התצפית הראשונה בשעון חורף, מה שמאפשר להתחיל לצפות משעה מוקדמת מאוד יחסית באובייקטי הקיץ שהולכים ונעלמים מהשמיים כמו Veil Nebula, M13 ו Ring nebula. גם מרכז שביל החלב שוקע מוקדם ומשאיר אותנו עם מלכת הסתיו אנדרומדה, קבוצת אוריגה (עגלון) על שלל האובייקטים שנמצאים בה וכמובן זריחתה של קבוצת אוריון המרהיבה.
הנה
בשעה טובה, אזרתי אומץ לערוך תצפית רחוב.
לכבוד יום תצפית הירח הבינלאומית יצאתי עם הטלסקופ לרחבה הראשית במושב וערכתי תצפית כזו. עדן אוריון, מרכז הפעילות של אסטרונומים ללא גבולות התחיל לארגן את התצפית הזו לפני כשבועיים. כיף להיות חלק מאירוע כזה.
רונן ונטע דאגו לפרסם את התצפית במושב, אז הייתי רגוע שיגיעו אנשים. ולא פחות חשוב, האירוע מופיע בדף האירוע של נאסא 🙂
בבדיקה קצרה שערכתי יומיים לפני, ראיתי שכוכבי הלכת והירח יסתדרו יפה בשורה - שבתאי, צדק והירח. שלושה אובייקטים שכל אחד מהם
השאלה "מה הוא הטלסקופ הטוב ביותר" נשאלת לא מעט פעמים במדיות השונות ואני אנסה לענות עליה דרך ההתנסות האישית שלי.
הסיפור מתחיל לפני כשלוש שנים...
כאשר התחלתי להתעניין בטלסקופים, המחקר שלי הוביל אותי לרכישת טלסקופ שובר אור התחלתי בקוטר של 120ממ. למה? זה טלסקופ בצורה מאוד מוכרת, לא דורש תהליך של קולימציה (שהפחיד אותי מאוד בתור אדם לא מנוסה) ולפי כל המאמרים נותן תמונה חדה במיוחד לעומת טלסקופים אחרים. גם המשקל והמחיר נראו לי מאוד ידידותיים למשתמש.
בתור רוכש חדש זה היה הטלסקופ המוש
אחרי שבשבוע שעבר הייתי בדרום לא הייתי בטוח שאצליח להגיע שוב אבל הדברים הסתדרו וגם השבוע ירדתי דרומה.
הפעם הצטרפה אלי ליאור, הבת הקטנה שלי וכדי שיהיה מקום ברכב, הבאתי את הטלסקופ הקטן שלי. כנראה שגם ללא ליאור הייתי מביא את הטלסקופ הזה כי בשבוע שעבר הוא הפתיע אותי לטובה ורציתי לנצל את החודש האחרון של שיא מרכז שביל החלב ולצפות באזור הזה בשדה רחב.
הנה השלט בכניסה למכתש שמציין שנכנסים לשמורת אור כוכבים (הכרה בין לאומית, אחת מ 80 שמורות בסה"כ בעולם כולו!). מישהו חכם החליט שבמרכז השמורה צריך ל
הירח הגיע למופע החודשי שאותו אני אוהב במיוחד - הירח מואר בכ 62% וחלקו המזרחי של ים הגשמים מופיע כולל שלושת המכתשים Archimedes, Autolycus & Aristillus. מעליהם ניתן לראות את Plato העצום.
לצורך התצפית, הרכבתי בחצר את הטלסקופ המתאים ביותר לירח שברשותי - Celestron C8"
ההכנות האחרונות לפני התצפית
היופי במופע הירח הזה זה המגוון של מאפייני שטח על הירח שכוללים הרים, עמקים, משטחי לבה, מכתשים (ברור...) מצוקים ושלושה מכתשים עצומים שמתחילים להציץ מבעד לטרמינטור - Tycho, Clacius
איפה בכלל להתחיל? הגענו לנגב כשבוע לפני הטירוף של שיא מטר הפרסאידים על מנת להנות מיום שישי שקט של מולד הירח. האובך ששורר בכל הארץ נתן את אותותיו גם באזורים הגבוהים של הנגב עד כדי שזיהום האור עומעם. אמנם השמיים התנקו מעט עם התקדמות הלילה אבל השקיפות נשארה גרועה, מה שמנע צפייה בגרמי שמיים ממש ממש חיוורים.
