עבור לתוכן
  • צור חשבון

Ilan Shapira

אדמין
  • הודעות פעילות

    1,056
  • הצטרפות

  • ביקר לאחרונה

  • ימי נצחון

    150

Blog Entries שנפתחו על-ידי Ilan Shapira

  1. Ilan Shapira
    תצפית סוף אפריל יצאה לדרך אחרי בדיקה של התחזית שוב ושוב.
    התוכנית לצאת ביום שישי התקלקלה בגלל מזג האוויר והקדמנו לחמישי - היום היחיד שבו הייתה הפסקה מהאובך המעיק של האביב שהשנה החליט להמשיך וללכלך את הכל גם אחרי הפסח.
    לאתר הגיעו אסטרונומים חובבים רבים - צלמים וצופים מכל הארץ והייתה הרגשה של Star Party - המון טלסקופים המון אובייקטים שמיים נקיים וקריאות לצפות באובייקטים שנשמעו מכל עבר, אסטרונומים חדשים וותיקים ותצפית ראשונה להרבה אנשים אחרי שלושה חודשים של מזג אוויר סרבן.
    הפעם הוצאתי את הטלסקופ הגדול מהמחסן עם תקוות מועטות לצוד עוד גלקסיות ודבר הראשון שגיליתי שמזג האוויר עשה שמות בטלסקופ. למרות איטום קפדני, סופות האבק מצאו את הדרך והשאירו לי מראה משנית שלא מראה כלום 😞 

    במצב כזה אין מה לרדת דרומה כי פשוט לא נראה כלום. המראה הראשית נשארה במצב טוב יותר, לא להיט אבל שמיש לחלוטין. בבוקר התצפית העברתי שטיפה זריזה למראה במים מזוקקים וניקיתי חלק נכבד מהאבק עם כדורי צמר גפן בעדינות וקיבלתי מראה שמישה

    אחרי התלבטויות והתייעצות עם גיא, וויתרתי על שטיפה של המראה הראשית, תהליך שבכל מקרה לא ממש כדאי לבצע בבוקר של תצפית במיוחד כשהיא במצב סביר לגמרי, בשבוע הבא אכניס אותה למדיח הכלים 🙂 
    הגעתי לאתר כשעתיים לפני רדת החשיכה והיה המון זמן להקים את הציוד ברוגע, לדבר ולהנות מהאווירה המיוחדת של המדבר.
    בתצפית הזו, יגאל הביא בפעם הראשונה את הטלסקופ החדש שהגיע ממש בימים האחרונים - אח צעיר ל New Moon Telescope שלי, עם מראה ראשית של 18" F/4, מכשיר מרשים מבחוץ ומרשים מאוד במה שרואים דרכו.

    אפשר לראות שזו הפעם הראשונה שיגאל פותח את ניילונים מהמראה המשנית. הטלסקופ בנוי לפי הזמנה, מגיע עם הדור החדש ביותר של מיסבי גובה ניתנים להסרה, מוטות קרבון, חלק עליון משולב מתכת וקרבון, מגש לארבע עיניות ומשטח טאבלט מתכוונן, תענוג גדול.

    האח הקשיש יותר, כבר בן שנתיים וחצי שבשבוע הבא יעבור טיפול מקיף בהנחה שהאובך יסתיים.

    שמוליק ויהודה גם הם הגיעו עם הטלסקופ 16" בבניה עצמית של שמוליק ויהודה עם שובר אור מצויין בקוטר של 130ממ על חצובת Rowan AZ100 ששמוליק הוסיף לה מנועי עקיבה ו GOTO

    הכנות אחרונות לקראת החושך האסטרונומי

    למרות האובך בשאר הארץ, האתר היה נקי מאוד וכשהחשיך פתאום "קפצו" החוצה מאות כוכבים והתצפית החלה.
    התחלתי בקבוצת ליאו וחיפשתי גלקסיות באזור הזנב, יש שם מספר קבוצות שלא צפיתי בהן כשנה ורציתי מאוד לחזור ולמצוא אותן. בגלל האובך לא ניסיתי לצפות בדברים בבהירויות נמוכות אבל כל האזור מלא בהמון גלקסיות שעם מפתח גדול ממש לא בעיה למצוא.
    הקבוצה הזו הייתה הראשונה, שלוש גלקסיות בין הכוכבים Chertan ו Zosma. 

    במבט ראשון הגלקסיה הקטנה לא נראתה דרך העינית שדה רחב אבל כאשר עברתי להגדלה גבוהה יותר - 230 היא קפצה החוצה יפה מאוד. 
    השלישיה הבאה הייתה Leo Triplet, מעט מתחת לזנב האריה, אלה כבר גלקסיות גדולות ובהירות שנראו יפה יחד בשדה רחב והיה ממש כיף להגדיל ולראות בהן עוד ועוד פרטים, במיוחד בגלקסיית ההמבורגר, NGC3628 שם פס האבק שחוצה את הגלקסיה נראה בבירור.
    אחרי שיטוט בליאו הגיע @Michael Tzukran וקרא לי לראות את M51 דרך המשקפת הדובסונית שנבנתה על ידי יוסי חורי לפני אי אלו שנים. למרות שהמכשיר כבר ישן מאוד - עשרות שנים, המראות לא הכי נקיות והטלסקופ השמאלי לא מקולמץ בכלל ונותן תמונה חשוכה, יש משהו אחר בצפייה בשתי העיניים. זו צפייה נינוחה, ללא מאמץ שמספקת למוח ראיה טבעית לחלוטין שלא כמו טלסקופ רגיל שצופים דרכו עם עין אחת.
    והתמונה שמתקבלת פשוט מצויינת.
    מ M51 עברנו ל M13, הצביר הכדורי של הצפון וכאן התמונה הייתה טובה אף יותר. שטיח צפוף ועגול של כוכבים מופרדים בצורה יפה מאוד והצפייה בשתי העיניים איפשרה לראות פרטים הרבה מעבר למפתח של 10" בכל עין. תענוג.

    מיכאל שוקד על פרוייקט של בניית גרסה חדשה ומשופרת של המכשיר הזה ובהחלט יהיה מעניין לנסות אותו כאשר יהיה מוכן.
    חזרתי למקום שלי וכיוונתי ל M51. כבר בהגדלה נמוכה ניתן היה לראות משהו שונה - הגלקסיה הגדולה נראתה בפירוט רב מאוד, זרועות מסודרות בספירלה. בהגדלה כבר התגלו ממש מבנים בספיראלות ובהמשך . הדבר שפחות ראו הייתה הזרוע שמחברת בין הגלקסיות. עד היום, הזרוע המחברת נראתה טוב יותר מאשר הפרטים שבתוך הזרועות, מה שהדגיש את תנאי הראות הטובים אך מעט משונים ששררו באתר.
    האובייקטים הבאים היו צמד הגלקסיות M81 & 82. המרכז הפעיל של M82 נראה כמו שלא ראיתי אותו מעולם וב M81 ראיתי את הזרועות בפעם הראשונה. היה ממש מרשים. מסביב מצאתי גלקסיות נוספות, חיוורות יותר שאת אחת מהן - NGC2976 ראיתי בפעם הראשונה.

    בשלב הזה שמתי אוזניות עם פס קול שתמיד מתחבר לי עם המדבר - Pink Floyd Animals ועברתי להעיף מבט ב M101, גלקסיית השבשבת

    גם הגלקסיה הזו נחשפה בצורה שלא ראיתי עד היום (למעשה כבר לא צפיתי בה כשנתיים) וניתן היה להבחין בזרועות כולל בחלקים הכהים שביניהן. הגלקסיה מרוחקת מאיתנו כ 23 מיליון שנות אור, וכפי שניתן לראות מוקפת בתת אובייקטים שמסומנים בתמונה - ערפיליות. אני משער לפי התמונה והמרחקים (22 מיליון) שהערפיליות האלה הן חלק מהגלקסיה עצמה אבל עדיין לא מצאתי אישור לזה. זו הפעם הראשונה שממש נכנסתי לגלקסיה הזו בצורה כזו מפורטת ואשמח לעשות זאת שוב.
    באמצע הלילה שמענו פתאום צעקות התפעלות - @שחר רייש ראה את אומגה סנטאורי בפעם הראשונה ועודד את כולם לצפות בו. זה הצביר הכדורי המרשים ביותר שניתן לראות מכדור הארץ ולצערנו הוא אובייקט של חצי הכדור הדרומי שרק מגיח לזמן קצר ונמוך מאוד אבל כזה שאסור לפספס. בהגדלה של X88 הוא תפס חלק נכבד משדה הראיה ונראה שמישהו פיזר יהלומים על משטח שחור. לבקשת שחר שהגיע אלי לעמדה, עברנו להגדלה של 230. מכיוון שהצביר ממש נמוך והאופק היה מלוכלך מאובך המראה לא היה ממש מיטבי אבל כאשר אומגה ממלא את שדה הראיה וניתן להפריד בו כוכבים זה אחד המראות היפים ביותר בשמי הלילה.
    בשעה אחת שביל החלב נתן כניסה. הרמז הראשון הוא ראש העקרב ולאחר מכן רואים משהו שמזכיר ענן שמגיח מדרום מזרח. בגלל שהוא עולה מעל גבעה קטנה, זה נראה כאילו אנו עומדים על קצה של מצוק אדיר ושביל החלב הוא הנוף שנגלה אלינו מעבר לשפה. ממש הנוף של המסעדה שבקצה היקום. זה מראה שאני לא אשכח לעולם!
    שביל החלב מביא עימו מגוון רחב של אובייקטים ואני סיימתי את התצפית עם ה Veil. בתנאי הראות בלילה הזה ניתן היה לראות את הערפילית כאילו צויירה בעיפרון על רקע השמיים. נימים של אבק כהה בחלק המערבי שלה והחלק הרחב נראה חד וברור. גם החלק המרכזי שלא תמיד מסגיר את עצמו בלט ממש יפה וניתן ממש לשקוע בשיטוט בין כל חלקי הערפילית.
    כהרגלי, תכננתי ללכת לישון בסביבות 2-3 אבל מצאתי את עצמי יושב ובוהה בשביל החלב (סליחה על הצילום המטושטש והלא מחמיא) בשעה 04:00 לפנות בוקר.

    רשימת אובייקטים (חלקית הפעם)
     
    Target Name Target Catalog Numbers   NGC 6974 Eastern Veil Nebula NGC 6995,NGC 6992 Western Veil Nebula NGC 6960,C 34,LBN 191 Omega Centauri NGC 5139,C 80   M 66,NGC 3627 Needle Galaxy NGC 4565   NGC 3628   NGC 5462 Bode's Nebulae M 81   NGC 3628   NGC 3596 Coddington Nebula IC 2574   NGC 3608   NGC 2976   NGC 5461   NGC 4414   M 65,NGC 3623 Bode's Nebulae M 82,NGC 3034   NGC 5455 Hercules Cluster M 13,NGC 6205   NGC 5450,NGC 5447   NGC 3605   NGC 5449   NGC 3607   NGC 3077 Whirlpool Galaxy M 51, NGC5194   NGC 5191
  2. Ilan Shapira
    מזה יותר משנה שאני משתעשע ברעיון של להקים מצפה בבית וידעתי שזה משהו שיקרה אבל הדרך להחלטה הייתה לא קצרה.
    למה בכלל להקים מצפה? הטענה הראשונה והעיקרית היא זמן. כדי להתחיל צילום של שמש ירח או EAA לוקח לא מעט זמן של עבודה להרכיב את הכל וכמובן גם לפרק - החצובה והטלסקופים יושבים להם בנפרד באחסון, ויש להוציא את הכל, להרכיב, לאזן, לחבר כבלים ורק אז להתחיל את תהליך הפוקוס והצילום. זה אומר שאם יש חלון יחסית קצר אז אני לרוב אוותר. את תהליך האיפוס לפולריס פתרתי די בקלות על ידי סימון מיקום רגלי החצובה אבל המיקום עצמו - בחלק המערבי של הבית גורם שהבית עצמו מסתיר חלקים גדולים מהשמיים. לסחוב את הכל לחצר האחורית כבר הופך לטרחה גדולה יותר.
     
    היו המון התלבטויות. בראש ובראשונה המיקום. המיקום האידיאלי - על הגג. שם אין הסתרות והגג נמצא מעל רוב פנסי הרחוב. אבל, זה פרוייקט מסובך יותר, דורש הסרה של חצי גג רעפים, איטום של האזור והכי גרוע - גישה. היום הגישה לגג היא דרך פתח בתקרת הקומה השנייה עם סולם. לא אידיאלי בלשון המעטה ואני לא מתכוון לבנות מדרגות במיוחד בשביל זה 🙂 
    אחרי שוויתרתי על הגג, התחלתי לחשוב על מיקום בחצר. בחלק הקדמי - המערבי זו החנייה והמחסן. זה קרוב מדי לבית עצמו ועל כן יש לא מעט הסתרה של השמיים. אחרי עוד קצת חשיבה, מצאתי את המיקום הטוב ביותר - בפינה הצפון מערבית של החצר. הפינה נמצאת הכי רחוק מהבית שלי ומהבית של השכנים שמעבר לגדר, ונותן את שדה הראיה הטוב ביותר.
    מבט מלעלה לכיוון צפון מערב - לפינה אותה בחרתי לבנות את המצפה - מסומנת בחץ.

     
    כמובן שאת העצים בצד שלי של החצר נקצץ מעט כדי שלא יסתירו אבל זה החלק הקל.
    השטח עצמו דורש עבודה של יישור הקרקע, חיזוק החומה (שנבנתה לפני שעברתי לשם) קיצוץ של הדשא, פינוי אבני מדרך ופינוי של גזע די גדול שתקוע לו שם באדמה.

    לשמחתי @Michael Tzukran שבעצמו בונה מצפה משוכלל על גג הפקולטה לאסטרופיזיקה באוניברסיטת תל אביב תורם מהידע והנסיון שלו לתכנון הפרוייקט הלא פשוט הזה וכמובן @Guydive נותן את הנקודות שלו. אנחנו מנסים להבין קודם כל מה הגודל הנדרש. את החישוב נעשה בעזרת מודל תלת מימדי (מוכן חלקית) שיקח בחשבון את הציוד הנוכחי אבל לא רק - צריך לחשוב קדימה ולהבין איזה ציוד יהיה שם בעתיד.
    למצפה הזה אני לא הולך להכניס את חצובת ה AZEQ5 שלי. אני רוצה חצובה שתיתן כושר נשיאה גבוה יותר (שוב, מחשבה קדימה), דיוק טוב יותר וניהול כבלים מסודר. למרות כל הדרישות האלה, להשקיע בחצובה של Astro Physics לא בדיוק בא בחשבון. בחירת החצובה היא תנאי הכרחי להתחלת תכנון המבנה וזה כבר יחכה לפרק הבא.
     
  3. Ilan Shapira

    תצפיות
    ג'מינידים, כנראה המטר מטאורים החזק והמעניין ביותר. הבעיה? דצמבר - עננים ובמקרה שאין כאלה, יש ירח... בקיצור, צריך קצת מזל.
    מעולם לא הייתי בתצפית לשם מטאורים. תמיד נראה שיופי, ראינו שניים שלושה מטאורים וכל השאר אותו הדבר וחבל לבזבז שעות תצפית יקרות על מטאורים. אז זהו שלא, לפחות לא אחרי הג'מינידים 2020.
    החלטה לרדת לדרום היתה ממש של הרגע האחרון וגם היא הייתה למרות התחזיות של רוחות של 20-25 קמ"ש בכל הדרום. בתנאים כאלה, טלסקופ, במיוחד דובסוני גדול עם מעטה אור הופך למפרש ולא משנה כמה יציב הוא, רוח זה לא כיף. מה גם שהרוח החזוייה הייתה רוח דרומית - כזו שגורפת חול בסיני ומפילה אותו על ישראל. בקיצור, הייתה החלטה קשה מאוד.
    בסופו של דבר, ארזתי את המערכת הקלה יותר, ציוד קאמפינג וביגוד חם והדרמתי עם מספר קטן של חברים. אם לא תהיה תצפית, לפחות אנסה EAA ממקום חשוך יותר מהבית.
    הצטרפו - @Michael Lewinger, @Amit Kahlon, @Guydive  וגם @Ran Livne שקפץ לביקור.
    כל הדרך דרומה, ליוו אותנו עננים לא מעודדים והרבה כחול בשמים לא באמת ראינו אבל כשעברנו את באר שבע, הכחול התחיל לבצבץ יותר ויותר ופתאום ההחלטה לא לקחת את הטלסקופ הגדול נראתה פחות נכונה.
    בשעה שש כל הציוד היה מוכן, כולל אוהל. מה שהיה חסר בכל הסיפור הזה הייתה הרוח והאובך. הם פשוט לא היו בנמצא.
    מכיוון שמראש לא הגעתי עם מקורות מתח מספקים להחזיק חצובה ומחשב נייד לאורך זמן, התחלתי את ה EAA על מנת להתפנות למטאורים.
    זה היבול משעתיים של תחילת הערב הזה:
    M31 - גלקסיית אנדרומדה - הליבה. האובייקט פשוט ענק לציוד שלי

     
    M33 - השבשבת, הרבה יותר טוב מאשר ראיתי בעיר, המון פרטים, הצורה וענני האבק נראים בצורה ברורה מאוד

     
    M42 - ערפילית אוריון. עושר עצום של פרטים, ושריפה של המרכז.

