סיכום תצפית - מצפה משואה 25.11.2021
יותר מדי זמן עבר מתצפית השטח האחרונה שלי, והציפייה לקראת יום חמישי האחרון היתה גבוהה. לצערי, לפחות חלק מהציפיות לא התגשמו, ועדיין – הייתה תצפית מהנה, אם כי רטובה משהו...
אתחיל בתכנון – הפעם החלטתי להתחיל לתצפת באמצעות רשימה מתוכננת מראש, ולעבור על גופי מערכת השמש שיהיו זמינים לצפייה במהלך התצפית, וכן להתחיל מעבר סיסטמטי על קטלוג מסייה. SkySafari הוא כלי מצוין בהקשר זה – גם בשלב התכנון (ראו הפוסט הזה של @Ilan Shapira) וכפי שנראה עוד מעט, גם בשלב התצפית עצמה.
לשטח הגעתי בסביבות 18:30, כשעה לאחר השקיעה; אחרי התארגנות מהירה, כיילתי את ה-9.25 שלי (באמצעות SkySafari) והפניתי אותו לצפיית בזק בנוגה בטרם יישקע (בעת הצפייה נוגה כבר היה רק 8 מעלות מעל לקו האופק). ההפרעות האטמוספריות היו משמעותיות, ועדיין, הצלחתי להבחין בצורה יפה בצורת הסהר של כוכב הלכת, ובהמשך לעבור מהר לצילום פלנטרי באמצעות ה-ASI120. התוצאות לפניכם – לא מדהים אבל משהו.
כבר בשלב הזה התחלתי להבחין בבעיה שתלווה אותי לאורך הלילה – הלחות. התחזיות לא הצביעו על לחות חריגה, אבל בבדיקה בזמן אמת עלה שהתחזית עודכנה ל-100 אחוזי לחות! זה בהחלט היה מורגש, וההתעבות על כל הציוד התחילה באופן מיידי... לא היה היום הנכון לשכוח בבית את מגן הלחות ל-9.25... 😱
למרות הלחות, החלטתי להמשיך ולתצפת כמה שניתן יהיה. עברתי במהירות לעבר שבתאי, והצלחתי לתפוס אותו במצלמה לצורך אחת מהתמונות היותר חדות שהצלחתי – כלומר, הלחות בשלב זה טרם השפיעה על היציבות או הבהירות של השמיים (באותו שלב שבתאי היה בגובה של כמעט 27 מעלות מעל האופק); משם מהירה על צדק – שוב, התמונה הכי חדה שהצלחתי לתפוס עד כה של הענק הנהדר (38.5 מעלות מעל האופק). לצערי, כאן תמו ההצלחות הפלנטריות שלי; העדשה המתקנת של הטלסקופ כבר החלה לגלות סימני עיבוי, וכיוון מהיר לאורנוס ולנפטון לא הניבו דבר (היה קשה במיוחד להשתמש ב-goto, כי שדה הראיה שמתקבל עם ה-ASI120 הוא מאוד מאוד קטן, כך שאם הכיול לא מדוייק לחלוטין, היכולת למצוא את האובייקט כמעט ולא קיימת, וצריך להסיר את המצלמה, להתקין עינית, לפקס, ואז להחזיר את המצלמה ולפקס שוב – לא אופטימלי; כאן ייתכן שה-Baader Flip Mirror II יכולה לעזור, אבל היא נמצאת יחסית למטה ברשימת הקניות שלי 🙂). על Ceres כבר לא היה על מה לדבר בכלל.
בשלב זה, ובטרם החלפתי לשובר האור (AT102ED), עשיתי תצפית מהירה על מספר צבירים כדוריים – M15 נראה היטב, ולמרות הלחות יכולתי להבחין היטב בכוכבים שנמצאו בתוך הצביר; M30 כבר היה מאתגר יותר וכך גם M2, וכאן הלחות כבר גמרה את הטלסקופ לחלוטין.
קיפלתי את ה-9.25 והתקנתי במקומו את שובר האור (שמגיע עם מגן לחות built-in) – M45 נראו היטב ויפהפה באמצעות עינית Baader Hyperion 36mm, ובשלב מאוחר יותר (בערך 21:45, בזוית של 27 מעלות מעל האופק) גם ערפילית אוריון M42 נראתה לא רע, אבל בשלב זה העננות, שהייתה צפויה להגיע לאזור לקראת חצות הקדימה, ושמה סוף לכל העניין. התצפית עם שובר האור הייתה ויזואלית לחלוטין – ניסיתי לחבר אליו את ה-Z6 שלי, אבל לא הצלחתי להגיע לפיקוס עם דיאגונל, ובגלל העננות כבר לא היה לי זמן להסיר את הדיאגונל ולנסות שוב. אולי אצליח השבוע במדבר, אם מזג האוויר יאיר לנו פנים.
אני לוקח מהתצפית הזו מספר מסקנות:
- גם תצפית קצרה יחסית (ורטובה) יכולה להיות מהנה.
- יותר כיף לתצפת ביחד, ולא לבד (באמצע התצפית הצטרף אלי חבר עם בתו הקטנה, וכבר היה יותר כיף).
- לא לצאת מהבית בלי מגן לחות; הוא לוקח ממש קצת מקום, והוא יכול להפוך את התצפית למוצלחת ממש (או להיפך – בלעדיו התצפית יכולה להיהרס לחלוטין).
- SkySafari הוא יופי של כלי – מאפשר לי גם תכנון מוקדם של תצפית; שליטה מלאה בטלסקופ תוך כדי (גם Goto לאחר כיול וגם הזזה ידנית (טריק ה-Tilt to Slew הוא ממש נוח, ומאפשר להמשיך להסתכל דרך העינית תוך כדי תנועה)), וגם מתעד את התצפית כך שאחר כך אפשר לחזור אל האובייקטים שצפית בהם וגם לכתוב הערות תוך כדי.
זהו להפעם – ממש מקווה לראות את כולם במדבר בקרוב...
בתמונה האחרונה: ה-9.25 לפני קיפול
נערך היום על-ידי jonzm
הוספת תמונות
9 תגובות
תגובה מומלצת