עבור לתוכן
  • צור חשבון

סיכום תצפית - מצפה משואה 6.11.2021


jonzm

1,017 צפיות

המונח "תצפית ניחומים" יכול להטעות. שלא תבינו אותי לא נכון, אכן יש משהו מנחם בלראות שמים מהממים, בהירים ונקיים, גם אם הם קצת (הרבה) מזוהמים באור מהיישובים הסמוכים. אבל ניחומים? ביחס למה? נכון, לא יכולתי לרדת למדבר החודש לתצפית "רצינית" לאורך כל הלילה (ולפי מה שראיתי בפורום, היה מ-ד-ה-י-ם! מחכה לסיכומים J). אבל אני לגמרי לא מרגיש שהתצפית שהייתה היא מעין "פרס שני". להיפך – היתרון של להיות מסוגל לצאת במוצאי שבת (ככה זה כשאתם זוג "מעורב" של חילוני ודתיה), לקחת איתך את שני הילדים הגדולים בערב של לפני בית ספר, ולדעת שתוך 45 דקות בלבד אתה מגיע למקום חשוך (יחסית), ושבו אתה נפגש עם החבר'ה הנהדרים מהפורום, ויכול לראות שורה של אובייקטים במספר טלסקופים (ומשקפת אחת, תודה אהוד!) ואחרי שלוש שעות להתקפל – נשמע לי לא רע בכלל!

 

אז במוצאי שבת העמסנו את האוטו בציוד וילדים, ושמנו פעמנו לעבר מצפה משואה. כשהגענו כבר היו בשטח @Ehud Spiegel(עם Celestron SCT 8" על חצובה ידנית מדהימה של StellarVue ו-SSE מכויל להפליא; ומשקפת x25 גם היא על חצובה), @Artyom Beilis(עם שובר אור קטן של Celestron, חצובה ידנית ואפליקציית SkyHopper מתוצרת עצמית) ו- @רוברט (עם שובר אור William Optics Megrez 72 על גבי חצובה רובוטית אלט-אז של SkyWatcher (AZ-Gti?)). בהמשך הצטרפו אלינו צופים נוספים – אחי יחד עם שלושת ילדיו, וחבר של אהוד מהצבא. המגיעים מוקדם דיווחו על שמיים בהירים ועל סהר ירח צעיר שבירך אותם בבואם (קרדיט תמונה לרוברט):

Image.jpeg.d5be9ea536e39443cea13e4c391599cc.jpeg

מיד עם ההגעה התחלתי לארגן את הטלסקופ שלי – Celestron SCT  9.25" על מאונט Evolution. החידוש הפעם היה החצובה – במקום החצובה הכבדה להפליא של Celestron – 13 ק"ג – עברתי לחצובת סיבי פחמן Innorel RT90C  במשקל זעיר של קצת יותר משלושה ק"ג, ועליה מתאם של Baader Planetarium למאונט. עם הארכת הרגליים רק לפרק הראשון שלהן, החצובה העבירה כמות מינימלית של רעידות (בפעם הבאה צריך להשתמש ברפידות בלימת הזעזועים, ולהחליף את קצוות הרגליים מקצוות גומי לספייקים – יש הכל, פשוט לא השתמשתי) והתוצאה היא מערכת שקלה משמעותית מהמערכת המקורית, ללא שינוי משמעותי לרעה ביציבות. תענוג!

במקביל להקמה, הילדים כבר התחילו לתצפת בטלסקופים של האחרים. הגדולה שלי משתתפת בתכנית בית הספר לחלל של נוער שוחר מדע, וקיבלה שיעורי בית לבצע תצפיות על מספר גרמי שמים, לרבות נוגה. לשמחתי, הצלחנו להגיע ברגע האחרון לפני השקיעה של נוגה, והספקנו לראות בשובר האור של רוברט דיסקית ברורה ואת צורת הסהר של השמש עליה כשהוא היה בגובה של 4 מעלות מעל האופק (!). דרך הטלסקופ של אהוד ראינו את אנדרומדה (M31) כענן לבן, וניתן היה להבחין בבירור בליבה וגם בהיקף העצום של הזרועות שלה (אם כי לא ניתן היה לראות את הזרועות מעבר ללובן עמום). לידה ניתן היה לראות בבירור את הגלקסייה הקטנה שצמודה לה, M32

אחרי כיול מהיר של הטלסקופ על שלושה גרמי שמיים, התחלנו בתצפיות על כוכבי הלכת האחרים. שבתאי הוכיח את איכות הצפייה באותו היום, כי ניתן היה לראות בבירור את מרווח קסיני בין הטבעות, וגם כמה ירחים; צדק, כרגיל, היה יפהפה, ובעת התצפית ראינו ליקוי של קליסטו שגם נראה בבירור. את רצועות העננים הצלחנו לראות עוד יותר טוב בעזרת הפילטר הכחול של אהוד, שהגדיל את הניגודיות של התמונה. 