     
    M81

     
    Abell 194 (חלק מצביר הגלקסיות)

     
    NGC 891

     
    ערפילית הלהבה

     
    NGC 1365, גלקסיית מוט ספיראלית

     
    צביר הגלקסיות Abell 426, ים של גלקסיות

     
    NGC 7635 - ערפילית הבועה

     
    Stephan's Quintete - קבוצה וויזואלית של חמש גלקסיות שמתוכן ארבע יוצרות קבוצת גלקסיות קומפקטית. הגלקסיה השמאלית העליונה בתמונה לא שייכת לקבוצה פיזית.

     
    שתי התמונות האחרונות הן של אובייקטים שאני מאוד אוהב לצפות בהם. גלקסיית הפסל וגלקסיית NGC 7331 שדומה מאוד בגודל ובמבנה לשביל החלב.
    הפסל. פעם הבאה אולי כדאי לסובב את המלצמה כדי למקם את הגלקסיה באלכסון.

     
    NGC 7331. מבחינתי האובייקט של הערב. המבנה הספיראלי נראה בבירור וגם ניתן לראות שהגלקסיה היא לא סימטרית לגמרי, הצד השמאלי נמתח רחוק יותר. בנוסף ניתן לזהות את הגלקסיות המלוות אותה: NGC 7336, 7337, 7340, 7333, 7331, 7325, 6326 אחד המראות האהובים עלי בשמיים

     
    אחרי התענוג הגדול בלראות ולתעד את האובייקטים הנהדרים האלה, הגיע הזמן של המנה העיקרית של הערב - מטר הג'מינידים.
    בניגוד לרוב מטרי המטאורים שמקורם בשביטים, מטר זה מקורו באסטרואיד - 3200 Phaethon - והאסטרואיד הזה מיוחד בזה שמסלולו מביא אותו קרוב מאוד לשמש יותר מכל אסטרואיד אחר בעל שם. כשהוא מתקרב לשמש אין לו זנב כמו לשביטים והחלקיקים שיוצרים את המטר זה דחוסים הרבה יותר מאשר גרגרי האבק של רוב מטרי המטאורים האחרים.
    כבר בזמן ה EAA, קשה היה להתעלם מפסי האור שטסים להם בשמיים, חלק מהם ממש בהירים. זה הזמן לכבות את הציוד, לכסות את הטלסקופ, לעבור לביגוד מחמם יותר ולהתיישב בכסא "יגאל" עם שמיכה ופשוט לבהות בשמיים. זה הציוד העיקרי של הערב:

    לא להביא את הטלסקופ הגדול התבררה כהחלטה הטובה ביותר של הערב וזאת למרות התנאים המדהימים ששררו במקום. מטר הג'מינידים הבטיח וקיים בענק. כחמש שעות בערך פשוט ישבנו ובהינו בשמיים ומטאורים טסו להם לכל עבר מנקודת הרדיאנט באזור התאומים. המון מטאורים בהירים שגם השאירו שובלים פשוט יצרו את מופע הזיקוקים הטוב ביותר שיש ובקצב די מדהים. היו פעמים שמספר מטאורים נראו יחדיו בשמיים. מטר המטאורים הראשון שלי קיים יותר מאשר הבטיח ונתן הצגה מדהימה.
    הטלסקופים המוזנחים שלנו בבוקר

     
    זריחה


     
    תפילת בוקר

     
    אי אפשר בלי השמש. לפני הקיפול הסופי, חיברנו את הטלסקופ עם פילטר שמש ייעודי ותוגמלנו בהתפרצות אדירה שנראתה לאורך 15-20 מעלות על קצה השמש ונראתה לפרטי פרטים. סיומת הולמת ללילה נהדר.

     (תמונה להמחשה. נלקחה מ https://gong2.nso.edu/)
  4. Ilan Shapira
    מזג האויר הפתיע לטובה ביום לאחר הגעת הטלסקופ. יום עם שמיים נקיים בתוך ימים של חורף.
    את הפוקוסר התקנתי בחופזה באותו הבוקר ומה שנשאר זה להעמיס את הצעצוע החדש על החצובה ולנסות את הכל על השמש.
    שני דברים רציתי לבדוק - צילום השמש וצפייה בשמש. הסיבה העיקרית לבחירת הטלסקופ הזה הייתה יחס אורך המוקד הארוך שלו, מה שאמור לתת ניגודיות טובה יותר לדברים שנמצאים על פני השטח. זה קורה בגלל שהפילטר שמש הזה עובד טוב יותר ככל שקרני האור נכנסות אליו בצורה מקבילה יותר. בצילום רציתי לראות האם באמת ניתן לקבל יותר פרטים ובצפייה רציתי לראות האם ניתן לראות פרטים על פני השטח בצורה טובה. עם הטלסקופ הקודם את פני השטח ראיתי לא רע אבל הם היו בהירים מידי ולא מעט פרטים נבלעו בתוך כל הבוהק הזה.
    אני עובד הפוך לגמרי. במקום לנסות לצפות קודם, התחלתי דווקא בלצלם.
    השמיים היו אמנם כחולים אבל לצערי היו עננים דקים בשמיים ורוח, המון רוח שגרמה להמון תזוזות ורעידות. הטלסקופ הזה גם ככה גדול וארוך ורוח זה דבר שממש ממש לא עוזר. ואיפוס החצובה לצפון היה לפי הרגשה בלבד, מה שהפך את העקיבה למאוד בינונית. בכל זאת, הצלחתי להציל שתי תמונות.
    נסיון ראשון - ה 19 לינואר 2021
    אז זו התמונה הראשונה שצילמתי דרך הטלסקופ הזה. כתם השמש AR 2797. כתם מאוד מעניין בצורתו - כמו פרפר עם מעין גשר באמצע. כזה עדיין לא ראותי (לא חוכמה, אני רק בתחילת הדרך)

    ואותה התמונה inverted ואוריינטציה שונה:

    למרות שהתמונות לא הכי איכותיות בגלל כל הגורמים, ניתן עדיין לראות עושר רב של פרטים על פני השטח וזה ביחד עם התפרצות קטנה. בדרך כלל, אם רוצים לקבל את הפרטים הטובים ביותר של פני השטח, צריך לוותר על ההתפרצויות - ולהיפך. עם הפילטר הזה אפשרי מאוד לצלם גם וגם. אפשר אבל לא חובה לצלם שטח לחוד והתפרצויות לחוד. בתמונות האלה, מעבר לפרטים לא רעים על הכתם והאזור הפעיל, ניתן לראות ממש את כל "השערות" או Spicules שעל השמש וזה נהדר. מה גם שבתמונה התחתונה רואים מעל הכתם את מזרקת הפלזמה העצומה וקל לקבל תחושת עומק. בשתי התמונות רואים את אותו הדבר, מה ששונה זו תפיסת העומק בין שתיהן.
    לסיום של האזור הזה, אותה התמונה רק הפעם גם הפוכה וגם בצבע מזוייף

     
    התמונה השניה מהיום הזה - התפרצות עצומה.

    התמונה סובבה 45 מעלות נגד כיוון השעון כדי לשים את ההתפרצות בחלק העליון. התמונה הזו הפתיעה אותי לטובה בכל כך הרבה מובנים. זה משהו שלא חשבתי שאפשרי לצלם עם תנאי מזג האוויר שהיו באותו היום אבל כבר בזמן העריכה הראשונית עושר הפרטים שנגלה הוא פשוט מדהים בכל קנה מידה. לא רק המון המון פרטים בהתצרצות עצמה אלא גם ניתן לראות "גיהוקים" של השמש לתוך ההתפרצות:

    אלה אזורים שבסרטונים או צפייה דקדקנית ניתן לראות מתרחבים במהירות מרשימה (הכל יחסית - אלה מרחקים עצומים) שמתרחבים במהירות יחסית גבוהה כלפי מעלה וגורמים להפרעות ושינויים בצורת ה prominences. אם היה לי זמן לצלם את אותו האזור רבע שעה וחצי שעה אחרי, היינו רואים את הקשתות האלה גבוהות הרבה יותר או שהיינו רואים רק מה שנשאר אחרי שהן התפרקו כלפי מעלה.
    למרות שיש עוד הרבה על מה לעבוד, אני מאוד מרוצה מהצילום הזה. 
    נסיון שני - ה 21 לינואר 2021
    אחרי שניסיתי צילום, הגיע הזמן לראות כמה אפשר באמת לראות בעין דרך הטלסקופ הזה - כאן באמת ניתן יהיה להבין האם הבחירה בטלסקופ הזה הייתה הבחירה הנכונה (מעבר לנתונים היבשים).
    כדי שיהיה לי קל יותר להסביר על מה אני מדבר, ניצלתי את חצי השעה הראשונה של הבוקר לתעד את מה שהולך על השמש לפני הצפייה:

    אנחנו רואים את אותו הכתם כשהוא "מתקדם" יותר למרכז השמש בגלל הסיבוב שלה על צירה. כאן רואים יפה מאוד את הכתם עצמו ומה שממש יפה כאן זה האזור הפעיל מימין לכתם. כאן הוא כבר רחוק יותר מאופק השמש וחושף יותר פרטים. 
    כשעושים invrert תחושת העומק של האזור הזה נראית טוב מאוד:

    והיופי מתגלה אף יותר כשנכנסים פנימה:

    ממש רואים את את כל "השערות" שיוצאות מהכתם עצמו ובאיזור הפעיל רואים היטב את הסערה העצומה שמתחוללת שם. מסביב ניתן לראות את כל ה Spicules בצורה יפה מאוד.
    אחרי שהבנתי מה הולך בתוך האזור הזה, עברתי לצפייה וויזואלית. לטובת זה חיברתי דיאגונל והשתמשתי בעיניות פלוסל של Tele Vue באורכי מוקד של 40ממ ו 25 ממ - הגדלות של 100 ו 163 בהתאמה.
    על מנת להיות מסוגל לבצע פוקוס טוב ללא רעידות (החצובה די בקצה גבול היכולת שלה כאן) השתמשתי בשלט של הפוקוסר הממונע. זה נראה כך:

    עם הטלסקופ הזה ועדשת הבארלו שנמצאת בתוך הפילטר אני מגיע ליחד אורך מוקש של F/33. יחס מצויין לפילטר הזה. מרגישים את היחס הזה בצורה מובהקת. מה שרואים בעינית הוא לא פחות ממדהים - את הכתם החצוי, את האזור הפעיל עם האזורים הבהירים שלו ואת הפילמנטים - אותם "נחשים" כהים יותר שמסתובבים שם בשטח, את שערות שיוצאות מתוך הכתם לכל כיוון ואפילו חלק מה Spicules.
    אז כן, התמונה בהירה כי יש כאן מפתח די גדול אבל החדות והניגודיות על פני השטח פשוט טובים יותר מכל מה שחשבתי שאראה. הפתעה נעימה מאוד. בלי קשר טיילתי לי עם הטלסקופ על השמש וגיליתי דברים שעם המצלמה אפילו לא ראיתי קודם.
    אחד הדברים שממש הפתיעו אותי - ידעתי שבקצה השמש, בחלק הקרוב לכתם היו שלוש התפרצויות קטנות. את ההתפרצויות האלה לא ניתן לראות בתמונות שלי בגלל הגדרות הצילום והעריכה. בעין הן נראו לפרטי פרטים. יותר מזה, הן נראו ממש כמו עמודים קטנים ומה שהיה ממש יפה זה שניתן היה לראות מעין קו של פלזמה נמתח ביניהן מהחלק העליון. ממש כמו עמודי חשמל וכבלים שמתוחים ביניהם. התמקדתי על האזור הזה ועם הזמן ניתן היה לראות שינויים קלים במבנה ההתפרצויות האלו.
    לסיכום
    סיכום ההתנסויות הראשונות על השמש - הטלסקופ הזה הוא אכן הכלי הנכון לטובת צפייה וצילום השמש מבחינת מפתח ויחס אורך מוקד. פשוט מתאים כמו כפפה ליד. בצפייה ממש רואים את כוח ההפרדה הנהדר שלו וגם את הניגודיות של פרטים על השטח שעם הטלסקופ הקודם חלקן פשוט לא היו בנמצא.
    מה הלאה?
    לעשות סדר בכבלים - הבלגאן שאני עובד בו לא יכול להמשך. גם לוקח זמן להרכיב את הכל וגם הכבלים התלויים האלה מפריעים ואפילו משנים איזון ומפריעים לעקיבה. ברגע שיגיעו הכבלים שהזמנתי, הטלסקופ יהיה באחסון עם כל כבלי ה USB וה Hub מורכבים עליו מראש וכך אחסוך זמן רב בחיבור של כל העסק. מה גם שלמחשב אני רוצה שיגיע כבל אחד בלבד. אני מקווה שתוך יום יומיים אדע בדיוק כמה מזה אני יכול לעשות.
    בינווויואר - צפייה בשמש בשתי העיניים היא נהדרת. גם מקבלים תחושת תלת מימד מוגברת, גם לא מתעייפים מלעצום עין אחת וגם מקבלים תמונה חשוכה מעט יותר.
    חצובה - המערכת הזו היא די בגבול העליון של החצובה הזו, לפחות מבחינת צילום וגם קצת בצפייה - כל נגיעה גורמת לרעידות שנרגעות לאחר שניות. די מציק. טוב שבינתיים יש לפוקוסר שלט שמונע את רוב המגע אבל עדיין, הייתי שמח מאוד לקצת יותר יציבות. זה נכון בעיקר לצילום. אני לא רץ לרכוש חצובה חדשה אבל זה בהחלט שיקול שצריך לקחת בחשבון.
    נשאר עכשיו לחכות לעוד ימים בהירים על מנת לצפות עוד ועוד - כן, הצפייה היא הדבר העיקרי מבחינתי בעוד הצילום ימשיך לעזור בתיעוד ושיתוף בחוויה המדהימה הזו של אסטרונומיית השמש
     
    אלבום התמונות המלא: https://www.flickr.com/gp/64258337@N04/3n24uC
  5. Ilan Shapira

    תצפיות
    דוח תצפית נובמבר 2020
    אחרי פרק הגשם המשמעותי הראשון של השנה ועננות שמנעה צפייה בירח ודי הפריעה לשמש, הסתמנה תחזית טובה לתצפית בסוף השבוע של מולד הירח.
    החורף הוא תקופה נהדרת לתצפיות - הלילה ארוך ומחשיך מוקדם וכשהשמיים נקיים מעננים הם גם נקיים לרוב מאובך ושאר הפרעות.
    הפעם, אחרי שתי תצפיות קשוחות שכללו מיפוי של צבירי גלקסיות מאתגרים, החלטתי שלפני טירוף הגלקסיות העיקרי של החורף זה זמן להתרכז גם באובייקטים אחרים. זה לא שלא היו גלקסיות 🙂 אני ממש אוהב לצפות בהן אבל הפעם הלכתי על אובייקטים קלים מעט יותר.
    המרדף שלי לסיים באופן רשמי את קטלוג מסייה ממשיך והפעם שני אובייקטים אמורים להיות זמינים. זה אמור להוריד את מספר האובייקטים של מסייה שאני צריך לקטלג ל 8. אני מאוד קרוב.
    השביט C/2020 M3 ATLAS ארב בקבוצת הכוכבים אוריון ושביט זה תמיד סיבה למסיבה.
    בנוסף, חברים חדשים הצטרפו ורציתי מאוד להראות להם חלק מהאובייקטים שאסור לפספס.
     
    קטלוג מסייה
    שני אובייקטים, קלים מאוד למציאה היו זמינים:
    Cetus A - גלקסיה אליפטית צמודה לכוכב ונמצאת ממש מתחת ל Delta Ceti. על הדרך גם ראיתי את NGC 1055, גלקסיה ספיראלית.
    M79 - צביר כדורי הנמצא מתחת ללפוס - הארנבת.
     
