אם זורעים כוכבים... סיכום ליל תצפית אגדי בדרום, 30.6.2022
אִם זוֹרְעִים כּוֹכָבִים
בִּתְחִילַת הָאָבִיב
בְּדִיּוּק בַּשָּׁעָה הַנְּכוֹנָה
אָז צוֹמְחִים כּוֹכָבִים
מְתוּקִים וְטוֹבִים
וּפוֹרְחִים לָנוּ כָּל הַשָּׁנָה.
(״כוכבים בגינה״; מלים: לאה נאור; לחן: מתי כספי)
סוף סוף. כבר הרבה מאוד זמן שאני מפנטז על לילה ״אמיתי״ בדרום: לא בנקרות, לא באתר ״כמעט״, אלא במקום שבו (חלק מ)השמיים הם בורטל 3 אמיתי. בשבוע שעבר הצלחתי להגשים את הפנטזיה, ולא התאכזבתי. לקראת מולד הירח התארגנו להן שתי קבוצות לירידה דרומה, האחת ליום חמישי (ואני איתה), והשניה ליום שישי (מוזמנים לראות את הרשמים הנהדרים של @Joe כאן ושל @nirzon כאן; וכמובן היתה @Liron.na האמיצה שנשארה לשני לילות צילום רצופים, והוציאה תוצרים מ-ד-ה-י-מ-י-ם). יצאתי מוקדם כדי להקדים את הפקקים, ועצרתי לקצת ״עבודה מרחוק״ בארומה של עבדת, וחיכיתי לחבר׳ה שירדו. לקראת אחר הצהריים הצטרפו אלי @Ilan Shapira ו- @Guydive ויחד המשכנו לשטח, שם חיכתה לנו כבר @Joe. מעט אחרינו הגיעו עוד לא מעט אנשים, וביניהם יגאל, עמית, אלי, ועוד. התחלנו לפרוש ציוד ואוהלים ועם השקיעה המאוחרת היה לנו זמן ללכת לבקר את הצלמים במשטח שלהם, לשתות בירה (או סיידר), ואפילו להתארגן לתמונה קבוצתית!
בעזרתם של @Joe ושל @Liron.na, כיילתי את שני הטלסקופים שלי להצביע בדיוק על אותה נקודה, מה שאיפשר לי בהמשך הערב ליהנות משני שדות ראיה שונים (וגם מהאיכויות השונות ששובר אור ו-SCT נותנים) על אותו אובייקט. גם ה-SSE כויל לרמת דיוק גבוה מאוד מיד עם הופעת הכוכבים הראשונים, ורק היה צריך להמתין לעליית המסך ולתחילת ההצגה...
בתמונה: המכוניות והמתחם בהקמה לקראת הערב
בתמונה: מתחם הצלמים המרוחק
בתמונה: ההכנות בעיצומן
בתמונה: איש והטלסקופ שלו
בתמונה: צמד פוחזים
בתמונה: התצפיתנים בכבודם ובעצמם (עוד כמה הגיעו מאוחר יותר)
לאחר השקיעה, התחילה החגיגה האמיתית. ירח 2% הציץ לזמן קצר, אמר שלום, ונעלם לו מעבר לאופק, וגם אומגה סנטאורי נצפתה, אמנם לא במלוא הודה, אך גם במיקומה הנמוך בשמים מדובר ללא ספק בצביר מהמרשימים שראיתי. עם שעת דמדומים הגיעו עוד מספר תצפיתנים - יהודה ושמוליק, טל, ובהמשך גם ליאור. סך הכל היינו כ-15 תצפיתנים ועוד כעשרים צלמים באותו הלילה.
בתמונה: ירח דק אומר שלום
אחרי שחלף לו זמן בין הערביים, נגלו לעינינו פלא אדיר, אך באותה העת גם מפלצת. הפלא - ליבת שביל החלב המהממת באזור עקרב וקשת, שפשוט קפצה לה החוצה ועם חלוף השעות נהייתה יותר ויותר מובהקת. איכות הצפייה הייתה פשוט נהדרת, עם שמים שקופים ויציבים, כמו שלא ראיתי אותם, אולי מעולם. בשלב הזה הצטרפתי אל יגאל על אחד מהכסאות הקרויים על שמו, אחזנו כל אחד במשקפת (אני במשקפת ה-Nikon 7x50 שלי; יגאל עם משקפת מהממת של William Optics (נדמה לי שזו, שלצערי קשה מאוד להשיג אותה כיום)) וערכנו סיור קצר בשביל החלב. מי שלא קיבל סיור מודרך שכזה מיגאל, לא חווה תצפית משקפת מימיו - היה תענוג, ואני כבר מחכה לתצפית הבאה לסיור נוסף.
המפלצת, שגרמה למפח נפש לא קטן לרובנו, לפחות עד לשעות המוקדמות של הבוקר, היא התאורה המזעזעת שיצרה זיהום אור משמעותי לכיון צפון ומזרח, שהגיעה מבסיסי צה״ל באותם כיוונים. המעניין הוא שלקראת הבוקר כיבו את האורות, ואז פתאום ניתן היה לתצפת גם לעבר הפליאדות שעלו להן שם. נראה שנדרשת כאן עבודה כדי לנסות ולהחזיר את החושך גם לכיוונים אלה.