כאן אעשה הפסקה קצרה כדי לדבר על המכשור המגניב של אהוד – חצובה ידנית של StellarVue שעובדת בצורה כל כך חלקה, כך שניתן בקלות להזיז אפילו שפורפרת גדולה כמו ה-SCT 8" וברגע שמגיעים לנקודה, החצובה שומרת על פוזיציה בלי לזוז בכלל. מאוד מרשים. אל ה"צעצוע" הזה אהוד הוסיף את כלי הניווט המגניב מאוד של Celestron – ה-StarSense Explorer. מדובר באפליקציית טלפון ובמעמד נלווה, שמאפשר לטלפון לראות את זווית השמיים שהטלסקופ עצמו רואה. וכך, באמצעות Plate Solve מהיר ושימוש בגיירוסקופים של הטלפון, קיבלתם מערכת ניווט מהירה ונוחה גם אם אין לכם חצובה רובוטית. נדהמתי לראות עד כמה מדויק ועד כמה מהיר הניווט באמצעותה, גם למטרות עמומות יותר כמו נפטון. שאפו אהוד על השפצור המדליק והנוח (למעוניינים - ראו את הפוסט של אהוד בנושא).

 הנה תמונה של ראש החצובה המדליק (לבושתנו, כל הנוכחים אתמול התמקדו בתצפית ויזואלית, ואף אחד לא צילם אפילו תמונה אחת...):

M002C_Saturn_2__75612.1622930208.jpg.b57ffa60f13cf5c7a727add998c38ac0.jpg

וחזרה למטרות – אחרי שבתאי וצדק ניצלנו את העובדה שאורנוס נמצא ב-Opposition וכיוונו את הטלסקופ אליו. בהגדלה של x235 (עינית Baader Hyperion 10mm) ראינו בבירור דיסקה כחולה ויפה. גם לי וגם לילדים זו היתה הפעם הראשונה שהצלחנו לראות את אורנוס כך, והשמחה הייתה רבה. תאווים לעוד, ניסינו לכוון את הטלסקופ לעבר נפטון, ולא התאכזבנו – ניתן היה להבחין בבירור בגוון הירקרק של כוכב הלכת, אך לא בשום דבר מעבר לכך. 

לאחר שסיימנו לתצפת על חברינו הקרובים, עברנו לגרמי שמים רחוקים – וגדולים – הרבה יותר. הפליאדות (M45) כבר היו בזווית טובה בשמיים, אך כמובן שלא הצלחתי לראות את כולן במפתח הגדול שלי, גם לא עם עינית 36mm (שדה של 1.1 מעלות בלבד). אז מה עושים? מתקינים Reducer כמובן – עם מקדם של 0.63 למרחק המוקד, שדה הראייה כבר גדל ל-1.75 מעלות, וניתן היה לראות את כל האחיות יפה מאוד. ועדיין – התמונה שהתקבלה משובר האור של רוברט יחד עם העינית שלי הייתה יפה עוד יותר (שדה ראייה של 6 מעלות שלמות!) 🙂

 אהוד כיוון באותה העת על כמה צבירים פתוחים וכדוריים, וכך ראינו את צביר השפירית (או ET; NGC457), את הצבירים הכפולים (NGC 869 + 884), ואת הצביר הכדורי M15. אני עברתי להסתכל על כוכבים כפולים, כשבראשם Albireo המהמם. אפילו הצלחנו להפריד בין Polaris לבין הכוכב השותף שלו במגניטודה של +9.10 – עדות ברורה לאיכות תנאי הצפייה! 

לקינוח, לפני שהילדים יהפכו לדלעת, כיוונתי את הטלסקופ לעבר ערפילית אוריון (M42), והצלחנו לראות אותה בצבע כחול כהה אפילו בזווית נמוכה יחסית בשמיים. גם כאן, תנאי הראות הטובים איפשרו לראות לפחות אחד משני הכוכבים השותפים שבטרפזיום, ככה שהצלחתי להבחין בבירור בחמישה כוכבים, אחד מהם במגניטודה 10. ניסיתי לעבור לצילום מהיר באמצעות הניקון שלי, אבל גיליתי ששכחתי להטעין אותה ולא יכולתי לצלם... 😞

 עייפים אך מרוצים, קיפלנו את הציוד לקראת השעה 22:00, וחזרנו הביתה. אני חייב לומר שההנאה של הילדים רק העצימה עוד יותר את ההנאה שלי מהתצפית המאוד מוצלחת – גם הודות לתנאי צפייה מעולים, לטמפרטורה נעימה וללחות נמוכה – אך בעיקר הודות לנינוחות של כל החברים שבאו, שהיו פתוחים לתת הסברים, לענות על שאלות ופשוט ליהנות מהתצפית. המון תודה לכולם!

 אז לסיכום – זו לא הייתה תצפית ניחומים בכלל, אלא תצפית מעולה בפני עצמה, שנתנה המון גם לי וגם לילדים. כולנו מחכים כבר לתצפית הבאה!

כמו שכתבתי למעלה, מרוב התרגשות והתפעלות, לא צילמנו אפילו תמונה אחת תוך כדי התצפית עצמה, אבל הנה התוצר - שני ילדים מרוחים לחלוטין בדרך חזרה הביתה...

979478304_WhatsAppImage2021-11-06at11_47_42PM.jpeg.fe0b2dff76b860c4c0b2f5f95a5c43b3.jpeg250534459_WhatsAppImage2021-11-06at11_47_35PM.jpeg.3dc4191b8b233b0b6cad59568a72a255.jpeg

נערך היום על-ידי jonzm

10 תגובות


תגובה מומלצת

יופי של סיכום... 