    קצת גולות כותרת ואובייקטים שחייבים לראות
    זו ההזדמנות האחרונה כמעט לצפות בערפילית הצעיף - Veil Nebula, שאריות של סופר נובה של כוכב מסיבי פי 20 מהשמש שלנו שהתפוצץ לפני 10,000-20,000 שנה. במהלך השנים החלקים התרחקו מספיק כדי לקבל מספרים קטלוגים ושמות שונים והם תופסים אזור בקוטר של כ 3 מעלות בשמיים! 6 פעמים ירח מלא. אחד האובייקטים שאסור לפספס. פילטר ה NPB עושה חסד עם הערפילית הז ומבליט פרטים רבים
    גלקסיית אנדרומדה, נהדרת במשקפת, נהדרת לא פחות בטלסקופ הגדול בהגדלה נמוכה - ניתן לראות זרועות נפרדות ושבילי אבק. כמובן שהגלקסיה הזו ענקית ולא נכנסת בשדה הראיה ויש צורך לטייל עליה עם הטלסקופ. גם האחיות שלה, M110 ו M32 נצפו.
    הצביר הכפול - אין מה להכביר במילים, זה חודשים שאני מדבר עליו כמעט בכל פוסט.
    הערפילית הגדולה באוריון - M42. אולי האובייקט המרהיב ביותר בשמי הלילה הצפוניים - בית יולדות עצום של כוכבים חדשים שבמקומות חשוכים ניתן לראות ללא כל עזרים, אזור מדהים של גז שיוצר צורה של ציפור עצומה שפורסת כנפיים ומנסה לצוד את האיש הרץ. כנראה בגלל זה הוא רץ. בלילות טובים, הכנפיים יוצרות עיגול עצום שנסגר. גם כאן, יש צורך בעינית שדה רחב על מנת לראות כמה שיותר ועדיין יש צורך לטייל על האובייקט. בהגדלות גבוהות, ניתן ממש לראות אזורים של גז שמסתלסלים ומתערבבים באזורים אחרים, שבילים של גז והבדלים בעוצמות של הענן המטורף הזה. גם כאן פילטר ה NPB עושה פלאים ומבליט חלקים בערפילית שבלעדיו הם קשים יותר לצפייה.
    M46 אחד הצבירים הפתוחים היפים בשמיים, מכיל ערפילית פלנטרית בתוכו ונראה ממש בוהק על רקע שמים חשוכים. מומלץ להגדיל כדי לראות טוב יותר את הערפילית בבפנים.
    ש
    M35 צביר פתוח שלידו צביר פתוח נוסף - NGC 2158 שנראה במבט ראשון כערפילית קטנה אבל במבט מעמיק יותר רואים שזה צביר של כוכבים קטנים ועדינים - כמו גרגירי קמח קטנים שפוזרו בעדינות. עם טלסקופ גדול מספיק ניתן להפריד ולהבחין בהמון כוכבים אינדיבידואלים.

    אובייקטים שמעבר
    במהלך התצפית, @שמואל שחף ביקש שנצפה בערפילית הלהבה - ערפילית יפייפיה שנמצאת צמוד לכוכב Alnitak שבחגורת אוריון. הערפילית לא ממש קשה לצפייה אבל Alnitak ממש זוהר והאור שלו לרוב מאפיל על הערפילית. לצורך זה, שמוליק רכש עינית שדה צר שתאפשר לו לבודד את הערפילית מהכוכב. השיטה עובדת למרות שהאזור חשוך מעט יותר.
    התמונה ממחישה את השפעת הכוכב על הערפילית, ולא את הצורה שבה רואים אותה.

     
    את ראש הסוס @Aviv Michaeli מבקש לראות כבר תקופה ארוכה. מאחר שבשעות הקטנות קבוצת אוריות הייתה ממש גבוה בשמים, עשינו נסיון לצפות בה. כאן כבר נדרש פילטר H-Beta שיבליט את הערפל הזוהר שמסביב לראש. כשיודעים מה לחפש זה ממש לא קשה למצוא את ההפרעה באזור המואר יותר שהיא ראש הסוס. זה נראה כמו אצבע שמפזרת את האבק באזור הזה. נראה לי שאביב היה מרוצה מהאובייקט הזה.
    השביט C/2020 M3 ATLAS - מזל שגידי בא להזכיר לי את קיומו, די שכחתי ממנו במהלך הערב. כשחיפשנו אותו בין Mintaka & Bellatrix, לא הבנתי מאיפה צצה שם גלקסיה מוזרה עד שגידי ציין שזה השביט. אכן לפי שני מבני כוכבים בצורת משולשים הזיהוי היה חד משמעי. בהתחלה דאגתי שה Sky Safari לא היה מעודכן מספיק - יש לעדכן אותו על מנת לקבל פרטים מדוייקים על גופים קטנים כגון שביטים - אבל למזלי העדכון האחרון היה לאחרונה. במבט מעמיק יותר מתחילים לראות את צורת השובל - שום דבר שמתקרב ל NEOWIZE אבל רואים שזה שביט - ובהגדלה גבוהה יותר אפילו ראינו את הגרעין!. מה גם שעשינו את הדרך החשוכה לעמדה של @Michael Tzukran והוא צילם את השביט תוך דקות - חוויה של מערכת - וראינו אותו על מסך המחשב באיכות נהדרת.
    NGC 891 - גלקסיה בקבוצת אנדרומדה - הגלקסיה הכסופה. בחודש הקודם השתמשתי בה כנקודת חיפוש לצביר הגלקסיות Abell 347 והפעם רציתי להתעמק בה מעט יותר. היא גלקסיה ספיראלית המפנה את צידה אלינו וענן האבק העוטף אותה נראה כאילו שהוא חוצה את פס האור שהיא פולטת למעין שני קווים. בקצה אחד שלה יש כוכב בהיר וגם מתחת לגרעין שלה. 

     
    הרוזטה - Rosette Nebula. ערפילית חיוורת ועצומה בגודלה - זו גם הסיבה שלפעמים קשה למצוא אותה - היא משתלבת מאוד יפה בשמיים, כמו זיקית עם צבעי הסוואה. הוא נראית כמו וורד ונמצאת מסביב לצביר פתוח של כוכבים שנוצרו מהחומר המרכיב את הערפילית. כאן פילטר ה NPB מפסיד לפילטר O-III שלי שלמרות שהוא לא מהפילטרים הנחשבים עדיין נותן יותר ניגודיות ומאפשר חשיפת פרטים נהדרים בערפילית. אחד האתגרים הוא למצוא את השבילים הכהים היוצרים את האות Y (בחלק העליון של התמונה למטה). עם פילטר ה NPB לא ראיתי אותם אבל בעזרת ה O-III ראיתי מצויין. ערפילית נהדרת הדורשת זמן וריכוז ושווה כל רגע של צפייה.

     
    הקסדה של ת'ור או ערפילית הברווז, כאן ממש ניתן לראות את הצורה שהעניקה לה את שמה - ממש קסדה עם כנפיים שבולטות מהחלק העליון שלה. החלק המרכזי מואר והבליטות הולכות ודועכות בבהירות ככל שהן מתרחקות ממרכז הערפילית. ערפילית ללא צורה מוגדרת שממש כיף לצפות בה.

     
    M 81 & M 82 - האובייקטים שסגרו לי את הלילה. צמד גלקסיות המקיימות קשר כבידתי הנמצאות בקבוצת הדובה הגדולה ונראות נהדר בשדה הראייה של Ethos 21mm
    ב M82 ראיתי את "השבר" שבמרכז, מעין אזוור כהה יותר שכמעט וחוצה את הגלקסיה לשניים ובכלל שבילי אבק כהים יותר. הגלקסיה נמצאת "רק" 12 מיליון שנות אור מאיתנו והיא ידועה בזכות ייצור הכוכבים המוגבר שלה. היא בהירה פי חמש משביל החלב
    M81 (השמאלית) היא הגלקסיה הגדולה בקבוצה שנקראת על שמה. האינטראקציה הכבידתית בין הגלקסיות גרמה להן לאבד מימן רב שיוצר מעין עננה דקה בניהן. אותה האינטראקציה גם גרמה לאבק בין גלקטי ליפול לתוך ליבת M82 ולגרום לייצור הכוכבים המוגבר.
    ב M81 התמקדתי על מנת להבחין בזרועות החיוורות וצורתן וממש הצלחתי להבחין בזרועות נפרדות בהגדלה של 230. אולי שווה להגדיל כאן אפילו יותר - זה ידרוש עינית נוספת 🙂 

     
    בבוקר, קינחנו בצפייה בשמש דרך טלסקופ השמש של @Alexander Vyssokii - השמש היא אובייקט נהדר ודינמי שמשתנה כל הזמן. כל פעם שאני צופה דרך הטלסקופ הזה, משהו קורה שם. הפעם גם כתם שמש וגם התפרצות שמש יפייפיה. אני התחלתי את כל ההתעניינות בשמש בגלל אלכס וזה תמיד כיף להקשיב לו מסביר על התהליכים והתופעות שקורות שם.
    רשימת האובייקטים (פיספסתי לרשום חלק מהאובייקטים בהם צפיתי)
     
    Target Common Names Target Catalog Numbers Duck Nebula,Thor's Helmet NGC 2359,Gum 4,RCW 5,LBN 1041 Cetus A M 77,NGC 1068,PGC 10266,MCG 0-7-83,CGCG 388-98,Arp 37,IRAS 02401-0013,2MASS 02424077-0000478 Starfish Cluster M 38,NGC 1912   M 79,NGC 1904   NGC 1055,UGC 2173,PGC 10208,MCG 0-7-81,CGCG 388-95,IRAS 02391+0013,2MASS 02414523+0026354   M 46,NGC 2437   NGC 1907 ATLAS,C/2020 M3,C/2020 M3 (ATLAS)     UGC 5336,PGC 28757,MCG 12-10-12 Bode's Nebulae M 81,NGC 3031,UGC 5318,PGC 28630,MCG 12-10-10,CGCG 333-7,IRAS 09514+6918,2MASS 09553318+6903549 Bode's Nebulae,Cigar Galaxy,Ursa Major A M 82,NGC 3034,UGC 5322,PGC 28655,MCG 12-10-11,CGCG 333-8,Arp 337,IRAS 09517+6954   UGC 5336,PGC 28757,MCG 12-10-12   M 35,NGC 2168     Rosette Nebula NGC 2238,NGC 2239,NGC 2246,NGC 2237,C 49,LBN 948 Orion Nebula M 42,NGC 1976,LBN 974 Horsehead IC 434,LBN 953 Flame Nebula,Christmas Tree Nebula,Tank Track Nebula NGC 2024   NGC 2438,ARO 46,Sa 2-13,PK 231+04.2,PN G231.8+04.1,VV 43 Western Veil Nebula,Veil Nebula,Lacework Nebula,Cygnus Loop NGC 6960,C 34,LBN 191 Eastern Veil Nebula,Veil Nebula,Network Nebula,Cygnus Loop NGC 6995,NGC 6992,IC 1340,C 33   NGC 891,C 23,UGC 1831,PGC 9031,MCG 7-5-46,CGCG 538-52,IRAS 02195+4209,IRAS 02193+4207 Andromeda Galaxy M 31,NGC 224,UGC 454,PGC 2557,MCG 7-2-16,CGCG 535-17,2MASS 00424433+4116074
  6. Ilan Shapira

    תצפית ביתית
    אתמול בערב השמיים היו נקיים לחלוטין ו @jonzm קפץ לביקור עם הציוד שלו וסיידר לחימום.
    יונתן בדיוק קיבל מאונט חדש, קומפקטי מאוד אבל בעל כושר נשיאה עצום. המאונט + החצובה הקלילה והשובר אור 102ממ מהווים מערכת grab and go ללא פשרות.
    התרשמתי מאוד מהיכולת של המאונט הזה לאזן את שובר האור גם בזמן החלפת עיניות כבדות והמראות דרך ה Astro Tech פשוט נפלאים. גם הירח וגם ערפילית אוריון סיפקו תמונה חדה שרק שוברי אור איכותיים יכולים לתת. תענוג אמיתי.

    @jonzm - מחכים לסקירה
    את הירח לא צילמתי אתמול אבל לקראת הסוף עברנו ל EAA והפעם ניסיתי את ה Astro Tech שלי - ה 60ממ.
    לקח לי המון זמן להגיע לפוקוס עד שיונתן רמז לי בעדינות שהעדשה עדיין מכוסה ויהיה קשה לראות משהו בצורה כזו. התחלנו עם ערפילית אוריון וקיבלנו גם אותה וגם רמזים לערפילית האיש הרץ, ראינו את הלהבה ואת ראש הסוס מבצבץ לו, את M46, M35, הרוזטה וכאתגר ניסינו את ערפילית קליפורניה. ההפתעה הייתה עצומה כשממש ניתן היה לראות את הערפילית זה היה בתור קוריוז ומסתבר שזה אכן ניתן לצפייה ב EAA מהבית.

    התמונות נשמרו As Seen ישירות מתוך Sharpcap ועברו מעט משחק של Highlights, Blacks & Shadows ומעט Dehaze. זה היה EAA נקי, בלי סטאק באפליקציות כמו DSS ובלי שום פריימים של קליברציה (הגיע הזמן להכין כאלה). כדי לסנן קצת את זיהום האור הוספנו פילטר - NPB שנועד לשימוש וויזואלי ולא מתאים כלל לצילום. הפילטר מעביר O-III, H-Alpha & H-Beta. מעבר להילות מסביב לכוכבים בהירים הפילטר די עזר להלחם בזיהום האור שמסביב - צילמנו מתחת לפנס רחוב.
    עוד דבר אחד שחסר - מסיכת בחטינוב לפוקוס וזה יהיה הדבר הבא שיוזמן. הפוקוס "לפי העין" היה אולי סביר אבל רחוק מאוד ממה שאני רוצה לראות.
    נתחיל באוריון. כאן גם תפסנו לווין - לא ממש חוכמה בימים אלה - ומצד ימין ניתן לראות את האיש הרץ שהתיישב לנוח בדיוק על כתם אבק שלא מוכן לרדת מהחיישן כבר תקופה.
    הטרפזיום שרוף והכוכבים הבהירים עטופים יפה בהילה די גדולה אבל כל השאר נהדר. פרטים כאלה לא ניתן לראות וויזואלית מהעיר

    נמשיך באותו האזור - ערפילית הלהבה + ראש הסוס + NGC 2023.
    המון רעש בתמונה אבל הסוס די הפתיע - לא ציפיתי לראות אותו בצורה כזו בכלל.

     
    ערפילית הרוזטה. את הצביר במרכז זיהינו די מהר ולאחר שניים שלושה פריימים הערפל שמסביב החל להתגלות ואיתו כמות לא מעטה של פרטים, כולל שבילי האבק הכהים בערפילית, כולל ה Y בחלק התחתון הימני

     
    M35 ו NGC2158, הפעם בשדה אחד:

     
    מכיוון שקבוצת הכוכבים ליאו כבר הייתה בגובה מספק, כיוונתי את הציוד ל M96.
    תמונה לא להיט גדול אבל M96 אכן נמצאת במרכז, M95 בחלק העליון מצד ימין ומצד שמאל במרכז אפשר לראות את M105, NGC3384 ואת NGC3389

     
    הקינוח של הערב הייתה אחד האובייקטים שאני מאוד אוהב - Needle Galaxy
    כאן הלחות כבר נתנה אותותיה ושמתי לב שאת המחמם לא הגדרתי על חימום גבוה יותר כמו שהיה צריך בתנאים כאלה. לא נגעתי בתמונה בשום צורה - היא מעבר לכל שיפור אבל הגלקסיה שם, על פס האבק הברור שלה, הצורה המוארכת והגרעין היחודי שלה.

     
    לקחים:
    1. להוריד את המכסה מהטלסקופ לפני השימוש!
    2. לבדוק שהחימום מספק על מנת להלחם בלחות
    3. 60ממ זה מפתיע מאוד ל EAA בשדה רחב
    4. להמשיך ולצפות בשמיים בכל הזדמנות שרק אפשר - יש המון מה לראות ומה ללמוד
    5. חברה טובה תמיד משפרת את החוויה
  7. Ilan Shapira
    אחרי שבשבוע שעבר תחזית מזג האוויר די סגרה לנו את המדבר ואנשים עלו לרמת הגולן השבוע קיבלנו שבוע נקי וצלול.
    ביום שלישי @Guydive זרק שהוא שוקל להגיע לדרום לתצפית ולשמחתי גורמים אחרים שיחקו לטובתי והחלטתי להצטרף.
    בפעם הקודמת הגעתי למדבר עם מראה ראשית מלוכלכת והיה לי זמן לשטוף רק את המראה המשנית (משפיע אפילו יותר). הפעם לא וויתרתי וביום שלישי בבוקר הוצאתי את המראה ונתתי לה שטיפה יסודית.

    לא רק המראה סבלה מהאבק הנוראי של תחילת האביב וכבר העברתי נקיון על שאר חלקי הטלסקופ
    לפני:

    אחרי:

    ביום שלמחרת אחרי שסיימתי עם הסידורים האחרים שנפלו עלי בבוקר העמסתי הכל במהירות שיא ובצהריים גיל הצטרף והעמיס את הטלסקופ והציוד שלו לרכב שלי ונסענו יחד דרומה - 35" של אופטיקה ברכב אחד.
    בדרך דרומה עוד הספקנו לעצור ולעזור לגיא עם תקלה קלילה ברכבו ועדיין הספקנו להגיע כשעה וחצי לפני השקיעה ולהקים את הציוד בנחת

    הפעם התצפית הייתה מצומצמת מאוד - חמישה טלסקופים בסה"כ ושישה אנשים. חוץ מאשר גיל וגיא, גם נוח ואשתו הצטרפו אלינו ומיכאל קון הצטרף ממש עם רדת החשיכה והשלים את המניין.
    נוח עם הטלסקופ הנהדר שלו מבית Teeter:

    אני עם הטלסקופ מוכנים ללילה

    ומבט על כל שדרת הטלסקופים (לפני שמיכאל הצטרף):

     

    אז בניגוד לתצפיות האחרונות שכללו עשרות אנשים הפעם באמת הייתה תצפית מאוד מאוד אינטימית ולשמחתנו השמיים שיתפו פעולה ועשרות כוכבים צצו להם עם רדת החשיכה.