למרות התנאים הלא אופטימליים, לוותר על תצפית זה ממש לא בא בחשבון 🙂 ואכן באנו על שכרינו בתצפית הזו.
הפינה שלנו באתר בזמן ההכנות האחרונות והציפייה לחשיכה:
* * *
מקסוטוב
סיכום קצר ואלבום מתצפית קצרה - אבל מגוונת מאוד, עם זריחת שביל החלב בשעות הקטנות של הלילה - שלום חורף, ברוך הבא קיץ.
חודש אפריל לא היה נחמד לאסטרונומים בישראל. עננות, אובך ושאר תקלות אבל אמצע אפריל סיפק חלון לתצפית שהיה בספק - כרגיל, עד הרגע האחרון.
ב 16 לאפריל, יצאנו כחמישה חובבים לנגב. כל הדרך הדרך אובך לא קל נראה בשמיים אבל ככל שהדרמנו ועלינו להר הנגב האובך הלך ודעך עד שנשאר יחסית נמוך באופק. בנוסף לאובך, הירח והרוח עשו כככל שביכולתם להפריע לצפייה אבל בסופו של דבר הירח שק
לא להאמין, תצפית שנייה בתוך שבוע.
האמת, אחרי הסגר הארוך והחורף זה דבר נדרש.
הפעם הגענו בהרכב נרחב יותר ויצא לי להכיר אנשים נוספים מהקהילה הנהדרת של האסטרונומים החובבים בארץ. כמובן שהחורף במדבר מרתיע לא מעט אנשים מלהגיע לתצפיות וזה מובן. למרות שלא היה יום חורף קלאסי בדרום, עדיין היה קריר. טוב שאנחנו כבר מתורגלים ומגיעים עם הציוד המתאים - בכל זאת, לשהות בחוץ ללא יותר מדי פעילות גופנית גורמת לאיבוד חום גוף ניכר גם למי שמתלבש ממש ממש טוב.
ההגעה הייתה מוקדמת - 16:30, מה שמשאיר המון זמן
ג'מינידים, כנראה המטר מטאורים החזק והמעניין ביותר. הבעיה? דצמבר - עננים ובמקרה שאין כאלה, יש ירח... בקיצור, צריך קצת מזל.
מעולם לא הייתי בתצפית לשם מטאורים. תמיד נראה שיופי, ראינו שניים שלושה מטאורים וכל השאר אותו הדבר וחבל לבזבז שעות תצפית יקרות על מטאורים. אז זהו שלא, לפחות לא אחרי הג'מינידים 2020.
החלטה לרדת לדרום היתה ממש של הרגע האחרון וגם היא הייתה למרות התחזיות של רוחות של 20-25 קמ"ש בכל הדרום. בתנאים כאלה, טלסקופ, במיוחד דובסוני גדול עם מעטה אור הופך למפרש ולא משנה כמה יציב הוא
תצפית מאורגנת לא יצא לנו לערוך - הנחיות קורונה סותרות ומבלבלות ומזג אוויר הרסו את התוכניות.
יום לפני, השמיים היו נקיים יחסית ויצאתי לחצר לצפות.
היה ערב ללא ירח וצפיתי במשך כ 4 שעות נהדרות.
בתפריט - צבירים וערפיליות באוריגה, אוריון והלהבה, ערפילית הסרטן, גלקסיות בפרסאוס, אנדרומדה ועוד.