ולקינוח - אני רואה שבסוף הצלחת לצלם לפחות 2 כוכבים.

קישור לתוכן

סיכום מצויין, כיף גדול לקרוא! מחכים לראות אותך כבר במדבר

קישור לתוכן
לפני 1 דקה Guydive אמר:

סיכום מצויין, כיף גדול לקרוא! מחכים לראות אותך כבר במדבר

גם אני... אבל שישי בערב זה בעייתי כפי שציינתי בסיכום 😞

אם נצליח לארגן תצפית בחמישי אז יש סיכוי טוב!

קישור לתוכן
לפני 9 דקות jonzm אמר:

גם אני... אבל שישי בערב זה בעייתי כפי שציינתי בסיכום 😞

אם נצליח לארגן תצפית בחמישי אז יש סיכוי טוב!

אם אתה רוצה אתה יכול לנסות לארגן שוב בחמישי הקרוב בערב, יש לך ירח ששוקע בשעה 23:19, אבל כבר בשעה 22:00, כשהוא בגובה של 14 מעלות, לדעתי הוא כמעט ולא יפריע לאובייקטים בזניט. התחזית כרגע למצפה משואה לחמישי בערב נראית אופטימית. אפשר לקיים איזו תצפית כזו עם קריאה לאנשים להגיע ב-21:00, התארגנות תחת אור הירח, ותצפית עד שעה אחת בלילה.

קישור לתוכן

מעניין… 

צריך לבדוק לו״ז משפחתי אבל לגמרי יש מצב

קישור לתוכן

יונתן,

תודה על הסיכום הנהדר והמהנה לקריאה של התצפית המהנה שהייתה לנו אתמול בערב. אין מילים שיתארו כמה נהניתי מהתצפיות ועוד יותר מהחברה של כל מי שהיה, כולל הילדים המוכשרים והסקרנים.

קישור לתוכן

לגבי חמישי הקרוב יש לי אירוע עד שמונה וחצי בערב אך באם אתכונן טוב אוכל לצאת ישר ולהגיע עד תשע ורבע. נתקדם ונראה.

קישור לתוכן

תןדה רבה על הסיכום המפורט והמהנה כל כך לקריאה! זו לא נשמעת כמו תצפית ניחומים בכלל אלא יופי של תצפית שאלמלא העייפות מהסופש הייתי שמח להיות שם.

זה שאף אחד לא צילם אומר שניצלתם את הזמן בצורה מייטבית 😀.

קישור לתוכן

בהחלט היה כיף. בכל תצפית לומדים משהו חדש (אם כי זו תצפית קבוצתית שניה שלי)

נוכחות ילדים סקרנים הוסיפה המון. גם אני אישית למדתי לנצל את הזמן יותר טוב - במקום לחפש דברים שקשה לתפוס ולהתבעס הסתכלתי על הדברים היותר קלים וגם תיאמתי ציפיות - יותר צבירים פתוחים פחות גלקסיות/ערפליות.

בפעם הראשונה ראיתי M31 Andromeda, ומהדברים המאתגרים ראיתי M27. התחלתי להאריך יותר ויותר את הציוד שיש לי. הבנתי את האפקט ההגדלה עך צפיה באוריון שבהחלט הבליט כמה פרטים.

קישור לתוכן

ארטיום, אתה חייב לנסות לפחות פעם אחת לרדת למדבר. זה עולם אחר, במלוא מובן המילה.

קישור לתוכן
אורח
Add a comment...

×   הודבק כטקסט מיוחד.   הדבק כטקסט רגיל

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   התוכן הקודם שלך שוחזר .   נקה

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Blog Entries

    • 1 comment
      לאחרונה במשך כמה לילות ניסיתי להשתמש ב-SCT שלי (5 אינטש של סלסטרון) לצורך צילום, הגעת למסקנה שפשוט אין טעם בזה. גם המספרים וגם התוצאות הראו לי שאני מקבל תמונות הרבה יותר איכותיות עם שובר האור (וויליאם אופטיקס 70מ"מ) - עם המצלמה שיש לי, SV705c של סבוני.
      אז סוף סוף נשברתי, וחזרתי לשובר האור. אתמול היה לילה יפה ובהיר - אבל מה, עם ירח שמאיר ב-87%. לא בדיוק תנאים אידאליים, אבל בכל זאת - גם לצלם את הירח זה תמיד כיף, וניסיתי להתרכז יותר על צבירים סגורים, שגם תחת אור ירח אפשר לקבל תוצאות יפות עליהם.
      אלו התוצאות שקיבלתי (אני די מרוצה):
      ראשון - הירח

       
      המטרה הראשונה שלי לערב (האמת - התמונה הכי פחות מוצלחת) - M109 - עדיף אותה לצלם בלי ירח