    הערב התחיל כצפוי עם רוחות שדי הציקו אבל ניצלנו את הזמן הזה בשכיבה\ישיבה ובהייה בשמיים הנפלאים שלנו. ראינו די מהר שהראות והשקיפות בלילה הזה פשוט ברמה עם התצפיות הטובות ביותר שהיו לנו וכאשר הרוח נרגעה היציבות הייתה נהדרת. גם כוכבים בהירים נראו ממש pinpoint והתקווה לתצפית מיוחדת במינה התחילה להתגשם.
    גם שביל החלב מתחיל לעלות מוקדם יותר ואיתו אובייקטים מעניינים רבים.

    לא עבדתי על יותר מדי אובייקטים הלילה הזה אבל התעמקתי בכמה מהם בצורה מאוד עמוקה - בהגדלות נמוכות וגבוהות ועם ובלי פילטרים על מנת לראות את ההבדלים.
    התחלתי באחד האזורים האהובים עלי - coma Berenices. שם צפיתי ב M53 גלקסיית המחט וגלקסייה נוספת - NGC4559. גלקסיית המחט נראתה בצורה ברורה וחדה ביותר. שביל האבק, הגרעין שבולט מעט יותר לצד אחד פשוט נהדר. צפינו בה גם בהגדלה נמוכה\בינונית של X85 וגם בהגדלה של X225 התנאים אפשרו צפייה בהגדלות כאלה ללא שום בעיות והגלקסיה פשוט מילאה את העינית מקצה לקצה. מייד שיתפתי את נוח  שהתמקם קרוב אלי שיצפה גם בעצמו.
    M51
    משם עברתי ל M51. אובייקט שכבר צפיתי בו עשרות פעמים אבל הפעם חיכתה לי הפתעה מופלאה. גם בהגדלה נמוכה של 60 ניתן היה לראות את הזרועות והצורה הספירלית של המערבולת בצורה ברורה ביותר, את הגלקסיה השכנה והזרועה שמחברת בניהן. לא לחינם זה אחד האובייקטים הנצפים והמצולמים ביותר שיש. עברנו להגדלות של X85 ומשם קפצנו ל X225 והפרטים פשוט קפצו החוצה. זרועות ספיראליות עם הפרדה ברורה וכהה בינהן, אזורים של אבק מרוכז, הזרוע המחברת והחלק הכהה שמסתיר חלק מהגלקסיה הקטנה יותר גם נראו נהדר. זו אחת הפעמים הבודדות שממש ניתן היה לראות פרטים ומבנים בגלקסייה הקטנה.
    כששמעתי מנוח שיש לו עינית שתיתן לנו הגדלה של X300 שאלתי אם אפשר להשתמש בה ואכן, התנאים אפשרו את ההגדלה הזו ללא שום בעיה וכמות הפרטים השאירה אותנו עם לסתות פעורות.
    גלקסיות בווירגו
    נוח קרא לי לצפות בגלקסיות האנטנה - שתי גלקסיות שנמצאות בתהליך של התנגשות וניתן היה לראות ממש יפה את החיבור שלהן אבל שעדיין הן מצליחות לשמור על חלק מעצמאותן. משם גלשנו לתיאוריה שאולי שתי הגלקסיות האלה לא באמת נמצאות בהשפעה כבידתית אחת על השניה אלא ש M86 משפיעה עליהן. זה היה קצת מוזר כי המרחק בין האנטנה לבין M86 הוא די גדול. אחרי שלא הצלחנו להבין איך ואם זה יכול לקרות נוח, שהגיע מצוייד בספרות פתר את העניין - לא מדובר באנטנה אלא ב Eye Galaxies - שתי גלקסיות שנמצאות ב Markarian's chain והן אכן קרובות ל M87 שגם היא חלק מהשרשרת. מסתבר ש NGC4438 אכן מושפעת כבידתית מ M86 ועשינו מאמצים רבים על מנת לראות את ההבדלים בין שתי הגלקסיות. זה נראה יפה מאוד ש NGC4438 היא הגדולה יותר מבין השתיים, וצורתה לא סימטרית ומוארכת בגלל ההשפעה הכבידתית של M86.
    Eye Galaxies אכן משפיעות אחת על השניה והחוקרים משוכנעים שבעבר הרחוק הן הגיעו למרחק של 16,000 שנות אור בלבד אחת מהשניה מה שגרם ל NGC4435 לאבד חומר רב ובצפייה קפדנית ניתן היה לראות חלק מהחומר הזה בין הגלקסיות.
    שאר השרשרת Markarian's Chain הייתה נפלאה וניתן היה לראות לא מעט גלקסיות בשרשרת עצמה ומסביב.
    מרכז שביל החלב
    שביל החלב זרח בצורה מפוארת והביא איתו מספר עצום של צבירים מכל הסוגים - בעיקר כדוריים ואת ערפיליות הקיץ.

    אחד האובייקטים שבו התעמקתי מאוד הייתה ערפילית הלגונה - M8
    תמונה - מתוך Skysafari (בהגדלה בינונית\נמוכה ראו שדה רחב הרבה יותר)

    בזכות התנאים הנפלאים הצלחתי לראות אזורים בערפילית הזו שלא ראיתי בעבר. החלק הבהיר יותר (בחלק הימני של התמונה), הנהר השחור שעובר משמאלו והחלק השני עם הצביר הפתוח NGC6530. אפילו חלקים דקים של אבק כהה הצלחתי לראות וזה דבר שמעולם לא עשיתי. גם כאן עברתי להגדלה גבוהה ופשוט טיילתי על הערפילית. מה שיפה שהיא פשוט גדולה - יותר גדולה ממה שנראה במבט חטוף וגיא ציין זאת אחרי שהוא גם צפה בה - ראו חלקים רחוקים יותר מהמרכז ואפילו הצלחתי לראות כוכבים חיוורים במרכז ששימשו אותי בהבנה שאני ממש רואה את פס האבק הדק שם על חוף "הנהר השחור"

    Sagittarius Star Cloud
    "הענן" נראה יפה מאוד גם בעין בלתי מזויינת וברגע שצופים בו דרך הטלסקופ מקבלים שטיח צפוף של כוכבים שבתוכו ניתן לזהות צבירים וערפיליות. אובייקט חובה לתקופת הקיץ וכזה שכדאי מאוד לחזור ולצפות בו שוב ושוב על מנת להבין את העושר העצום של הפרטים והאובייקטים שהוא מכיל. מעט מתחת לענן, יש שלוש ערפיליות שמשום מה Skysafari קורא להן Bright Nebula רק שהן לא ממש בהירות ודי קשה להפריד אותן מרקע הכוכבים באזור אבל אחרי כמספר דקות של התעמקות מצאתי אותן מסודרות יפה וברגע שמבינים איפה הן מתחילים להבחין בערפיליות שלהן - שלושה אובייקטים בשדה אחד שזו הפעם הראשונה שאני מבחין בהם.
    הטריפיד
    גם הטריפיד נראתה נהדר. ה X שנוצר משבילי אבק כהה במרכז היה חד וברור - עם ובלי פילטר והפעם קלטתי כמה הערפילית גדולה ממה שהורגלתי לחשוב. אפשר היה לראות שלוחות של אבק בכל הכיוונים. צפיתי בה עם ובלי פילטר. בעוד הפילטר מדגיש את שבילי האבק בחלק האדום של הערפילית הוא מסתיר את החלק הכחול - שלרוב דורש ראות טובה ומפתח בינוני ומעלה. ללא הפילטר שני החלקים נראו בצורה ברורה מאוד וגם שלוחות האבק שמסביב. עוד אובייקט שאני ממליץ מאוד להתמקד בו עם הגדלות של 150 ומעלה אם אפשר ופשוט לראות את הפרטים קופצים החוצה לאט לאט ככל שמתעמקים בו.
    הנשר - M16
    כאן לקחתי על עצמי לנסות ולזהות את האזור בו נמצאים עמודי הבריאה. להפתעתי זה לא היה קל אבל ראו יפה מאוד את החלק הכהה יותר ממש עוטף חלקית את אחד משני הכוכבים הבהירים של הערפילית. לא הגעתי להגדלות ממש גבוהות וחבל אבל האזור היה ברור מאוד.
    Cygnus
    מאחר ושביל החלק למעלה זה אומר שהברבור על שלל האוביייקטים שבו מגיע לגובה של תצפית בשעה די סבירה.
    הצצתי בערפילית North America ונוח שגם התעמק בה אפילו מצא את הבית שלו בארה"ב. משם עברנו - איך לא - ל Veil. כאן כבר היה צורך לשבת טוב ולהתרכז. כל כך הרבה פרטים - גם בחלק המערבי, גם במזרחי וגם במרכז. המטאטא של המכשיפה נראה חד ושבילי האבק הכהה נראו כאילו ילד ללא חוש ציור מפותח מדי קישקש שם עם עיפרון. גם כאן נתתי לנוח להתרכז בערפילית. באמת אחת הפעמים הטובות ביותר שראיתי אותה.
    קינחנו עם גלקסיית אנדרומדה שאמנם הייתה נמוכה יחסית ועדיין סבלה מכיפת זיהום אור קטנה בצפון מזרח אבל היא מילאה את העינית ואי אפשר היה להתבלבל מה רואים.
    התמונה לא מוצלחת במיוחד אבל ניתן לראות את קסיופיאה ומצד ימין מריחה קלה - אנדרומדה

    לקראת הבוקר צדק מאדים ונוגה נתנו כניסה מרשימה. הטלסקופים כבר היו מקופלים ופשוט ישבתי בכיסא וצפיתי בעלייתם ודווקא את שבתאי פיספסתי:

    סיום הולם לתצפית פשוט מיוחדת במינה.
    לסיכום
    צפינו בלא מעט אובייקטים נוספים אבל גולת הכותרת באמת הייתה היכולת להתמקד באובייקטים גדולים ולראות אזורים פנימיים שלהם. לרוב אני עושה זאת עם אובייקט אחד או שניים אבל הפעם באמת הקדשתי לצפייה מעמיקה ובחלקים גדולים אפילו לא סימנתי אובייקטים. זו עוד אחת מהסיבות לסיכומים האלה - זה עושה סדר בראש.
    היה לי כבוד גדול להכיר את @Noam, ללמוד ממנו לא מעט וגם לצפות דרך הטלסקופ הנהדר שלו. ממה שאני יודע, Teeter הפסיק לייצר אותם או שעבר לייצור מאוד מאוד מצומצם - חבל.
    רשימה חלקית של אובייקטים
    Target Common Names Target Catalog Numbers Omega Nebula,Swan Nebula,Checkmark Nebula M 17,NGC 6618,LBN 60 Sagittarius Star Cloud,Delle Caustiche M 24,IC 4715,ESO 591-1   NGC 6514 Eyes Galaxies,Markarian's Chain NGC 4435,UGC 7575 Eyes Galaxies,Markarian's Chain NGC 4438,UGC 7574   NGC 4559   NGC 6590,IC 4700,LBN 43 Lagoon Nebula M 8,NGC 6523,LBN 25   NGC 6589,LBN 46 Hercules Cluster M 13,NGC 6205   NGC 5897   IC 1284,Gum 78,RCW 153
  8. Ilan Shapira

    תצפיות
    סיכום קצר ואלבום מתצפית קצרה - אבל מגוונת מאוד, עם זריחת שביל החלב בשעות הקטנות של הלילה - שלום חורף, ברוך הבא קיץ.

    חודש אפריל לא היה נחמד לאסטרונומים בישראל. עננות, אובך ושאר תקלות אבל אמצע אפריל סיפק חלון לתצפית שהיה בספק - כרגיל, עד הרגע האחרון.

    ב 16 לאפריל, יצאנו כחמישה חובבים לנגב. כל הדרך הדרך אובך לא קל נראה בשמיים אבל ככל שהדרמנו ועלינו להר הנגב האובך הלך ודעך עד שנשאר יחסית נמוך באופק. בנוסף לאובך, הירח והרוח עשו כככל שביכולתם להפריע לצפייה אבל בסופו של דבר הירח שקע והרוח נרגעה ושקענו לתוך עולם מופלא של צבירים, גלקסיות וערפיליות. 

    לקראת השעה שתיים אחר חצות, שביל החלב הגיח מעבר לאופק ואיתו מגוון רחב של אובייקטים של קיץ.
    לא תכננתי על תצפית ארוכה אבל ברגע ששקעתי בעושר העצום שיש לשביל החלב להציע לא יכולתי להוציא את העין מהעינית.
    הפעם הגעתי עם שני הטלסקופים הקטנים. השובר אור לשדה רחב והקטדיופטרי להגדלות גבוהות יותר. האמת? התחזקה אצלי ההבנה שטלסקופ קטדיופטרי הוא מכשיר מצויין ומגוון אבל לשימוש ככלי תצפית ל DSO ממקומות חשוכים הוא פחות מתאים, לפחות בשבילי. הוא נחמד לצפייה בצבירים כדוריים ובגלקסיות כגון ה Needle, Black Eye ואפילו הסומבררו - אובייקטים עם בהירות שטח גבוהה ומרוכזת - אבל ללא עינית רחבה מאוד קשה להגיע לשדה ממש רחב ובהיר.
    התוצאה, השובר אור היה בשימוש ברוב הזמן כאשר העינית Ethos 21 הייתה בשימוש כל הלילה ללא החלפה. לצפות בהגדלה של X46 ושדה של 2.15 מעלות פותח עולם חדש - זה כמעט פי שניים מאשר עם הדובסוני הגדול. אמנם הטלסקופ הוא "רק" בקוטר של 125ממ אבל האיכות והחדות של התמונה שלו מפצות על החוסר ביכולת איסוף האור.
    בקטדיופטרי השתמשתי ב Explore Scientific 14mm 82 מעלות, מה שנתן הגדלה של X145 עם שדה של 0.5 מעלות.
    למרות שמרוב עצלנות לא סנכרנתי את שני הטלסקופים שיצפו לאותה הנקודה - הבאתי אותם די קרוב - כמעלה הפרש בגובה וחצי מעלה לצד - והשימוש ב Nexus DCS שמותקן על החצובה הקל את ההמעבר בין טלסקופ לטלסקופ. בפועל - קיבלתי מערכת שבה אפשר לעבור מהגדלה נמוכה להגדלה גבוהה בקלות, ללא החלפת עיניות כלל. ממש נחמד.
    את הטאבלט עם Sky Safari שמתממשק ל Nexus, חיברתי בעזרת @Guydive עם גומיות על הטלסקופ בין הטבעות. פתרון מאולתר אבל עבד יפה מאוד. ניתן לראות בכל זמן נתון ב Sky Safari לאן מצביע הטלסקופ ובצורה זו למצוא אובייקטים זה כמו לדוג דגים בגיגית - לא חוכמה גדולה.

    השהייה בטבע בשקט וללא אורות היא פשוט קסומה ולא מובנת מאליה - השמיים מלאי כוכבים הם דבר הולך ונעלם מהעולם וחשוב לנצל מקומות כאלה ולכבד את החושך בהם. לקראת חצות, שועל חמוד עם דודא ללואקר הגיע לבקר - מישהו הלשין לו ש @Michael V הביא שקית כזו והוא הגיע וחטף לו אותה מהשולחן - ללמד אותנו לקח שלא משאירים אוכל בחוץ. לקראת בוקר השועל הגיע לבקר את מיכאל שוב, מה שגרם לקרב מילולי והשועל נסוג ללא ממתקים נוספים.
    גולת הכותרת של הערב היה הצביר העצום אומגה סנטאורי שנראה נהדר בכל מכשיר אופטי ואף נראה יפה בעין בלתי מזויינת. ב14" של @Amit Kahlon הוא היה פשוט שומט לסתות. מעבר לאומגה, צפיתי בצבירים כדוריים ופתוחים רבים ובזכות השדה הרחב של שובר האור, מצאתי צבירים לא מתוכננים רבים מאוד ויפים לא פחות.