בתמונה: זיהום האור מבסיסי צה״ל, והפליאדות מעליו (צילום: @Ilan Shapira)
למרות הבעייתיות שבתצפית למזרח, זה היה ליל תצפית ייחודי, ונראה לי שגם אם לא הספקתי כמות מטרות כה רבה כפי שעשיתי במרתון מסייה, מבחינת איכותם התצפית, לא היו לה מתחרים. האובייקטים של עקרב וקשת - צביר הפרפר, צביר פטולמי, ערפילית אומגה, ערפילית הלגונה, M4 ועוד - כולם כאילו יצאו מתוך העינית והיו במיטבם. לצערי, היה קשה לי מאוד לראות בטלסקופים שלי את ערפילית הנשר, אך ראיתי אותה, וגם ערפיליות נוספות כמו ה-Veil, במפתח ה-20״ הענק יחד עם פילטר DGM NBP שממש עזר לערפיליות להיות מובהקות. בשעות המאוחרות יותר יכולנו לראות את אנדרומדה בשיא יופיה, וממש ניתן היה להבחין מעבר לליבה הענקית שלה בזרועות, אפילו לא בזווית העין!
כמובן שלא יכולתי שלא לנצל את החושך הנהדר וביקרתי גם את צביר הרקולס הנהדר, וכן את NGC 6441 (שאליו הפנה אותנו יהודה), את M3 היפהפה, ואת M5. בזירת הגלקסיות, מעבר לאנדרומדה צפיתי בבירור ב-M51 המהפנטת וגם יצאתי לטיול ב-Markarian's Chain בבתולה והלכתי לאיבוד בין הגלקסיות הרבות שנמצאות שם.
מקום של כבוד היה גם לאורח הנודד שלנו - C/2017 K2, שניתן היה לראות גם את הליבה שלו וגם את תחילתו של שובל בצורת טיפה. מבחינת תצפית ויזואלית - היתה יפה הרבה יותר מכוכב השביט האחרון של דצמבר 2021.
בשלב מסוים חתכתי לתפוס תנומה קצרה, וקמתי למשמרת שניה של כוכבי הלכת כשעה לפני הזריחה. בשלב הזה ניתן היה כבר לראות את כל כוכבי הלכת (למעט חמה) בסדר, וכך הצלחתי לתצפת על כולם למעט נפטון - כיוון שפתאום הבנתי שמרוב התפעלות מכוכבי הלכת השונים, השחר החל להפציע וכבר לא ניתן היה לראות אותו. בשלב זה אמרתי שלום אחרון לפליאדות, והמתנתי לחמה שיזרח. והמתנתי. בשלב כלשהו הבנתי שכנראה לא אצליח לראות אותו בעין בגלל ערפל נמוך שהתחיל, אז כיוונתי את שובר האור אל עבר האזור שבו חשבתי שהוא יהיה, והתחלתי לסרוק. תוך עשר שניות איתרתי אותו, ועברתי לצפות בו בהגדלה של x235 באמצעות ה-SCT. זו היתה הפעם הראשונה שהצלחתי לראות אותו, כך שהיה מדובר בסיום ראוי ללילה נהדר.
בתמונה: נוגה ומעליו (באיכות גרועה) הפליאדות
בתמונה: הבוקר עלה מעל הרכבים
את התצפית קינחתי בקפה טוב יחד עם @Gal Golan, ואז התקפלתי כדי ללכת לאסוף את הבת שלי מתצפית הכוכבים שלה (כן, איזה כיף שגם היא בקטע) יחד עם בית הספר לחלל של נוער שוחר מדע.
בתמונה: עייפים אך מרוצים
אז לסיכום - היה לילה נדיר ונהדר. הכוכבים שזרענו באביב (והשקינו הרבה בעננים בחודשים האחרונים) פרחו להם להפליא במולד הירח האחרון, ואני מאחל לנו שכמו בשיר, הם יוסיפו לפרוח ולזרוח כל השנה, ושנוכל להוסיף לראות אותם. השמיים הנהדרים, והחברה הנהדרת לא פחות, עשו את חוויית התצפית הפעם למיוחדת במינה - תודה לכל מי שהגיע ועשה את התצפית הזו למיוחדת עוד יותר.
מחכה כבר לתצפית הבאה ולפלאים שלה.
רשימה לא ממצה של אובייקטים שנצפו
M17 (ערפילית אומגה, ערפילית הברבור)
NGC 6995 - Eastern Veil Nebula
NGC 6990 - Western Veil Nebula
Markarian's Chain - M84, M86, NGC 4435, 4438, 4461, 4473, 4477
M6 (צביר הפרפר)
M7 (צביר פטולמי)
M5
M51 - Whirlpool Galaxy
M13 (צביר הרקולס)
M8 (ערפילית הלגונה)
C/2017 K2 (PANSTARRS)
M3
M16 (ערפילית הנשר)
M45 (הפליאדות)
M31 (גלקסיית אנדרומדה)
NGC 6441
M20 (ערפילית הטריפיד)
חמה
נגה
מאדים
צדק
שבתאי
אורנוס
נערך היום על-ידי jonzm
6 תגובות
תגובה מומלצת