      גלקסיה נוספת, שתמיד כיף לצלם - M51

       
      ועכשיו לאוסף הצבירים הסגורים:
      M12

      M92

      וצביר הרקולס, M13 שתפסתי לידו גם גלקסיה במגניטודה 11.7, NGC6207

       
    • 2 comments
      כבר יותר מדי זמן שלא יצא לי לבלות לילה שלם בתצפית מדברית. מזג האוויר, אילוצים אישיים, ומגוון סיבות נוספות לא איפשרו לי להגיע לתצפיות כאלו שהתקיימו במולדי הירח הקודמים.
      אחרי שכבר תכננתי, והתכוננתי לנסוע לתצפית כזו ביום שישי האחרון, הגיעה שוב תחזית מזג אוויר בעייתית, ואיתה ההחלטה לדחות שוב את הנסיעה הארוכה (בין 3.5 ל-4 שעות מזכרון יעקב), בעוד שבוע.
      מולד הירח יצא הפעם בדיוק באמצע השבוע, אתמול, ב-7 במאי, מה שאיפשר לצאת לתצפית כזו בשני סופי שבוע רצופים. אבל שוב, ככל שהימים חלפו, התחיל להסתמן שבסוף השבוע הקרוב גם לא יהיו תנאים נאותים לתצפית, ולמעשה, היום הכמעט יחידי שיהיה אפשרי בו לתצפת נפל בדיוק על יום המולד, יום שלישי, באמצע השבוע.
      בנוסף לכך, @Neil Folberg הודיע שהוא מתכוון לצאת ליומיים שלושה של תצפיות במדבר, והזמין את כולם להצטרף אליו. כשאני יודע שלפחות נח יהיה איתי בתצפית, החלטתי שזה עכשיו או אף פעם, אירגנתי לעצמי יום חופש מעבודה, ואתמול, בשעה שלוש אחר הצהריים, יצאתי לדרך הארוכה דרומה.
      בכפר דניאל הצטרף אלי לאוטו טל עזרא, וגם @Ilan Shapira הודיע שיצליח להגיע, וככה, נפגשנו ארבעתנו בקמפינג המדברי בו תכננו להעביר את התצפית. זהו איננו המקום הרגיל בו אנו רגילים לערוך תצפיות, בשל החשש ממבקרים אחרים בקמפינג, שלא מקפידים על משמעת חושך, ויכולים לסנוור ולהפריע לתצפית. אם זאת, בגלל שמדובר על אמצע השבוע, הימרנו שלא יהיו יותר מדי הפרעות, וששווה לנסות מקום חדש (לפחות לחלק מאיתנו), שיש בו שירותים, מים זורמים ומחסה חלקי מהרוח המדברית הקרה.
      בתמונה - שלושה יחמורים שפגשנו בדרך לקמפינג

       
      בקמפינג עצמו, לשמחתנו היו רק שתי קבוצות קטנות של מבקרים, שהסברנו להם מה זו תצפית, כמה חשוב שלא לסנוור ולהדליק לידנו אורות, וכמובן שהזמנו אותם לבוא ולצפות דרך הטלסקופים שלנו. אני חייב לציין שלמרות הפרעות קלות פה ושם, הם התנהגו למופת ונהנו לקבל מאיתנו הסברים על השמיים, ולצפות דרך הציוד שלנו בשמיים.
      התארגנו בשתי נקודות סמוכות מאד זו לזו - נקודה אחת לציוד הצילום, שם אילן, טל ואני העמדנו ציוד צילום, ונקודה שנייה לתצפית ויזואלית, קרובה, אבל מספיק רחוקה שהאורות של ציוד הצילום לא יפריעו לנו שם. שם נח הרים את הדובסוני 10 אינטש הנהדר שלו, אני שמתי שם את הדובסוני 6 אינטש שלי על הפלטפורמה המשוונית, וגם שובר אור קטן של טל על חצובה ידנית עם המאונט של סבוני.
      קצת אחרי השקיעה, נכנסו פתאום שתי מכוניות למתחם, אבל החשש שלנו לקבוצה של מבקרים שיפריעו לתצפית מייד הופרכה, והפכה להפתעה משמחת, כשמואפק, הצלם מהגליל, יצא מאחת המכוניות, והתברר לנו שגם הם באו לצלם ולצפות בכוכבים. הם התמקמו סמוך אלינו באחד ממחסות הרוח של הקמפינג. לשמחתי, הם הביאו איתם גם סיסטאר אחד, וככה זכיתי לראות לראשונה את הפלא (או הצעצוע, תלוי מה אתם חושבים עליו) בפעולה.
      בתמונה - מחסה הרוח בו התמקם מואפק.