    גם ערפיליות הקיץ הגיעו לגובה לא רע לקראת הסוף והלגונה בשדה רחב, אפילו ללא פילטר נראתה נהדר. הטריפיד דורש מפתח גדול יותר ובו צפיתי עם הקטדיופטרי. גם ערפיליות כהות נראו בשמיים, מה שמזכיר לי לעשות סדר באובייקטים הנצפים.
    התגעגעתי לאיזור מרכז שביל החלב העשיר כל כך בשדות כוכבים - יהיה יופי של קיץ
  9. Ilan Shapira
    במוצאי שבת, ה 31 ביולי 2021 התאספנו מספר חובבי אסטרונומיה לתצפית ביערות המרכז שכללה תצפית וויזואלית, EAA וצילומים פלנטריים.
    המקום אמנם חשוך פחות מהמדבר, אך רחוק מזיהום האור הרב שיש בעיר. תנאים אלה + הקרבה היחסית הופכים אותו למקום נהדר לתצפיות אלקטרוניות - EAA. בתצפיות אלקטרוניות, נותנים למצלמה לאסוף את האור ולתוכנה לחבר מספר פריימים על המסך (live stack) וככה ניתן לקבל גם באמצעות טלסקופ צנוע פרטים שלא ניתן לקבל גם באמצעות טלסקופים גדולים יותר מאותו המקום. בסופו של דבר, לטעמי לפחות, אין תחליף לצפייה מהמדבר אבל היכולת לבצע EAA ממקום עם זיהום אור יחסית נמוך היא נהדרת.
    ההכנות לערב, עדיין בהרכב חלקי:

     

     
    את האיפוס לפולאריס עשיתי די מהר - כבר כשהתחלתי את התהליך, sharpcap טען שהאיפוס הוא בכיוון הנכון, עם שגיאה של 4 מעלות. משהו שקל לתקן. מה שכן עיקב אותי זה שהזנתי קואורדינטות הפוכות, מה שגרם לחצובה להפנות את הטלסקופ לריצפה בחיפוש אחר כוכבים. בסוף - אם לא יקרו תקלות, החיים יהיו משעממים. הפתרון המהיר היה להמיר את החצובה למוד האלט אזימוטלי שלה ולאפס מהר עם שני כוכבים. זה הוריד את זמני החשיפה שיכולתי לבצע בצורה דרסטית וכאשר אספתי המון פריימים רואים יפה מאוד את אפקט הסיבוב אבל הפעם לפחות צפינו ביותר מאובייקט אחד. עוד שיעור לפעמים הבאות.
    אז מה ראינו?
    M24, Sagittarius Star Cloud או לפחות את חלקו. ניתן לזהות על פי כמות הכוכבים ושלושת הכוכבים הבוהקים. מצידם הימני, ניתן לראות צביר פתוח - NGC6603

     
    M22, צביר כדורי עצום, אחד היפים בשמיים. קצת מטושטש, צבירים דורשים עקיבה טובה, מה שלא היה לי כאן בשום אופן אבל אפשר להבין את עושר הכוכבים העצום שבו

     
    ערפילית הטבעת - M57, ערפילית פלנטרית, כזו שמראה לנו מה העתיד של השמש החמודה שלנו כאשר היא תלך לעולמה. התמונה מכילה מעין אפקט של גשם - זה לא מטר מטאורים, זה רעש מהצילום 🙂

     
    הליבה של ערפילית הלגונה, M8, קצת בקצה של הפריים. המריחות הסיבוביות בקצה התמונה הן בגלל שכאן נלקחו המון פריימים וצורת העקיבה האלט אזימוטלית נותנת את אותותיה. מה שאהבתי זה שרואים יפה מאוד את הערפילית עצמה וגם את הערפיליות הכהות שנמצאות בכל מקום מאוד הפתיע לטובה.

     
    עמודי הבריאה בערפילית הנשר, M16. זה משהו שהייתי בטוח שהוא מחוץ ליכולות של הציוד עד ש @Guydive הראה את האובייקט הזה בסשן EAA בזום. כאן אני ממש מצטער שלא עבדתי משוונית אבל את העמודים רואים יפה מאוד, טוב מכל מה שיכולתי לצפות וכמובן מתכוון לשפר בפעם הבאה.

     
    תמונה אחרונה חביבה - אחד האובייקטים האהובים והמצולמים ביותר - M51, Whirlpool Galaxy. את צורת המערבולת רואים בבירור ובתמונה הזו גם רואים שבילי אבק בחלק הפנימי של הזרועות. הגלקסיה הקטנה שנראית כאילו נוגעת בזרוע התחתונה של M51 היא NGC5195 והמגע הזה הוא כנראה לא רק וויזואלי אלא גם פיזי. הגלקסיות נמצאות בתהליך של אינטראקציה כבידתית וניתן לראות שהגלקסיה הקטנה יותר היא לא סדורה וזאת עקב ההשפעה של M51 עליה. כנראה שמי שישאר כאן עוד כמה עשרות או מאות מיליוני שנים יוכל לראות שלבים מתקדמים יותר של האיחוד. מעניין אם התוצאה תשאיר את M51 בצורתה הנהדרת או שיגרום ליצירה של גלקסיה אליפטית

    הציוד בו השתמשתי
    חצובה: AZ-EQ5
    טלסקופ: Celestron C8 + Reducer x0.63
    מצלמה: ZWO ASI183
    תוכנה: SharpCap
    מעבר לחושך והתמונות, היה תענוג לפגוש פנים אל פנים בחברי הקהילה ההולכת וגדלה הזו, להחליף חוויות, לדבר על ציוד ולהנות מאסטרונומיה ביחד. @Guydive יופי של ארגון
  10. Ilan Shapira

    תצפיות
    השאלה "מה הוא הטלסקופ הטוב ביותר" נשאלת לא מעט פעמים במדיות השונות ואני אנסה לענות עליה דרך ההתנסות האישית שלי.
    הסיפור מתחיל לפני כשלוש שנים...
    כאשר התחלתי להתעניין בטלסקופים, המחקר שלי הוביל אותי לרכישת טלסקופ שובר אור התחלתי בקוטר של 120ממ. למה? זה טלסקופ בצורה מאוד מוכרת, לא דורש תהליך של קולימציה (שהפחיד אותי מאוד בתור אדם לא מנוסה) ולפי כל המאמרים נותן תמונה חדה במיוחד לעומת טלסקופים אחרים. גם המשקל והמחיר נראו לי מאוד ידידותיים למשתמש.

    בתור רוכש חדש זה היה הטלסקופ המושלם עבורי. הוא פתח לי את הדלת לעולם מופלא של כוכבי לכת, ירח ואפילו צפיתי באנדרומדה ואחיותיה מחצר הבית. אבל אז התחלתי להשתעשע בצילום הירח דרך העינית וזה התגלה כפעולה לא הכי נוחה בעולם, ניסיתי לצפות בירח בהגדלות גבוהות והחצובה לא הייתה הדבר היציב בעולם וה slow motion היה מוגבל מאוד, מה שדי הפך את ההגדלות הגבוהות האלה לפחות אפקטיביות. מאדים נראה כמו כוכב מרוח כתום ללא פרטים ואת מרווח קסיני הצלחתי לראות רק אחרי ששדרגתי את הדיאגונל ורכשתי עינית חדשה.
    המחשבה הבאה הייתה על טלסקופ SCT בקוטר של 11" שנראה לי כשדרוג עצום מה 4.5" של הטלסקופ שלי ומגיע עם חצובה רובוטית ולפי כל מה שקראתי זה אמור להיות מצויין לצילום. המזל הגדול שלי הוא שהצטרפתי לתצפית של האגודה הישראלית לאסטרונומיה. שם ישבתי כל הלילה עם לאוניד והדובסוני 8" שלו, גיליתי את נפלאות השילוב של הטלרד ופיינדר סקופ ואת יסודות הניווט בשמיים חשוכים. מה גם שזה היה מאוד מובהק - הטלסקופים הגדולים שהיו שם היו ניוטוניים על חצובה דובסונית. משיחות שערכתי שם באתר הבנתי שתהליך הקולימציה הוא לא מפחיד כמו שהוא נשמע וכדי לקבל את התמורה הטובה ביותר לכסף לטלסקופ תצפית - דובסוני הוא הדבר. גם הבנתי מלאוניד שה 8" שלו מספק לו יכולת צפייה באלפי אובייקטים ויכול לשמש אותו שנים ועדיין לחדש לו בכל תצפית. המסקנה הייתה ברורה מאוד ובשבוע שאחרי הזמנתי דובסוני - 12". למה 12? קודם כל הוא נכנס בתקציב (כמעט שליש ממחיר SCT 11") ולפי מה שהבנתי הוא יהיה גדול וכבד אבל ברמה שאפשר יהיה לנייד אותו.
    עם הטלסקופ הזה נגלה אלי עולם חדש לחלוטין. האובייקט הראשון היה מאדים מהחצר האחורית ולעומת הכתם הכתום קיבלתי כוכב לכת! למרות שהוא כבר היה יחסית נמוך, את כיפת הקרח בקטבים ראיתי יפה מאוד. בהמשך כבר צפיתי בצביר הסגור M15 ושוב באנדרומדה. למרות זיהום האור בחצר ראיתי יותר ונפתח התיאבון. אוריון והפליאדות בכלל השאירו אותי עם פה פעור. עם הטלסקופ הזה הגעתי לתצפית של האגודה וממקום כזה חשוך הטלסקופ נחשף במלוא כוחו - צבירים נראו מדהים, וגולת הכותרת - הערפילית הגדולה באוריון פשוט הדהימה וביליתי בצפייה בה זמן רב.

    הטלסקופ הזה המשיך לשמש אותי גם בבית וגם לצפייה במקומות חשוכים כשנה וסיפק מראות מרהיבים אבל ההבנה שלי לאחר מספר שימושים שדובסוני גדול זה אכן הטלסקופ המושלם בשבילי אבל 12" זה לא מספיק גדול... כיוונתי גבוה יותר ולאחר כשנה הגיע דובסוני 20". כאן המראות השתפרו לאין שיעור והטלסקופ הזה משמש אותי כבר שנתיים ועל מכשיר גדול יותר אני כבר לא חושב. לצפייה בערפיליות, גלקסיות וצבירים ממקומות חשוכים הטלסקופ הזה הוא פשוט מדהים.

    אבל, האם זה הטלסקופ המושלם? לא... 20" זה מכשיר גדול, סליחה, מכשיר עצום שלא מתאים לצפייה חפוזה. מה עוד שהטלסקופ הזה לא ממונע ועל כן צפייה בהגדלות גבוהות בכוכבי הלכת קשה יותר כי עקיבה ידנית בהגדלות כאלה היא לא אידיאלית ועל צילום בכלל אין על מה לדבר. עכשיו אני לא באמת מכוון לצילום אסטרונומי אבל תצלומי תקריב של הירח הם בהחלט משהו שרציתי מאוד לעשות, במיוחד שעם הטלפון הצלחתי לקבל תמונות סבירות.
    עכשיו, עם נסיון של כשנה וחצי של תצפיות קניתי את ה SCT שרציתי בהתחלה. כמעט - הבנתי שטלסקופ גדול הוא גדול ומגושם ולא באמת חייבים מכשיר עצום לצפות בירח. המכשיר שרכשתי הוא STC 8". מכשיר במשקל קל של כחמישה קילוגרמים וחצובה וראש במשקל של 12 קילו. הטלסקופ הזה אכן מושלם לצפייה\צילום של הירח מבחינתי. כן, עם 11" הייתי מוציא יותר אבל הייתי צריך חצובה שעולה המון כסף והכל היה מגושם מאין כמוהו. בנוסף לצילומי הירח וכוכבי הלכת, הטלסקופ הזה הוכיח את עצמו כמצויין ל EAA. בתוספת רדוסר ניתן לקבל שדה לא צר מדי ומפתח של 8" הוא נהדר ל EAA כי כאן משתמשים ביכולת של live stack ומקבלים תמונה מאוד מפורטת גם מתוך העיר. טלסקופ מושלם למטרות האלה.
    צפייה ממקומות חשוכים הם החלק החלש ביותר של המכשיר הזה. השדה הצר והתמונה הכהה שמתקבלת גרמו לכך שבכל פעם שהוא הגיע איתי למדבר בתור טלסקופ שני הוא פשוט עמד בצד חסר שימוש לחלוטין. מלבד צבירים סגורים, לא אהבתי את המראות שהוא נותן ולרוב הוא נשאר בבית אלא אם אני מתכנן לעשות קצת EAA בנגב - מה שלא קורה כמעט בכלל.
    בשלב הבא נכנס לי לראש חיידק השמש. כאן אף אחד מהמכשירים שהיו לי לא התאימו. לטובת זה רכשתי שובר אור אכרומט בקוטר של 102ממ. למרות שהוא קטן יותר מהטלסקופ הראשון שהיה לי, הוא נתן תמונה חדה הרבה יותר, כנראה בגלל אופטיקה, יחס אורך מוקד ארוך יותר ורכיבים טובים יותר. כאן גם עם הקוטר הצנוע הצלחתי לראות את כיפות הקוטב במאדים וצבירים פתוחים וסגורים גם מהחצר בבית. המראה הכי טוב של הפליאדות עד אז קיבלתי עם הטלסקופ הזה. אבל בסופו של דבר, האברציה הכרומטית שלו לא באמת מאפשרת צפייה בלילה, במיוחד כאשר התרגלתי לניוטוני ו SCT ששם הבעיה לא קיימת.

    את עולם השמש הטלסקופ הזה פתח בפני בצורה הטובה ביותר שאפשר וראיתי וצילמתי איתו ולמדתי המון בנושא. למדתי גם שאני צריך טלסקופ אחר... אחד עם יחס אורך מוקד איטי יותר (F גבוה יותר) כדי לקבל פרטים טובים יותר מהפילטר. הטלסקופ הזה הוחלף במכשיר גדול ואיכותי הרבה יותר - שובר אור של 125ממ ביחס של F/7.8. זה כבר טלסקופ שנחשב לאפוכרומט - כזה שמתקן את פיזור הצבעים אדום וכחול - והגיע עם פוקוסר איכותי במיוחד שיכול לסחוב בשקט את הפילטר שמש + מאריכי פוקוסר + מצלמה בלי לזוז.

    המראות שהוא סיפק לשמש פשוט נהדרים והשיפור לעומת הטלסקופ הקודם היה עצום. מה שהפתיע אותי זה שגם במקומות חשוכים הוא מספק מראות נהדרים של אובייקטים שלא חשבתי שניתן לראות דרכו ואובייקטים שלא רואים בטלסקופים גדולים (ערפיליות גדולות וחיוורות) והיו תצפיות בדרום שהבאתי אותו כטלסקופ יחיד. איכות תמונה מטורפת, שדה רחב מאוד - 2.5 מעלות, חבילה יחסית קלה (הכל יחסי - 9 קילו טלסקופ זה לא הכי קל שבעולם) ובשילוב עם חצובה נכונה נותן חוויה אחרת לגמרי. אז הוא רק 5" אבל עם יכולות שלא חלמתי לקבל ממכשיר בגודל כזה.
    הטלסקופ המושלם?
    גם לא. למרות איכות התמונה ורוחב השדה, 5" זה קוטר קטן מדי בשביל לראות גלקסיות ואובייקטים חיוורים ואי אפשר להשוות את כמות הפרטים שאני מקבל עם המפלצת 20".
    גם לשמש זה לא הטלסקופ המושלם - הקוטר הגדול יחסית מבליט תנאי ראות לא מצויינים והשדה יחסית צר (זה בסדר בתקריבים). ועל כן נוסף המכשיר הרביעי למשפחה - טלסקופ שובר אור 60ממ. הטלסקופ הזה מיועד לצילומי שמש בימים של ראות לא הכי טובה ואולי בעתיד גם EAA בשדה רחב. הוא מאותו המפעל של השובר אור הגדול ומצוייד בעדשה מזכוכיות איכותיות ופוקוסר נהדר ועם השמש קיבלתי תמונות נפלאות בשביל מכשיר שהוא פחות מחצי הקוטר של הטלסקופ שמש העיקרי שלי.

    המסקנה שלי? הטלסקופ הטוב ביותר הוא זה שנמצא בשימוש. הוא צריך להיות בעל מפתח מספק ובעל משקל וגודל אפשריים לניוד. טלסקופ משוכלל, גדול ומגניב ככל שיהיה, אם הוא יושב ללא שימוש הוא טלסקופ גרוע - לבעליו. מעבר לזה, אם רוצים להתפתח ולהתמקד בצפייה\צילום של סוגי אובייקטים שונים המושג טלסקופ מושלם כלל לא קיים כי כל טלסקופ מתאים למטרות וצרכים שונים.
    כל זה ולא נגעתי בכלל בחצובות...
  11. Ilan Shapira
    זו כבר תקופה ארוכה שלא יצא לי לשבת ולצפות בירח כמו שצריך - תמיד יש משהו. או שהירח לא בשמים, או שהוא שוקע מוקדם מדי או שיש עננים או כל סיבה כזו או אחרת.
    לפני יומיים הוא גם שקע יחסית מוקדם וגם הבת הקטנה שלי למדה איך מכוונים את הטלסקופ ואיך שומרים את הירח במרכז שדה הראיה וצפתה בו כחצי שעה במקומי.
    אתמול הצלחתי להתפנות כבר ב 19:30 ומייד ארגנתי את הציוד. אחד הדברים שקוסמים לי מאוד במערכות לא ממונעות הוא קלות ההקמה והמהירות שבה מתחילים לצפות. הפעם בחרתי בריפרקטור לצפייה מכמה סיבות - עם ה SCT כבר יש לי שעות על גבי שעות עם הירח, הריפרקטור מתאזן טוב יותר על החצובה ורציתי לבדוק את המשקולות לאיזון וה Dovetail החדש שהרכבתי עליו. ובכלל, התמונה המתקבלת איתו היא לא רעה בכלל ורציתי לצפות דרכו בירח בצורה יסודית.
    ה Dovetail החדש והגדול יותר הופך את החיבור לחצובה לקל יותר וגם התזוזה של הטלסקופ במסילה הוא חלק הרבה יותר. ממש יותר קל להזיז אותו לפי הצורך בלי חשש שיפול. עוד יתרונות - הוא מחובר עם שישה ברגים לטבעות לעומת שני ברגים עם הקודם, אפשר להרחיק את הטבעות אחת מהשניה כדי לספק תמיכה טובה יותר ויש ספיירים משני הצדדים לטובת חיבור משקולות.
    תנאי הראות היו סבירים מה שאפשר הגדלות של עד 250 אבל לא הרבה מעבר (וזה גם טלסקופ של "רק" 125ממ). מה גם שהתחלתי לצפות בלי לתת לטלסקופ זמן להשוות טמפרטורה עם האוויר. זה מורגש אבל עדיין ניתן היה לראות פרטים נהדרים בירח. התמקדתי במכתשים Hipparchus & Albategnius שנמצאים קרוב למרכז. שני המכתשים קרובים זה לזה וביניהם ובתוכם מכתשים קטנים יותר ובחלק המוצל ניתן היה לראות רמזים לאזורים גבוהים יותר שמקבלים אור שמש לפני פני שהוא מגיע אל השטח.
    גם המכתש Stofler היה קרוב לטרמינטור וניתן בקלות לראות את צורתו הלא עגולה שמופרעת על ידי מכתשים אחרים ואת הצל שאותם מכתשים מטילים על קרקעיתו וממש רואים השתקפויות משוננות של רכסים - כמו שיניים חדות. הצילום (עם הסלולארי) החובבני מאוד דרך בארלו אומלל עדיין מצליח להראות את הצללים האלה.