הפעם התעקבתי על קולימציה - כן, גם ב SCT יש צורך לעשות קולימציה מדי פעם וכשעובדים ב EAA זה חשוב על מנת שהתוכנות יזהו כוכבים ויוכלו לבצע Stacking.
פוקוס ביצעתי פעמיים בלבד בתצפית - אחרי הקולי
דוח תצפית נובמבר 2020
אחרי פרק הגשם המשמעותי הראשון של השנה ועננות שמנעה צפייה בירח ודי הפריעה לשמש, הסתמנה תחזית טובה לתצפית בסוף השבוע של מולד הירח.
החורף הוא תקופה נהדרת לתצפיות - הלילה ארוך ומחשיך מוקדם וכשהשמיים נקיים מעננים הם גם נקיים לרוב מאובך ושאר הפרעות.
הפעם, אחרי שתי תצפיות קשוחות שכללו מיפוי של צבירי גלקסיות מאתגרים, החלטתי שלפני טירוף הגלקסיות העיקרי של החורף זה זמן להתרכז גם באובייקטים אחרים. זה לא שלא היו גלקסיות 🙂 אני ממש אוהב לצפות בהן אבל הפעם הלכתי על
יום שישי, 11/09/2020 מתכונן לתצפית ספונטנית בדרום.
לא יום אידיאלי – הירח זורח לפני אחת בלילה ויש לא מעט אובך בשמים אבל, כבר מתחיל להחשיך מוקדם יותר ותחזית מזג האויר אופטימית יותר ממני.
אחרי טקס ההעמסה של שלושה טלסקופים וציוד קאמפינג של שני אנשים, מתחילים בנסיעה דרומה כאשר כל הדרך מסתכלים במבטים מודאגים לשמים האביכים ומקווים שבדרום המצב יהיה טוב יותר.
ואכן, כשמתקרבים לאתר, הש
דוח תצפית אוקטובר 2020
עם סיום הסגר הגיעה הזדמנות נדירה להגיע לתצפית ספונטנית באמצע השבוע.
גם הפעם את רוב המאמצים ריכזתי בצבירי גלקסיות. מזג האוויר האיר פנים והצלחתי לראות אובייקטים חוורים מאוד.
עכשיו שאני אמר שראיתי אובייקט ממש חיוור, זה לא שהצלחתי לראות זרועות ומבנה בגלקסיה בבהירות 16 אבל זיהיתי אותה בוודאות בתוך בליל של גלקסיות אחרות ומזה אני מרוצה מאוד.
בנוסף לגלקסיות שנראות כמו חתיכות לכלוך על רקע שדות הכוכבים, בנובמבר אוריון זורח יחסית מוקדם והערפילית הגדולה היא אחד ה
אתמול, נפגשנו באתר חסוי במרכז הארץ מספר חובבים, כל אחד עם הציוד שלו על מנת להנות קצת מהשמים בצוותא, לשתות בירה וכמובן לראות אובייקטים שונים במכשירים שונים.
היו שם:
דובסוני 10" ממונע
דובסוני 5"
שני מקסוטובים 5"
שובר אור 102ממ
מכיוון שזה עדיין אזור עירוני, כמות האובייקטים הייתה מוגבלת לבהירים ביותר אבל, מאדים גבוה בשמים ובהיר מאוד, הצביר הכפול מזמין כתמיד, צביר הינשוף והפליאדות שכבר נמצאות בגובה נהדר לצפייה ובהירות מספיק לאיתור ללא כל עזרים.
השובר אור
תצפית כוכבי לכת
אילן שפירא
ב 21 לספטמבר השמים התנקו מעננים והתפנה לי קצת זמן להוציא את הטלסקופ לחצר ולצפות קצת בכוכבי הלכת.
האמת – התגעגעתי לירח כי לא באמת יצא לי לצפות בו כראוי בחודש הקודם אבל הוא כבר היה נמוך מאוד וניסה בכל כוחו לברוח אל מתחת לקו העצים.