       
      מאחר והגענו יחסית מאוחר, עם השקיעה, ניסינו כולנו להתארגן ולהקים את הציודים מהר. ככל שהלילה העמיק, התחלנו להבין שזכינו בלילה נפלא. ממש מהסרטים. השמיים הלכו והתמלאו בכוכבים, ממש עד לאופק. אפילו גרגר של אובך לא הורגש. בתחילת הערב נשבה לה רוח קלה, שהלכה ונחלשה עד שנעלמה לגמרי והשאירה אותנו רק עם קור המדבר, אליו היינו מוכנים טוב, עם ביגוד מתאים.
      בתחילת הערב, כיוונתי את ציוד הצילום הפשוט שלי, שובר אור קטן על חצובת אלט-אז, לעבר שלישיית לאו, ועוד לפני חושך אסטרונומי כבר יכולתי לראות בקלות בעינית את הצביר הכדורי היפה, M3, ואחרי חושך אסטרונומי, צפיתי גם ב-M51 ו-M101 - שתי הגלקסיות הנהדרות שליד יצול העגלה הגדולה. עם ה-6 אינטש שלי יכולתי לראות החיבור של שתי הגלקסיות של M51 והנלווה אליה. M101 נראתה יותר כמו כתם - היא יותר קשה לתצפית. בטח עם 6 אינטש. די מוקדם בערב, צביר הרקולס, M13, זרח, וצפיתי גם בצביר הנהדר הזה - אבל זה היה רק הקדמה לצביר הצבירים, הענק מקנטאור - אומגה.
      בשעה עשר וחצי, אומגה מקנטאור הגיע כבר קרוב לגובהו המירבי, קרוב ל-12 מעלות. 12 מעלות זהו גובה בעייתי מאד לתצפית. הרבה פעמים מספיק רק טיפונת אובך בשביל שלא יהיה ניתן לראות הרבה בגבהים כאלו.
      בלילה הזה, האופק היה צלול ונקי כמעט מגובה אפס. כולנו העברנו את ציוד הצילום והתצפית לעברו, ולעבר הגלקסיה הנהדרת שטיפה גבוהה ממנו, A מקנטאור, שגם היא קשה לצפיה בגובה מירבי של 16 מעלות.
      עד ללילה זה, יצא לי לראות את אומגה מקנטאור פעמיים או שלוש, אבל לא בתנאים טובים, ולא זכיתי באמת להתרשם ממנו. הפעם הזו היתה שונה. האפקט של צפייה בצביר הזה בעינית, וגם לצפות בו מופיע על על המסכים של ציוד הצילום היה מהמם. צפינו בו בכל אמצעי התצפית שהיו לנו, משובר האור הקטן ועד הדובסוני הגדול.
      בתמונה - אומגה מקנטאור - צילום שלי, בחשיפה מצטברת של 16 דקות.

      כפי שכתבתי, טיפה מעל אומגה, ניתן לצפות בגלקסיה היפה, A מקנטאור, שנראתה בפירוט רב ב-10 אינטש של נח, וגם ב-6 אינטש שלי היה ניתן להבחין בפס האבק המרשים שחוצה אותה.
      בתמונה - הגלקסיה A מקנטאור, בחשיפה מצטברת של 12.5 דקות.

       
      עם תום ההתרגשות הזו, החלטתי לעשות כמה צילומי אווירה עם הטלפון שלי.
      בתמונה - ציוד הצילום האיכותי של אילן, כשמעליו רואים את הראש של קבוצת עקרב. חדי העין יזהו שם את הצביר הכדורי M4.

      כשהסתכלתי בתמונה הזו, ראיתי משהו מוזר. ראיתי שם כמה עננים מוזרים משמאל לטלסקופ. לא הבנתי. הלילה בהיר לגמרי. איך נכנסו עננים לתוך התמונה. לקח לי כמה רגעים להבין שאני למעשה מתחיל לראות את שביל החלב מתחיל לזרוח... איזה כיף.
      יותר מאוחר, לאחר ששביל החלב זרח והופיע מולנו במלוא הדרו, ניצלתי את הדובסוני שלי על הפלטפורמה, בתור בסיס לצילום בחשיפה ארוכה של השביל עם הטלפון. כל צילום הוא של 30 שניות...
      הנה אני על רקע שביל החלב (כן - עמדתי 30 שניות ללא תנועה):

       
      וזהו משולש הקיץ, כששביל החלב עובר בתוכו. וגה למעלה, דנב משמאל, ואלטייר קצת נמוך יותר מימין.

       
      שאר הלילה עבר עלינו בנעימים, אני עברתי ממטרה אחת לשנייה, צפיתי בגלקסיות שונות, שלישיית לאו, שרשרת מרקריאן. ערפיליות שביל החלב היו נהדרות עם פילטר UHC. היה ניתן להבחין בפרטים עדינים בכל ערפילית וערפילית. נהניתי במיוחד מהלגונה, הטריפיד וערפילית הברבור. במשולש הקיץ צפיתי גם במשקולת וכמובן בטבעת, בהגדלה גבוהה. תנאי התצפית המעולים גרמו לכך שכל אובייקט שצפינו בו פשוט נראה מעולה בעינית - אפילו בערפילית הצעיף, למרות הגובה הנמוך שלה, היה ניתן להבחין בקלות עם פילטר O3 ב-6 אינטש.
      מפעם לפעם נח קרא לי להסתכל באובייקטים מופלאים ב-10 אינטש שלו, כמו גלקסיית המחט.
      בניגוד לאילן וטל, שהתמקדו במעט אובייקטים לצילום ממש, והשיגו תוצאות נהדרות עם זמני חשיפה ארוכים ביותר, אני השתמשתי בציוד הצילום שלי יותר ל-EAA, וככה הספקתי לעבור על מספר יחסית גבוה של אובייקטים. התנאים הטובים, והבורטל הנמוך, גרמו לכך שגם בעקיבת אלט-אז, חשיפות קצרות של 16 שניות לפריים, וזמני חשיפה שלא עולים על חצי שעה לכל היותר, קיבלתי תמונות יפות מאד. ניסיתי לצפות ויזואלית גם באותן מטרות שעליהן עשיתי EAA, וכך "להשוות". מצאתי את ההשוואה הזו מספקת ביותר. אחרי ש"ראיתי" ב-EAA אובייקט, ניסיתי להבחין דרך העינית באותם הפרטים שראיתי קודם בתמונה.
      להלן תוצאות הצילומים שלי:
      המשקולת - M27

      הטריפיד - M20

      הלגונה - M8

      שרשרת מרקריאן - פנורמה של שתי תוצאות EAA שונות

      שלישיית לאו

       
      בשעה שלוש לערך, נח קיפל את הציוד ועזב, וכולנו התכנסנו לתוך האוהלים לשינה קצרה, לפני הנהיגה הארוכה צפונה.
      מד הטמפרטורה שלי הראה פחות מ-7 מעלות ו-50 אחוזי לחות. לפנות בוקר הוא כבר דגדג את 6 המעלות. הרבה יותר קר מהתחזית שדיברה על מינימום של 12 מעלות.
      התעוררנו לזריחה יפה ונוף מדברי מהמם.