    גם הפעם התצפית לוותה בליאור, בתי הקטנה שהתעקשה לצפות בירח אבל ביקשה לצפות בכוכב הזוהר שבשמי הדרום - סיריוס - וציינה שיש עוד כוכבים מסביבו אבל שהוא בוהק מאוד. עוד היא צפתה באזור הערפילית של אוריון, שם לא ציפיתי לראות הרבה אבל את הטרפזיום ואת הזנב של שלושת הכוכבים ראו יפה וגם ראו זכר לערפילית. היא סיפרה לי שהיא רואה ארבעה כוכבים מסודרים בצורה שהיא עדיין לא למדה בבית הספר (טרפז) שמורכבת משני משולשים. שאלתי אם היא רואה ערפל ירוק מסביבם ואחרי צפייה מעמיקה היא תיקנה אותי שהערפל מסביב הוא אפור. אני וההרגלים שלי לצפות דרך פילטר ולנסות לבלבל ילדים.
    לקראת סוף הערב עברתי לבינוויואר ש @Guydive השאיל לי. בפעם הבאה אני מתחיל עם הבינוויואר ונשאר איתו. זה מכשיר נהדר לצפייה בירח, נותן הגדלה ותחושת תלת מימד וחושף פרטים נהדרים. מה גם שצפייה בשתי עיניים הרבה פחות מעייפת ומאפשרת ריכוז מירבי. ליאור תיארה את החוויה של צפייה בירח דרכו כ: "מרגישים כאילו אנחנו שם".
    אין לי מושג מה ההגדלה דרך הבינו אבל זה מרגיש יותר מאשר X250 שבה צפיתי קודם.
    את התצפית סיימתי בסביבות 10:30. כמעט שלוש שעות על הירח והאמת? אם הוא היה נשאר גבוה, הייתי ממשיך לצפות. הירח הוא אובייקט נהדר לצפייה.
    לצערי התחזית השבוע לא מעודדת במיוחד ואת המופעים שאני ממש אוהב של הירח כנראה אפספס החודש.
    מחזיק אצבעות לפתח של מזג אויר טוב.
  12. Ilan Shapira

    תצפיות
    אחרי סוף שבוע של מזג אוויר גרוע בדרום בו חלק מהקבוצה יצא לתצפית ברמת הגולן, כמעט וויתרתי על התצפית של תחילת דצמבר.
    את יום ראשון, ה 5 לדצמבר שמרתי כאופציה למקרה שמזג האוויר יאיר לנו פנים ואכן, בניגוד לכל מה שקרה בארץ (גשמים, רוחות ואובך נוראי בדרום) בנקודות מסויימות בדרום שררו תנאי תצפית טובים.
    אחרי שבחמישי הקודם העמסתי את הרכב ופרקתי שעות לפני הנסיעה לתצפית החלטתי לארוז קל. מה זה קל? את הדובסוני הגדול השארתי בבית והעמסתי את שוברי האור עם חצובת ה Rowan והרגליות של ה EQ5.
    העננים רדפו אחרי עד אחרי צומת אוהלים ואחר כך השתלט על הנוף אובך איום ונורא. את תחנת הכוח אשלים שרואים בדרך כלל כבר ליד עומר לא ראו כלל, גם לפני הפנייה לשדה בוקר. מרוב האובך אור השמש לא ממש הגיע לקרקע ולא הטיל צללים - לא מעודד במיוחד לנסיעה שעיקרה לצפות בשמיים. התמונה מטושטשת אבל לא ממש ניסיתי יותר מדי תוך כדי נסיעה.

    אבל, הסתמכנו על התחזית ועל הכרות עם אתרי התצפית והמשכנו בדרך.
    לקראת מצפה רמון השמיים קיבלו חזרה את הצבע הכחול, האובך הלך ונעלם ובאתר התצפית לא היה לו כמעט זכר למעט בגבהים נמוכים מאוד של עד 10 מעלות.
    שמיים כחולים עם שאריות אחרונות של אובך.

     
    לאתר הגענו מספר מצומצם של אנשים - @Jonathan Elihis, @Guydive @Assaf Hochberg , @Ofer Goldberg שמוליק וגיל.
    שמוליק גם השאיר את הדובסוני בבית והביא את חצובת ה rowan שהוא שדרג בעצמו עם יכולות goto ועקיבה שובר אור 100ממ איכותי:

     

     
    יהונתן הגיע על מנת לצלם את השביט בתנאים טובים יותר מהצילום הקודם שלו עם הציוד הבא:

    אני הגעתי עם ה 125ממ לשדה בינוני\רחב וה 60ממ לשדה רחב במיוחד. ל 125 שידכתי את ה Nagler 31 שמדי פעם הוחלפה עם ה Ethos 21 לטובת הגדלה עדיפה במעט ולטלסקופ הקטן שידכתי פלוסל 25ממ עד שגיא הגיע עם עינית שדה רחב יותר שנתנה שדה גדול במיוחד.

    כל הסיפור יושב על חצובת Rowan AZ100 שנשלטת על ידי Nexus DCS שמתפקד כ push to מדוייק ביותר גם בזכות האנקודרים המדוייקים שבשני צירי החצובה. למדתי לקח קטן - מי שמחליף בחיבורים של האנקודרים, שלא יתפלא שהוא לא מצליח לאפס את החצובה על שני כוכבים. מכיוון שכל הסיפור הזה בסופו של דבר נשלט דרך SkySafari שבה רואים בדיוק לאן הטלסקופ מופנה וזז בזמן אמת ראיתי שכאשר אני מזיז את החצובה ימינה ושמאלה הכוונת זזה למעלה ולמטה 😅. זה תוקן מיד והתחלתי לעבוד.
    זה השדה שמתקבל עם משני הטלסקופים: 
    העיגול הקטן זה השדה המתקבל מהטלסקופ הגדול - 2.15 מעלות והעיגול הגדול זה השדה שמתקבל מהטלסקופ הקטן - 3.47 מעלות

    בתמונה, הצבירים הפתוחים M46, M47 ו NGC 2423. כולם ביחד בשדה אחד זה אחד המראות היפים ביותר של הלילה הזה.
     
    הכנות ללילה
    הדבר הראשון שמגלים כשמגיעים לאתר זה הקור. אם עד היום ניתן היה להקים את הציוד עם ביגוד קל, הפעם הקור היכה מייד וציוד חורף היה די הכרחי. מה גם שבתחילת הערב רוח לא נעימה במיוחד ניסתה לשכנע אותנו לחזור הביתה אבל אם כבר נפלנו על הראש והגענו כנגד כל הסיכויים, קצת רוח וקור לא יזיזו אותנו משם.
    כשהשמש החלה לשקוע, השמיים נפתחו בצורה מאוד יפה וכוכבי הלכת בלטו מייד. באופק, ניתן לראות שאריות של אובך שנשאר בגובה הזה למשך כל הלילה ולא הפריע בכלל לתצפית.

     
    שמי המערב עם יהונתן שבדיוק נכנס ויצא מהפריים לצפות בערפילית הצעיף

     
    שמי המזרח עם אוריון, שור והפליאדות:

     
    אוריון + סיריוס:

    במה צפיתי?
    אחרי התמונות החובבניות שלי, הגיע הזמן לדבר מה בכלל ראינו בלילה הנהדר הזה.
    קודם כל, אזור קסיופאה ופרסאוס - צבירים פתוחים נהדרים - הצביר הכפול, הינשוף, St2, NGC133, K14, NGC146, Caroline's Rose וערפילית הפאקמן שנראה יפה מאוד בעזרת פילטר וכמובן מעבר נוסף על ערפילית הלב.
    באזור תאומים, צפיתי ב M35 ובמספר צבירים נוספים: NGC2158, NGC2157, NGC2129, Cr89 ו ערפילית בהירה NGC2174 שממוקמת 2 מעלות מהכוכב Propus.
    באזור אוריון כמובן שהערפילית הגדולה M42, האיש הרץ, M78, NGC2071, NGC2112 וערפילית הלהבה. בנוסף צפיתי בסיריוס דרך העינית. הוא ריצד המון במבט חופשי בגלל האטמוספרה אבל בעינית הוא ממש החליף צבעים בצורה נהדרת. אצל גיא המראה הזה קיבל בוסט בזכות ה diffraction שמתקבל בגלל הספיידר. מראה מיוחד במינו.
    יהונתן ביקש לנסות לצפות בערפילית השחף ולהפתעתי הצלחנו לראות חלקים מהערפילית וצביר פתוח יפה שנמצא באותו השדה.
    באותו האזור הכללי צפינו בערפילית הרוזטה ו Thor's Helmet. מאוחר יותר קיבלתי את השדה הנהדר שכלל את M46, M47 ו NGC 2423.
    עוד אתגר מעניין היה אזור Sadr. האזור הוא אזור שמלא בערפיליות ויוצא מדהים בצילומים. הפעם גם הצלחנו לראות חלק מהעושר המדהים הזה גם בעינית. עוד אוקייבט שמפתיע לראות בצורה וויזואלית ושאני חייב לחזור אליו בעונה הבאה לצפייה מעמיקה יותר. כמובן שצפיתי שוב בצפון אמריקה והשקנאי וכמובן ערפילית הצעיף שעם שדה ראייה כזה ניתן לראות את כל חלק במלואו. הערפילית נראתה אפילו בטלסקופ הקטן אחרי שהוספתי לו פילטר. זה מפתיע מאוד כי באמת מדובר במכשיר קטן מאוד והפילטר לא עוזר לו באיסוף האור.
    קצת ניסויים
    לקראת הסוף, גיא ניסה להרכיב את הבינו שלו על ה 60ממ במטרה לצפות בגלקסיית אנדרומדה. למרבה ההפתעה ראינו חלק לא קטן מהגלקסיה כולל גלקסיות הלוויין שלה - שוב, מפתיע מאוד מטלסקופ של 60ממ. אולי הגיע הזמן לרכוש בינו כזה כי השילוב שלו עם כל אחד מהטלסקופים שלי יכול לתת המון גם לשדה רחב וגם לצפייה ממוקדת בירח.
    רשימת האוקייבטים שזכרתי לקטלג
    Target Common Names Target Catalog Numbers   NGC 2174   M 47,NGC 2422   NGC 2129   St 2 Pleiades,Seven Sisters,Subaru Cluster M 45,Mel 22   NGC 2232   NGC 2360,C 58 Owl Cluster,Dragonfly Cluster,ET Cluster NGC 457,C 13   NGC 2112   NGC 2353   M 35,NGC 2168   Cr 89   K 14   NGC 2158   M 46,NGC 2437   Cr 466   IC 2157   M 78,NGC 2068   M 50,NGC 2323 Seagull Nebula IC 2177,Gum 2,RCW 1,Sh 2-296,LBN 1027 Caroline's Rose NGC 7789   TYC 5407-3426-1 Pacman Nebula NGC 281,LBN 616   NGC 133 Double Cluster,Chi Persei NGC 884,C 14   NGC 2423   NGC 2071,LBN 938   NGC 146 מה לא ברשימה? ערפילית אוריון, הרוזטה, Thor's Helmet, אנדרומדה.
    את הלילה סיימתי בשעה שלוש על כיסא נוח וצפייה על השמיים הנהדרים.
  13. Ilan Shapira
    הערב של ה 23/11/2020 התחיל לא להיט - ענני נוצה מעצבנים מעל חצי מהשמיים.
    בסביבות 21:00 הצלחתי לצאת לחצר והשמיים נראו נקיים מספיק, והירח בגובה סביר. מכיוון שזה הזמן שבו ים הגשמים - האזור האהוב עלי בירח מתחיל לצאת מהצל - זו הייתה המטרה הראשית של הערב.
    בנוסף, רכשתי Reducer לפני כחודש או יותר ולא ניסיתי אותו עד היום. כלומר ניסיתי אבל בגלל המתאם העצום שהגיע עם הפוקוסר שלי לא הצלחתי להגיע לפוקוס. כנראה זה מתאם שאמור להכיל את הרדיוסר בתוכו אבל לא באמת יש לי את הכוח לנסות להבין איך לעשות זאת.
    מתאם פוקוסר דק יותר הגיע אתמול ומיד החליף את המתאם הישן. בלי קשר, עם הפוקוסר הזה לא באמת יצא לי לעבוד לצילום והגיע הזמן לנסות אותו.
    הציוד:
    טלסקופ: Celestron 8" SCT
    חצובה: AZ-EQ 5 במצב AZ
    מצלמה: ZWO ASI178MM
    תוכנה: SharpCap Pro

    בסופו של דבר תמונות מדהימות של הירח לא באמת יצאו - האוויר רעד מדי והיה די קשה לצלם אבל את הרדיוסר בדקתי ואכן מקבלים שדה עצום. הוא מפחית את יחס אורך המוקד מ F/10 ל F/6.3.
    התמונות כאן מציגות את ההבדל ברוחב השדה. התמונה הראשונה ללא הרדיוסר:

     
    עם הרדיוסר:

     
    שיפור נהדר.
    מאחר והירח ניסה בכוח להתחבא מאחורי עץ הלימון שלי ולי לא באמת היה חשק למחבואים, כיוונתי את הטלסקופ לכיוון של עפילית אוריון. כאן עברתי למוד של EAA. למי שלא מכיר, EAA אלה ראשי תיבות של Electronic Assisted Astronomy. כאן אנחנו משתמשים במצלמה במקום צפייה דרך העינית והייתרון בשיטה הזו שניתן לבצע Live Stack - המצלמה לוקחת פריימים בזמני חשיפה שבחרנו בהתאם לאובייקט, מזרימה את התמונה למחשב, שם התוכנה מבצעת stacking על כל פריים חדש שמגיע ומציגה לנו את התמונה אחרי התהליך. אין צורך להתעסק בעיבוד תמונה - צופים וכשמסיימים, עוברים לאובייקט הבא. דומה לצפייה דרך העינית אבל בישיבה על כיסא נוח מול המחשב וקבלת פרטים נהדרים גם בסביבה מזוהמת באור.
    אחרי קיבוע של זמן החשיפה והרגישות, עברתי ל Live Stacking של SharpCap והערפילית התחילה לצבור פרטים על המסך. אחרי מחשבה קצרה, הוספתי את פילטר הערפיליות של NPB על מנת לסנן חלק מזיהום האור שבאזור. לא שמרתי את התמונה שהתקבלה אבל כן צילמתי את מסך המחשב עם הנייד מרוב התלהבות וזה מה שראיתי שם:

    מדהים שאת כל הפרטים האלה ניתן לראות בזיהום אור של בורטל 8 בלי מאמץ מיוחד! שימו לב טוב לכל החלקים של האבק הכהה יותר - פרטים ממש נהדרים. נכון, הטרפזיום שרוף כאן אבל הפרטים בערפילית פשוט מדהימים.
    אחרי אוריון צפיתי מעט בצבירים פתוחים כמו M35 וM46 אבל כאן גודל החיישן של המצלמה די הגביל אותי (גם באוריון לא רואים את כולה בגלל החיישן הקטן יחסית).
    כאובייקט אחרון לערב, בחרתי ב NGC 891 - אחת הגלקסיות היפות ביותר לצפייה וזה מה שקיבלתי:

    וכל זה בלי עריכה - התמונה פשוט מוזרמת למסך אחרי Stacking ישיר של התוכנה. גלקסיה עם המון פרטים מחצר הבית. זה ממש ממש לא מובן מאליו. פס האבק של הגלקסיה ממש ברור, עם פרטים רבים, הגרעין בולט, הכוכבים שמסביב, פשוט נהדר.

    כמובן שאפשר עדיין להוציא המון מהתמונה הזו בעריכה בסיסית ופשוטה אבל זה באמת לא המטרה כאן. פשוט לשבת עם טלסקופ בגודל בינוני ולצפות ב live באובייקטים חיוורים מחצר הבית באזור עם זיהום אור. עם הציוד המתאים, גם בימים שבהם לא ניתן לרדת למדבר אפשר לצפות בשמיים ולראות עושר רב של דברים.
     
    שורה תחתונה:
    EAA זה נהדר ונותן גישה לאובייקטים רבים שאחרת לא נגישים מאזורים מזוהמי אור.
    Focal Reducer עושה פלאים לשדה המזערי של ה SCT 8" ופותח עולם חדש.
    הפוקוסר הוא פשוט חוויה לעומת ידית הפוקוס המקורית שמגיעה עם הטלסקופ הזה. לא יכול לחכות שהמנוע יחזור למלאי ואז בכלל זה יהיה חוויה.
    יש צורך במצלמה עם חיישן גדול יותר על מנת לקבל שדה רחב יותר.
  14. Ilan Shapira
    כשזכיתי בפנסי לד חדשים בישוב חשבתי שצריך לחשוב מחדש על להעלות את המצפה לגג. במיוחד כאשר אחד הפנסים נמצא ממש מעל המצפה ומאיר אותו באור שמאפשר שיזוף.
    הבעיה נפטרה חלקית (כן, מלשון נפטר - מת, מה שעדיין לא קרה סופית) ואתמול היה נסיון ראשון מזה תקופה לראות משהו מעבר לשמש ולירח.
    גייסתי למשימה את שובר האור 125ממ שלי ואליו חיברתי את המצלמה ZWO ASI294MM שרכשתי בדיוק לצורך זה ויצאתי לבדוק שלא שכחתי איך לתפעל את הציוד.
    מרוב שבער בי הרצון לראות משהו, הזנחתי פריימים של קליברציה ולא טרחתי עם גיידיניג למרות שהטלסקופ והמצלמה לכך חוברו גם הם.
    ידעתי למה לצפות עם הציוד הזה אבל לדעת ולראות אלה שני דברים שונים לחלוטין.
    גלקסיית המחט וסביבתה (NGC4565)
    גלקסיה ספירלית במערכת הכוכבים coma Berenices בה צפיתי לא מעט פעמים וויזואלית מהמדבר וגם ב EAA. הפעם נראתה ממש טוב ובחלקה העליון (וגם בתחתון) ניתן לראות ממש את סיבוב שביל האבק אל הצד המרוחק של הגלקסיה. גם גלקסיות לויין ניתן לראות בתמונה - הגדולה מצד ימין - NGC4562 בבהירות 14.4 ומצד שמאל גלקסיות שהחיוורת שבהן, IC3571 בבהירות של 17.5! 

    תוצאת plate solve על התמונה מדגיש את הגלקסיות שמסביב

    נשאלתי על ידי @Ehud Spiegel כמה רחוקה הגלקסיה החיוורת ובבדיקה קצרה מתברר שהיא במרחק של רק 64 מיליון שנות אור. במונחי אסטרונומיה זה ממש בשכונה הקרובה. בהמשך נעבור לצביר גלקסיות שנמצא במרחק כללי של יותר מ 300 מיליון שנות אור ולמרות זאת, לא מעט גלקסיות שם בהירות יותר מאשר IC3571
    הסומבררו (M104)
    עוד גלקסיה נהדרת שמפנה את צידה אלינו

    כאן כבר התחלתי להצטער שלא השתמשתי בטלסקופ אחר בעל אורך מוקד ארוך יותר. התמונה היא קרופ די גדול כי הגלקסיה די קטנה אבל גם כאן רואים יפה את פס האבק שעובר לאורה של הגלקסיה כאשר הגרעין נמצא ממש מעליו (זוויתית בלבד). אחזור לאובייקט היפה הזה בפעם אחרת ואנסה לקבל פרטים טובים יותר אבל, למספר דקות בודדות התוצאה די מספקת.
    Black Eye Galaxy (M64)
    גלקסיה ספיראלית, גם היא באותה מערכת הכוכבים coma Berenices שמכילה את גלקסיית ה Needle ונמצאת 17 מיליון שנות אור מאיתנו.
    שמה נובע מהכתם השחור שנמתח במרכז, משמאל לגרעין הגלקסיה

    M53
    אם כבר נמצאים באזור Coma Berenices, אסור לפספס את הצביר הכדורי המרשים M53. התמונה הייתה יכולה להחתך מעט יותר אבל אני אוהב את ה context ששדה רחב יותר יכול לתת.
    הצביר התגלה בשנת 1775 על ידי Johann Elert Bode (כן, על שמו נקראת M81, bode Nebula). הוא ייחודי בכך שהוא נמצא בערך בערך באותו המרחק מכדור הארץ וממרכז הגלקסיה - כ 60,000-58,000 שנות אור.

    התליון של Markarian Chain, M86
     
    אי אפשר לדבר על גלקסיות בעונה הזו ולא להגיע לאזור Virgo שם ניתן לראות המון גלקסיות. בתמונה רואים את מה שאני קורא לו התליון של השרשרת - הקצה העגול של Markarian Chain - שרשרת ארוכה של גלקסיות שמתחילה במעגל הגלקסיות שבתמונה וממשיך (כלפי מטה) ומתעקל בשרשרת יפייפיה של גלקסיות.

    שתי הגלקסיות בחלק התחתון של התמונה - NGC4435 & NGC4438 נמצאות באינטראקציה כבידתית ונמצאות רק 100,000 שנות אור אחת מהשניה. אסטרונומים מעריכים שבעבר הרחוק הן היו במרחק של 16,000 שנות אור אחת מהשניה - קרוב מאוד במונחים של גלקסיות - וגל הכבידה שהקרבה הזו עוררה הפשיטה את הגלקסיות מכוכבים וגז. בעוד הגלקסיה הגדולה עוד שמרה מעט על הכוכבים והגז, הקטנה יותר איבדה המון חומר.

    Coma Cluster
    בחזרה ל Coma Berenices, קצת מתחת לגלקסיית המחט נמצא צביר גלקסיות עצום בשם Abell 1656. התמונה פחות תופסת את העין אבל היא הכי מעניינת שראיתי אתמול (אני מאוד אוהב צבירי גלקסיות)
    בצביר ישנן יותר מ 1000 גלקסיות שקוטלגו והוא מהווה חלק מהותי מצביר העל Coma Supercluster ביחד עם הצביר Abell 1367. הצביר נמצא במרחק של כ 321 מיליון שנות אור מאיתנו ומכיל שתי גלקסיות ענק אליפטיות - NGC4874 & NGC4889. הגלקסיה NGC4874 מוקפת בענן ענק של גז שמחומם על ידי אינטראקציה עם החור השחור העצום שלה. אסטרונומים גם מצאו סילון פלזמה באורך של כ 1700 שנות אור שנפלט ממרכז הגלקסיה, כנראה בגלל נפילת חומר אל תוך החור השחור.

    המון מהנקודות הלא ברורות בתמונה הן גלקסיות - עשרות מהן וחלקן מסומנות למטה (לדף המלא  https://nova.astrometry.net/user_images/5916250#annotated)

    כשאנחנו מדברים על צביר גלקסיות גדול, חשוב להבין מה זה גדול (זוויתית) במונחים אסטרונומים. כאן זה צילום של sky survey והמלבן הקטן מייצג את השדה בתמונה שלי 🙂.

    אם נלך עוד "קצת" אחורה נראה את שביל החלב והתמונה של צביר הגלקסיות במלבן המסומן

    סך הכל ערב פורה מאוד ומהנה מאוד של אסטרונומיה תחת פנסי לד.
    אחד משיאי הערב מבחינתי היה כאשר הרמתי את הראש למעלה וראיתי את העגלה הגדולה ממש מעלי בצורה מאוד מאוד ברורה (הסתרת פנס הרחוב עשתה פלאים) ופשוט נשכבתי על הגב במצפה ובהיתי בשמיים

     
  15. Ilan Shapira
    גלקסיות.
    אחרי שצפיתי בכמה מהגלקסיות הבהירות ביותר ב EAA מהבית, שמחתי שנפתח חלון של מזג אוויר סביר לתצפית במדבר בליל שני\שלישי ומיהרתי לפנות את הלו"ז כדי להנות מהשמיים.
    התנאים - אובך לא קל שאפילו את תחנת הכוח אשלים היה קשה לראות דרכו גם כאשר התקרבתי לאזור. לא ממש מעודד אבל הר הנגב נמצא גבוה ולרוב מעל האובך. גם הפעם השמיים הפכו כחולים ככל שהתקרבנו לאתר ולמרות שעד לגובה של כ 20 מעלות הכל היה מלוכלך, השמיים מעל הראש הבטיחו תצפית לא רעה. ואכן, כאשר החשיך כוכבים החלו לצוץ בהמוניהם והתחלנו לצפות. כבר מהתחלה ניתן היה לראות שהשמיים לא במיטבם. אובייקטים שאמורים היו להראות בצורה מאוד ברורה היו חיוורים מאוד ועמומים יותר מהרגיל וגלקסיות, אפילו בבהירות של 11-12 היו קשות מאוד לאיתור. מה שעוד ליווה אותנו לפחות עד חצות הייתה רוח מציקה שהצליחה להרעיד כמעט כל טלסקופ, כמעט. אחרי התקף לב קצר בגלל עננים שכיסו את השמיים השמיים התנקו והראות התשפרה פלאים. פתאום ניתן היה לאתר בקלות יחסית גם גלקסיות בבהירות 14. הגלקסיות הבהירות יותר הפכו לברורות הרבה יותר וסיפקו לא מעט פרטים. 
    קיצור תולדות הלילה
    מתארגנים ללילה
    עשרה אנשים בלילה אביך באמצע השבוע עם ירח ששוקע מאוחר זה מספר מכובד למדי

    הטלסקופ מקולמץ ומוכן לפעולה

    גיל מציץ דרך ה Obsession 15"

     
    שמוליק עם הטלסקופ 16" שהוא בנה בעצמו מסביב למראה של זמבוטו

     
    ניר מכין את הציוד, כולל טלפון עם האפליקציה AstroHopper הנהדרת שנכתבה על ידי @Artyom ומשמשת כמערכת push-to שעוזרת במציאת אובייקטים בשמיים. שמעתי את ניר מספר פעמים אומר תודה לארטיום במהלך הלילה.

    את הערב התחלנו עם שקיעת שמי החורף, עם הפליאדות, קבוצת שור, אוריון והכלב.
     הלילה החל כאשר הירח מלווה אותנו עד לשעה 22:00. למרות שהירח היה ממש קטן הוא הצליח למסך כמעט את כל השמיים ולא ממש סייע לראות עצמים חיוורים. מהרגע שהוא שקע לחלוטין, השמיים השתפרו מעט אבל האובך המשיך להציק ולהסתיר מטרות מעניינות. בשלב מסויים, החלו להגיע עננים מכיוון צפון מערב ולכסות את השמיים וחלק מהאנשים חשב לפרוש.
    @Jonathan Elihis צופה בטלסקופ שלי ומחפש גלקסיות בליאו על רקע שמיים 

    השמיים המשיכו להאפיר וקיבלנו אווירה של סוף העולם. מה שכן הרוח המציקה נרגעה מעט עם בוא העננות. רואים כמה האובך והעננות מגבירים את זיהום האור המגיע מכיוון צפון - מצפה רמון והבסיסית מסביב.

     
    לשמחתנו, אחרי שעה של הפסקה שאותה ניצלתי להקשיב לסוף הספר השני של ה Expanse תוך שאני יושב עם הראש למעלה ובוהה במה שנשאר מהשמיים, הגיע רוח ופשוט ניקתה את השמיים

    מאותו הרגע קיבלנו שמיים שהזכירו ימים טובים יותר. אז נכון, השמיים לא היו ברמה של חיפוש גלקסיות בבהירות של 16.7 אבל בהירות 14 נראו בקלות יחסית וציד הגלקסיות שלי החל. זה היה הזמן לעבור למצב עבודה ללא הסחות דעת ופשוט שמתי אוזניות על הראש, בחרתי בהופעה חיה של Led Zeppelin והתחלתי את התצפית.
    עברתי שוב ב coma berenices וקיבלתי מראה משופר של גלקסיית המחט, הצביר הכדורי M53 וגלקסיית הלוויתן והגלקסיות הנלוות אליה. ההבדלים בין מה שראיתי בתחילת הערב לבין מה שראיתי בחלק השני היו תהומיים. המחט פתאום "התארכה" לה פתאום בכמעט פי שתיים וסיפקה הרבה יותר פרטים.
    משם עברתי ל Leo, שם צפיתי בשתי שלשות של גלקסיות, אחת בבטן האריה והשניה, המפורסמת יותר, Leo Triplet, בזנבו. הרוח שניקתה את האובך והעננות עשתה עבודה לא רעה בכלל וכל הגלקסיות נראו בצורה מפורטת.
    כמובן שבתקופה כזו, שום תצפית לא שלמה ללא ה Markarian Chain, שרשרת גלקסיות גדולה מאוד שמתחילה במעין כדור של גלקסיות וממשיכה בסוג של שרשרת גלקסיות נהדרת שהולכת ומתעגלת. "על הדרך" בזמן השיטוט בשרשרת הזו אפילו מצאת מספר גלקסיות שעד היום לא ראיתי, או לא תיעדתי.
    את הלילה סגרתי בסביבות שלוש לפנות בוקר והספקתי לחזות בזריחתו של מרכז שביל החלב. בלילה כזה השביל מתעתע ונראה כמו ענן שמגיע מהמזרח אבל כאשר רואים את קבוצת עקרב לא נשאר מקום לספק. התחלנו את הערב עם שמי החורף וסיימנו עם שמי הקיץ. 

     
    אי אפשר לסיים עם המדבר ללא תמונה של פריחה באור יום

     
    רשימת האובייקטים הכמעט מלאה בהם צפיתי בלילה ההפכפך הזה:
    # Target Common Names Target Catalog Numbers 1   NGC 4627 2 Whale Galaxy,Herring Galaxy NGC 4631 3   NGC 4656 4 Sombrero Galaxy M 104,NGC 4594 5 Omega Centauri NGC 5139,C 80 6   NGC 3628 7   M 65,NGC 3623 8   M 66,NGC 3627 9   NGC 3389,NGC 3373 10   NGC 3384,NGC 3371 11   M 105,NGC 3379 12   M 96,NGC 3368 13 Whirlpool Galaxy,Lord Rosse's Nebula,Question Mark M 51,NGC 5194 14   M 53,NGC 5024 15   NGC 4627 16 Whale Galaxy,Herring Galaxy NGC 4631,C 32 17   NGC 4656 18   M 53,NGC 5024 19 Markarian's Chain NGC 4477 20   NGC 4468 21   NGC 5033 22   IC 4213 23   NGC 4479 24 Markarian's Chain NGC 4461 25   NGC 4388 26   NGC 5005 27 Markarian's Chain NGC 4473 28   IC 4182 29 Eyes Galaxies,Markarian's Chain NGC 4438 30   NGC 4387 31   NGC 4402 32 Markarian's Chain NGC 4458 33   NGC 4559,C 36 34 Markarian's Chain M 84,NGC 4374 35 Needle Galaxy NGC 4565,C 38 36   NGC 4474 37 Eyes Galaxies,Markarian's Chain NGC 4435 38   M 88,NGC 4501 39 Markarian's Chain M 86,NGC 4406 40   NGC 4459 41   NGC 5014
  16. Ilan Shapira
    איפה בכלל להתחיל? הגענו לנגב כשבוע לפני הטירוף של שיא מטר הפרסאידים על מנת להנות מיום שישי שקט של מולד הירח. האובך ששורר בכל הארץ נתן את אותותיו גם באזורים הגבוהים של הנגב עד כדי שזיהום האור עומעם. אמנם השמיים התנקו מעט עם התקדמות הלילה אבל השקיפות נשארה גרועה, מה שמנע צפייה בגרמי שמיים ממש ממש חיוורים.
    למרות התנאים הלא אופטימליים, לוותר על תצפית זה ממש לא בא בחשבון 🙂 ואכן באנו על שכרינו בתצפית הזו.
    הפינה שלנו באתר בזמן ההכנות האחרונות והציפייה לחשיכה:
    * * *
    מקסוטוב ודובסוני מבית Skywatcher. @Yossi Zamir, @Asaf Shalev

    * * *
    Obsession Ultra Compact 18". של רענן

    * * *
    דובסוני 10" Skywatcher  @Maria Mazos

    * * *
    טלסקופ וכיסא תוצרת New Moon Telescopes. @Ilan Shapira

    * * *
    טלסקופ מבית Skywatcher בקוטר של 10" עם בסיס משודרג לתנועה חלקה ואיזון, פיינדר תוצרת בית ומעמד לטאבלט @Guydive