       
      אזור התצפית שלנו בבוקר

       
      בדרך חזרה, יצא לנו לראות עוברים מולנו שליוים (הציפורים), שני זאבים וצבי אחד. ממש ספארי.
      להגיד שהיה כיף זה אנדרסטיימנט.
      בפירוש אחת התצפיות הטובות שחוויתי.
    • 0 comments
      לאחר שהחצובה הרובוטית שלי התקלקלה, וגיליתי שהתיקון שלה או יקר מאד או לא פשוט בכלל, @Gal Golan פנה אלי עם הצעה אי אפשר היה לסרב לה.
      הוא מצא ביד 2 טלסקופ ישן של Meade LT 8, כמו בתמונה הזו:

      והציע לי לקחת את החצובה, ושהוא ייקח את הטלסקופ (אותו הוא מתכנן לעלות על חצובת AM5). המחיר היה כזה שבאמת אי אפשר היה לסרב להצעה הזו.
      יש רק בעיה קטנה - אם תביטו בתמונה, הטלסקופ הזה מגיע משודך לחצובה בצורה בלתי ניתנת להפרדה (בקלות).
      וככה הגיעה אלי בשבת האחרונה חצובה בלי דרך נורמלית להעלות עליה את הטלסקופים שלי. אז מה עושים? דבר ראשון, רק בשביל לבדוק שהיא תקינה ועובדת, חיברתי לה את ה-SCT הקטן שלי עם אזיקונים.

      האמת - הצלחתי לראות שהחצובה תקינה ככה ואפילו לעשות קצת EAA - אבל זה לא פתרון.
      הפתרון הוא כמובן להצמיד לחצובה מחבר דובטייל נורמלי. למזלי, גל גם נתן לי אחד כזה שלא היה לו שימוש עבורו.

      (מצטער על איכות התמונה. את זה צילמתי בשביל לשלוח למישהו שיראה מה זה. כשהטלסקופ עוד לא יצא מהאוטו שלי)
       
      את לוח המתכת הגדול שהחזיק את ה-SCT המקורי פירקתי.

      ונשארתי עם הציר של החצובה ו-3 ברגים...

       
      ועכשיו השאלה - איך מחברים את מחבר הדובטייל הזה, שיש לו 4 חורים ל-3 הברגים הללו?
      והתשובה - מתכננים ומדפיסים מתאם בתלת מימד.
      את התכנון עשיתי עם תוכנת Onshape החינמית שעובדת online. היא מומלצת ביותר, ויש לה גם הרבה מדריכים טובים ב-Youtube, שאני למדתי מהם.
      לאחר שני איטרציות ראשוניות, שנועדו רק לראות שמיקמתי את החורים של כל הברגים במיקום המדוייק, הגעתי לתכנון הבא:

      רואים כאן את שני הצדדים של המתאים. בגלל מיקומי הברגים נאלצתי למקם את ציר הסיבוב של החצובה לא בדיוק במרכז המתאם, אבל זה לא אמור להפריע.
      מי שמעוניין, יכול לראות את התכנון המלא כאן:
      https://cad.onshape.com/documents/2da0423542ebfeba1fd085fc/w/a9a94024425f6a7bbbd43369/e/d25b4b9abbbfd0bcb8bfc495?renderMode=0&uiState=65af73c1f7b0160ebed1d2b6
      הדפסתי את המתאם עם צפיפות גבוהה, ככה שיהיה מספיק חזק, וזה מה שקיבלתי
      מייד אחרי שההדפסה הסתיימה:

       
      הצד שמתחבר למחבר הדובטייל:

       
      הצד שמתחבר לציר החצובה (כרגיל יצא לי חור טיפה קטן מדי, ושייפתי אותו במקום להדפיס מחדש - בתכנון ששלחתי את הקישור אליו החור כבר מוגדל):

       
      אחרי החיבור לחצובה:

       
      ואחרי הרכבת המחבר על המתאם:

       
      ובסוף, סוף סוף, עם הטלסקופ WO שלי:

       
      ועכשיו - רק לחכות שהגשם והעננים יעברו...
    • 1 comment
      לפני כיומיים הגיע לידי הטלסקופ החדש (והרביעי) שלי, William Optics Zenithstar 70ED, שאותו קניתי יד שנייה, באדיבותו של @Guy, שויתר עליו, כנראה בגלל חוסר מקום בארון הטלסקופים שלו.
      וויליאם אופטיקס מייצרים את הדגם הזה כבר הרבה זמן, ובכל כמה שנים מוציאים מודל חדש שלו. נדמה לי ששלי הוא מודל 2009.
      מדובר על שובר אור איכותי, עם מפתח 70 מ"מ ואורך מוקד 420 מ"מ (F6), כאשר עדשות ה-ED שלו (כנראה FPL51, אני לא בטוח), מקטינות מאד את האברציה הכרומטית שכל שוברי האור נאבקים בה. פוקוסר ה-2 אינטש 2 מהירויות שלו הוא ממש תענוג.
      כבר ביום בו קיבלתי אותו, חיברתי לו זמנית עם אזיקון פיינדר נקודה אדומה (לא לדאוג - אסדר חיבור קבוע בהמשך), והעלתי אותו על חצובה פשוטה, להרגיש קצת את הטלסקופ ויזואלית. בין העננים הצלחתי לראות קצת את צדק, ועם עינית איכותית של 4.7 מ"מ (הגדלה X90) ראיתי יפה מאד את חגורות העננים שעליו. כפי שציפיתי, כמעט ללא אברציה כרומטית.
      אתמול, למרות התחזית לשמיים מעוננים, הערב התחיל בלי עננים. חיברתי את הטלסקופ לחצובה הרובוטית שלי, סלסטרון Nextstar SLT, ונראה לי שנולד כאן צמד מנצח.

       
      המצלמה שלי היא מצלמה פלנטרית איכותית SVBONY SV705C, עם חיישן של 8 מגה פיקסל, בגודל של בערך 11 על 6 מ"מ (2.9 מיקרון לפיקסל).
      את כל הצילומים ערכתי עם חשיפות של 16 שניות לפריים. במוד אלט-אז אפשר אולי למשוך קצת יותר, אבל לאור התוצאות, נראה לי שזה מספיק.
      האובייקט הראשון שכיוונתי אליו היתה ערפילית הכוכב הבוער - Flaming Star Nebula, IC405. מדובר גם על אובייקט קשה לתצפית, וגם היא עדיין היתה נמוכה למדי.
      זו התמונה שקיבלתי (כפי שהופיעה על המסך, ללא עיבוד נוסף), אחרי כמעט 14 דקות:

      רואים היטב את הסיבוב שנוצר בשל העקיבה במוד אלט-אז.
      מה שעוד ראיתי מייד זה שלא מבחינים בכלל בתופעות האברציה הכרומטית שמנפחת את הכוכבים בצילום דרך טלסקופ אכרומט רגיל.
      תופעה נוספת שרואים כאן, ובשאר התמונות, זו קומה קלה שמופיעה מצד ימין של התמונה. באמת לא נורא. מעניין שזה רק בצד אחד.
      מכאן עברתי לגלקסיה הנהדרת NGC 891, עליה השקעתי 12 דקות. כאן כבר התחלתי להנות יותר.

      ניתן לראות מצד שמאל שלה יפה גם את הגלקסיה NGC898, ויש עוד כמה גלקסיות בתמונה.
      בגלל שרציתי לראות באמת את איכות התמונה מבחינת איך הכוכבים יוצאים, הלכתי עכשיו לצביר הפתוח M38. עליו ישבתי כמעט 20 דקות.
      זו התמונה שלו כפי שקיבלתי אותה במסך בזמן התצפית:

      וזו אותה תמונה, אחרי עיבוד עם סיריל וגימפ

      משמאל ל-M38 זהו הצביר NGC1907.
      לאחר הפסקה של כשעה, בשל עננים, עברתי לגלקסיה נוספת, NGC 2403. אותה צילמתי לאורך קצת מעל ל-14 דקות:

      היא באמת אובייקט שראוי לצלם עם אורך מוקד גדול יותר (מה שכבר עשיתי עם ה-SCT שלי), אבל היא יפה גם ככה, עם כל הכוכבים מסביב.
      מה שבאמת עניין אותי היתה ערפילית ראש הסוס והלהבה, אבל גם בגלל העננים, וגם בגלל עץ שהסתיר לי אותה, עברתי זמנית לערפילית הרוזטה, C49.

      רק 8 דקות במצטבר (יותר בגלל איבוד פריימים בגלל העננים), אבל איזה יופי של פרטים עדינים אפשר לראות בערפילית הזו. היא כל כך גדולה, שהיא לא נכנסת לי ברוחב השדה שאני מקבל עם המצלמה והטלסקופ.
      ולקינוח, מה שחיכיתי לו כל הערב - ראש הסוס והלהבה. ככה זה נראה על המסך בזמן אמת אחרי 12 דקות (רציתי יותר, אבל העננים עצרו אותי)

      וככה אחרי עיבוד של קובץ ה-FITS עם סיריל וגימפ:

       
      אני ממש מרוצה מהטלסקופ הזה. אני חושב שזה הטלסקופ האיכותי ביותר שיש ברשותי. 
      אמשיך לחקור למה יש טיפה קומה דוקא בצד ימין. אולי בעתיד אקנה לו רדוסר ופלטנר, שיטפל בבעיה הזו, וגם יגדיל לי את רוחב השדה.
      אני מתכנן עוד לטפל בו יפה. נדפיס לו מסיכת בכרטינוב ייעודית (השתמשתי כאן במסיכה שהכנתי לאכרומט 70 מ"מ, שיושבת עליו ככה ככה). נסדר לו פילטר אור לבן לשמש. נתקין עליו פיינדר נקודה אדומה בצורה קבועה וטובה, ואולי גם נשיג לו איזה ראש חצובה נורמלי, לצורך תצפיות ויזואליות. לאט לאט. יש מה לעשות.
    • 2 comments
      במוצאי שבת נערכה תצפית גדולה יחסית באזור חשוך בדרום הארץ. השתתפו בתצפית כ-25 תצפיתנים וצלמים, כולל כמה משפחות עם ילדים. אם ספרתי נכון היו כ-15 טלסקופים, החל משובר אור אכרומטי 40 מ"מ (פירוט בהמשך) ועד דובסוניים גדולים של 14, 16 ו-"18.
      התנאים היו טובים. כבר לאורך הדרך מהצפון ועד הדרום היה ברור שהשמיים נקיים יחסית והשקיפות צפויה להיות טובה מאוד. גם היציבות הייתה די טובה. לא היו עננים בכלל והלחות הייתה נמוכה.

      בתחילת התצפית הרוח החזקה והפרוג'קטור של המקומיים התחרו ביניהם מי מפריע יותר. הפרוג'קטור כובה יחסית מהר, אבל הרוח דעכה לאט יותר. בסופו של דבר הכל הסתדר והיה אפשרי להנות מהמראה הנהדר של שביל החלב, אלפי כוכבים, אובייקטי DSO וכוכבי לכת, בעין, במשקפות ובטלסקופים.
      מה שהיה מיוחד מבחינתי הוא שהגעתי לתצפית רצינית בדרום עם הבת שלי (בת 6) בפעם הראשונה. מה לעשות שדובסוני של "10 ובוסטר לא נכנסים יחד ברכב פרטי קטן יחסית, אז זו הייתה גם הפעם הראשונה שלקחתי למדבר מערך קטן: חצובה ידנית AZ5 על טריפוד פחמן קל ושני טלסקופים קטנים. הראשון, ללילה, שובר אור טריפלט GT71 באורך מוקד 420 מ"מ, שכבר הרבה זמן תכננתי לקחת כדי להנות מהשדה הרחב שלו. על השני אפרט וארחיב בסוף.
      הבת שלי לא החזיקה מעמד המון זמן לפני שהתעייפה אבל הספיקה לראות צבירי כוכבים וערפיליות במרכז שביל החלב, את הצעיף, כמה צבירים בטלסקופ של אסף ונהנתה מטיול בשביל החלב במשקפת. לסיום הלילה מבחינתה, שבתאי עם טבעותיו, מרווח קסיני ו-4 ירחים בהגדלה גבוהה וצביר הרקולס בדובסוני "16 של שמוליק. מקווה שהיא תמשיך להגיע לתצפיות ולהתעניין.
       
      מבחינתי שובר האור הקטן של 71 מ"מ הצטיין בכמה דברים, בשדות של 2, 3 ו-5° (!):
      - צבירי כוכבים פתוחים גדולים ושדות כוכבים כמו הפליאדות, היאדות, סגיטריוס, אזור קסיופאה ועוד.
      - גלקסיית אנדרומדה העצומה.
      - הפתיעה מאוד לטובה ההליקס, הערפילית הפלנטרית הגדולה ביותר בשמיים, עם UHC בשדה של 3°. גם המשקולת והטבעת היו נחמדות.
      - אולי המראה הכי מיוחד בשדה של 5° היה ערפילית הצעיף שנכנסה כולה והייתה בהירה ובולטת עם פילטר O3. כל צפון אמריקה נכנסה בקלות ונראתה לא רע בכלל גם היא.
      היו גם נסיונות פחות מרשימים, בעיקר עם פילטר Hbeta על Gamma Cygni שבה זיהיתי בקושי חלקים עמומים וערפילית קליפורניה שראיתי את כל הצורה שלה אבל רק בראיה מוסבת ובמאמץ. גם ערפיליות הלב והנשמה או חדק הפיל עם UHC/O3 נראו חיוורות מאוד ביחס לציפייה שלי, אם בכלל. אולי המפתח הקטן כבר לא לגמרי מספיק במקרים האלו, גם אם הייתי בהגדלה נמוכה ואישון 5 מ"מ.
      בין לבין יצא לי להציץ בטלסקופים הגדולים יותר. ראויות לציון גלקסיית הפסל עם המון פרטים וגלקסיה NGC891 עם פס כהה באמצע שראיתי בראיה מוסבת. גם צדק ושבתאי נראו טוב בהגדלות גבוהות וברגעי התייצבות של הרוח היה ממש נהדר ומפורט. קצת אוריון לקינוח, יפה אבל לא גבוה מספיק וגם אני פרשתי לישון בסביבות השעה 2.
       


      בבוקר קמנו למראה מדברי יפה והשמש עלתה. זה היה הזמן לצפות בה עם לונט 40 מ"מ, טלסקופ שמש קטן אבל מעולה, אולי עם היחס הנאה לקוטר מהגבוהים ביותר שיכולים להיות. הראה המון פרטים גם בפני השטח וגם בקצוות והיו התפרצויות גדולות ומרשימות (מצרף דוגמה להמחשה של צילום עם פלאפון מוצמד לעינית, בעין זה הרבה יותר מרשים). שמחתי שהרבה מהמשתתפים הצטרפו וראו את המראה הנהדר של השמש ב-H alpha בעצמם. זהו, היה נהדר ואני כבר מחכה לתצפית הבאה.


×
×
  • צור חדש...

Important Information