    * * *
    זוהי עונת שביל החלב והוא נראה היטב כבר עם רדת החשיכה. בדרום שולטות קבוצות הכוכבים קשת ועקרב ואילו במרכז השמיים צפונה קבוצת הברבור דואה מעל הכל עם כנפיים פרושות לרווחה וקסיופיאה הופכת אט אט לקבוצה השלטת בצפון. לקראת סוף הלילה, ניתן לראות את זריחת הפליאדות ואחריהן קבוצת שור ואוריון - סימן שאמנם אמצע הקיץ אבל לאט לאט הוא יפנה את מקומו לסתיו ולחורף.
    משקפת הבנויה משני פיינדרים. מכשיר שנותן שדה ראיה עצום - נהדר לטיול על שביל החלב. @Guydive

    * * *
    צפינו במגוון די גדול של אובייקטים:
    צבירים כדוריים שגולת הכותרת הם M13 ו M15
    ערפיליות פלנטריות כמו ערפילית הטבעת וערפילית המשקולת
    ערפיליות הקיץ - הלגונה, טריפיד, אומגה והנשר בדרום וערפיליות צפון אמריקה והשקנאי בצפון\מרכז וערפילית הצעיף על שלל חלקיה - מטאטא המכשפה, המרכז והג'וקר או כמו שאני קורא לה - הנוסע השמיני.
    שובר אור מפורסם שמשמש לא מעט לתצפיות רחוב בירח. @Ella Shartiel

    * * *
    SCT Meade 8" @Igor Borodin

    * * *
    גלקסיות אמנם לא בעונה אבל אי אפשר לוותר על אנדרומדה העצומה, גלקסיית המערבולת, השבשבת וגלקסיות מעט חיוורות יותר כמו NGC 7331 & NGC 891 
    גם צבירים פתוחים רבים ניתן לראות בחלק הדרומי של שביל החלב ועם עליית קסיופאה ופרסאוס צביר הינשוף (E.T) והצביר הכפול הבוהק שניתן לראות אף ללא עזרים מרוב בהירות.
    STC 8" עם חצובה ידנית מבית stellarvue ומערכת setting circles מבוססת מכשיר סלולארי. שילוב נהדר @Ehud Spiegel

    * * *
    ואי אפשר לסיים בלי להזכיר את מטר המטאורים של הקיץ - הפרסאידים. אמנם אנחנו כשבוע לפני השיא אבל אי אפשר היה להתעלם מריבוי המטאורים שרובם נראים כאילו מגיעים מכיוון קבוצת הכוכבים פרסאוס והמאפיין הבולט שלהם ששמתי לב אליו הוא הצבע הירוק. אפילו מטאור שנראה ממש כמו פיצוץ שממש האיר את השטח והגיע ממש מתוך פרסאוס. דרך נהדרת לסיים את הלילה.
    לכל מי שמתכנן להגיע לצפות במטר המטאורים - שמרו על החושך. הוא באמת משאב נדיר מאין כמו וכך גם תוכלו להנות מפלאי השמיים ולא למנוע מאחרים להנות גם כן. זו הזדמנות מצויינת של לילה ללא ירח ומזג אוויר נוח שמזמין אתכם לפרוס מחצלת, לשכב על הגב ולהתפעל מקסם אמיתי
  17. Ilan Shapira

    מצפה ביתי
    לפרק הקודם
    המצפה ממשיך להתקדם בצעדים גדולים.
    אחרי תשתית הבטון והצנרת לחשמל ורשת הגיע הזמן להרים את המבנה.
    הבניה היא בניה קלה ובמקרה שלי בחרנו בפאנל מבודד בעובי של חמישה סנטימטרים.
    הקירות, יום לפני "הסערה" של השבוע שעבר

    בסוף, במקום דלת מפאנל מבודד הלכנו על דלת חוץ איכותית יותר

    השלב האחרון זה הגג. כאן היה צורך לחשוב טוב על מנגנון גלגול הגג ואיך נתמוך בו.
    ירון מצא מסילות וגלגלים יעודיים למסילות האלה. המסילות מאוד עבות, מה שמבטיח יציבות ועמידות.
    שישה מטרים של מסילות מאסיביות מוכנות להתקנה:

    הגלגלים שעליהם הגג אמור לזוז

    המסילות מורכבות עם התמיכה. מהמסילה ניתן יהיה להוריד בסביבות 80 ס"מ.

    בדיקת תזוזה. זה חלק קצת מלחיץ כי אם יש סטייה והמסילות לא מקבילות התנועה לא תהיה חלקה מספיק.
    מה שנשאר עכשיו זה מעצורים לגג, תספורת לדקל, חלון, פינישים, לסיים איטום ולצפות את הרצפה עם אפוקסי וכמובן חשמל ורשת.
    ברגע שכל זה יהיה מוכן, אתחיל להכניס ציוד פנימה. בהתחלה את החצובה שיש ברשותי, נבדוק שהכל עובד כשורה ובעוד כחודש אתקין את הפיר עם החצובה הקבועה.
    זהו, הסתיים שלב נוסף ומשמעותי בדרך למצפה קבע
  18. Ilan Shapira
    במוצאי שבת ה 5 למרץ נפגשנו לתצפית קצרה באזור הרי המרכז.
    החורף הזה לא מסביר פנים לאסטרונומים, התחזית לא חיובית רוב הזמן ומשתנה על בסיס יומי. תצפיות במדבר מתבטלות כל חודש ואפילו מהבית ההזדמנויות לצפות בשמיים הן נדירות.
    אחרי ששוב התבטלה התצפית בנגב המשכנו לעקוב אחר התחזית ולשמחתינו קיבלנו חלון של כמה שעות עם שמיים נקיים. המקום שאליו רצינו להגיע במקור לא היה כל כך נגיש, במיוחד לא לנסיעה בחושך אז שינינו תוכניות ברגע האחרון.
    נפגשנו כעשרה צופים וצלמים עם מגוון רחב של טלסקופים שונים - שוברי אור קטנים וגדולים, טלסקופים קטדיופטריים טלסקופים דובסוניים ומשקפות. גם הפעם פגשנו אנשים בפעם הראשונה, גם חדשים בתחום וגם וותיקים שעד היום לא יצא לנו להפגש.

    הדבר שהכי נהנתי לצפות בו בערב הזה היה דווקא הירח. @nirzon מצא שכוכב אמור לעבור ממש ליד הירח וכוכב אחר אמור לחלוף אל מאחורי הירח מהצד הכהה שלו. מעבר לכוכבים האלה, הירח היה דקיק מאוד ומה שיפה היה לראות זה דווקא החלק הכהה שלו שעליו ניתן היה לראות ממש מכתשים ופרטים. דבר נוסף שהיה יפה לראות זה אזורים שנמצאים בחלק המוצל אבל גבוהים מספיק כדי לגעת באור השמש ולהראות כאילו הם צפים מעל ים שחור.
    את התמונה המפורטת ביותר של הירח סיפק "גולי" הטלסקופ של @Ehud Spiegel, Celestron 11", בתמונה בצד שמאל בעוד שבצד ימין אהוד השתמש בטלסקופ דומה בקוטר של 8" בתור פיינדר. הרזולוציה שמקבלים היא פשוט מטריפה.

    בניגוד לאהוד, אנשים אחרים כמו רוברט הגיעו עם טלסקופ בגודל שפוי, קל לפירוק והרכבה על חצובה משוונית (Wedge?) קלילה.

    גם טלסקופ דובסוני, שישה אינטש של @nirzon היה שם, וגם הוא סיפק מראות נפלאים של הירח

    מעבר לירח, צפינו בצבירים פתוחים כמו M35, הפליאדות (נהדרות בטלסקופים הקטנים שבהם רואים את כל הצביר), הינשוף ואפילו הצביר הכפול בפרסאוס שכבר שכחתי מתי בפעם האחרונה צפיתי בו נראה נהדר. מקומן של הגלקסיות לא נפקד והצלחתי לזהות את הגרעינים של M81 ו m82 והבנתי שאנשים זריזים מספיק הצליחו לראות את אנדרומדה לפני שהיא שקעה.
    כמובן שתצפית של חורף לעולם לא שלמה ללא ערפילית אוריון. הערפילית נראתה נהדר, החל מהטלסקופים הקטנים שהראו את כל החרב ואף ועבר ועד לטלסקופים הגדולים שבהם ניתן היה לראות פרטים לא רעים בענן הגז העצום ולהתמקד באזור הטרפזיום ולספור שם את הכוכבים שניתנים להפרדה.

    העננים הקדימו מאוד, מה שקיצר מעט את התצפית אבל המפגש עם חברי הקהילה והשמיים הנקיים שקיבלנו היו נהדרים.
    מעבר לצפייה, חלק מהאנשים הגיעו לצלם וראינו בלייב את ערפילית ראש הסוס מתהווה על המסך עם המון פרטים כבר אחרי מספר דקות - תענוג.

    בסוף הערב, עשינו בדיקה קצרה לראות איך הראש חצובה Rowan AZ100 וחצובת ה Berlebach מתמודדים עם ה Celestron 11. המטרה הייתה לראות האם הסט מצליח לסחוב את הכל ואת רמת שיכוך הזעזועים. בטלסקופים כאלה, בגלל אורך המוקד הארוך, כל רעידה מורגשת בעינית כך שפוקוס מחודש או הזזה ידנית יכולה להרעיד את התמונה למספר שניות. השיפור עם הסט הזה היה מאוד משמעותי והרעידות נרגעו ממש ממש מהר. מה גם שהזזה של הטלסקופ באמצעות מחושי ה Slow Motion לא גורמת לרעידות.
    בתמונה גם שובר האור וגם ה Celestron 11" יושבים יחד ללא שום בעיה.

    הייתה תצפית קצרה, מצויינת שהשאירה טעם לעוד.
    מקווה שניפגש כולם ואף יותר למרתון מסייה בתחילת החודש הבא
  19. Ilan Shapira

    תצפיות
    דוח תצפית אוקטובר 2020
    עם סיום הסגר הגיעה הזדמנות נדירה להגיע לתצפית ספונטנית באמצע השבוע.
    גם הפעם את רוב המאמצים ריכזתי בצבירי גלקסיות. מזג האוויר האיר פנים והצלחתי לראות אובייקטים חוורים מאוד.
    עכשיו שאני אמר שראיתי אובייקט ממש חיוור, זה לא שהצלחתי לראות זרועות ומבנה בגלקסיה בבהירות 16 אבל זיהיתי אותה בוודאות בתוך בליל של גלקסיות אחרות ומזה אני מרוצה מאוד.
    בנוסף לגלקסיות שנראות כמו חתיכות לכלוך על רקע שדות הכוכבים, בנובמבר אוריון זורח יחסית מוקדם והערפילית הגדולה היא אחד הדברים המרהיבים ביותר שיש בשמיים.
    מעברבר לאוריון, השמיים זרועים באובייקטים מדהימים. הצביר הכפול, גלקסיית אנדרומדה, הרוזטה ועוד רבים
    בחזרה לצבירי הגלקסיות
    Abell 347
    צביר יפייפה, הנמצא בקבוצת אנדרומדה, כ 3:26 מעלות מהכוכב Almach לכיוון M34.

     
    הגלקסיה הדומיננטית באיזור - NGC 891 נוטה על צידה כלפינו וניתן לראות יפה את פס האבק החוצה אותה ואת הבליטה המרכזית.
    הצביר נמצא כחצי מעלה מ NGC 891 והחיפוש אחריו לא היה ארוך מדי, Star hopping יחסית פשוט בעזרת עינית שדה רחב ומעבר לעינית של 8ממ שחשפה את הגלקסיות שבצביר.
    בגלקסיות בצביר יחסית מפוזרות, ללא צורה סדורה. NGC 906, 909 ו 911 יוצרות מעין קו עקום וכך גם NGC 912, 910 ו UGC 1866
    את PGC 2186599 ראיתי ממש במקרה, גלקסיה חיוורת ביותר בבהירות 16! הגלקסיה הזו, שמסתבר שבכלל לא מופיעה בגרסאת SkySafari 6 Plus (לפחות לא אצלי בטלפון), אבל מופיעה בגרסת ה Pro שלשמחתי נמצא על הטאבלט. אחרי שראיתי אותה ועשיתי זום באפליקציה כדי להבין מה אני רואה הייתי מאוד מרוצה מהמציאה הזו. לא מובן מאליו.

     
    על הצביר הזה "ישבתי" כמעט שעה לפני שעשיתי הפסקה לטובת אובייקטים מעט פחות מאתגרים וכדי לתת לעיניים לנוח קצת.
    האתגר בצבירי הגלקסיות האלה הוא כפול - קודם כל צריך למצוא את הגלקסיות ודבר שני לזהות אותן. זה נעשה על ידי השוואה למבנה שלהן כמו שמתואר באפליקציה וסימון של כל גלקסיה מזוהה..
    יכול להיות שכאן כדאי להשתמש במפת נייר ולסמן X על כל גלקסיה מזוהה כדי לא לעבור עליה שוב ובסוף להעביר הכל לאפליקציה.
    Abell 426
    צביר גלקסיות גדול וצפוף בקבוצת פרסאוס
    מכיל גלקסיות בהירות יותר מאשר ב Abell 347 וצפוף יותר.

     
    את הצביר הזה שנמצא כ 2 מעלות מתחת לכוכב Algol התקשיתי יותר למצוא אבל מהרגע שמצאתי, קשה לטעות. מדובר בצביר מאוד מאוד צפוף עם לא מעט גלקסיות בהירות (11.9, 11.8) שהמון מהן מצטופף בשדה הצר יחסית של העינית 8ממ.
    כאן ניתן לראות מעין מקבץ של הגלקסיות הבהירות יותר NGC 1272, Perseus A, NGC 1278 ומשלימות את המקבץ הגלקסיות NGC 12405 ו NGC 12405
    מתחת למקבץ הזה (הפוך בטלסקופ), נמשך לו קו של גלקסיות חיוורות יותר שיורד למטה ומכיל גלקסיות רבות נוספות. כמו Markarian Chain אבל הרבה פחות בהיר.

     
    ממבט במפות אני מבין שאני צריך לחזור לצביר הזה שוב בשמיים של חורף ולהשלים את כל הגלקסיות שפיספסתי.
    אובייקטים נוספים
    מעבר לצבירי הגלקסיות האלה, צפיתי באוריון. יש לי הרגשה שהיו פעמים שראינו אותו טוב יותר אבל עדיין, הערפילית הזו פשוט מדהימה ביופייה. מהמקור, לכנפיים ולסגירת המעגל של כנפיים מאחורי הגוף. פשוט נהדר.
    הפעם גם צפיתי יותר פנימה אל תוך הערפילית בהגדלה של X200. היה ניתן להבחין בשבילי גז מסתלסל מסביב לטרפזיום. מראה מטורף
    ערפילית מרשימה נוספת שניתן לצפות בה - הרוזטה. ערפילית שנראית כמו וורד או גולגולת ונמצאת סביב לצביר כוכבים שכנראה מפזר אותה לכל הכיוונים. הערפילית הזו היא ענקית ובקושי נכנסת גם לעינית הכי רחבה שלי אבל היא אחד הדברים המרשימים בשמים. לא התמקדתי בה יותר מדי - זה היה כבר לקראת סוף הלילה והעייפות נתנה את אותותיה אבל עדיין, מרשים מאוד.

    לקינוח, יש אובייקט אחד שתמיד נחמד להגיד שראינו אותו למרות שלא באמת רואים בו יותר מדי פרטים - ערפילית ראש הסוס באוריון.
    אז מכיוון שלא ראיתי אותה מהחורף הקודם, לקח לי זמן למצוא אותה אבל ברגע שמוצאים אותה קשה להתעלם ממנה.
    בצפייה וויזואלית היא ממש לא נראית כמו ראש של סוס. קודם כל מתמקדים בכוכב Alnitak ולידו ניתן לראות את ערפילית הלהבה (עוד אובייקט שלא הוספתי לתצפית כי לא התמקדתי בו הפעם) ומהבסיס שלה עולים למעלה אל הכוכב HD37903 שערפילית IC 434 העולה מ Alnitak נמצאת לשמאלו.
    ראש הסוס נראה כמו מעין צל שמפריע לרצף של IC 434, כמו אצבע שנכנסת ומתעקלת מבסיס הערפילית לכיוון הכוכב HD37699. בבסיס של הסוס, בחלק העליון (בחלק הזה של השנה), ממש בבסיס של IC 434 ניתן לראות שני כוכבים סמוכים.
    רשימת האובייקטים

    Object Catalog Name Common Name Type Group Abell # Mag (Sky Safari) Distance (Sky Safari) IC 434             B33 Horsehead Nebula           NGC 1282   Gal Perseus Cluster 426 12.8 110 Mly NGC 1267   Gal Perseus Cluster 426 14.08 260 Mly NGC 1270   Gal Perseus Cluster 426 13.01 240 Mly NGC 1272   Gal Perseus Cluster 426 11.83 180 Mly NGC 1274   Gal Perseus Cluster 426 13.98 280 Mly NGC 1275 Perseus A Gal Perseus Cluster 426 11.85 250 Mly NGC 1277   Gal Perseus Cluster 426 13.42 240 Mly NGC 1278   Gal Perseus Cluster 426 12.45 290 Mly NGC 1250   Gal Perseus Cluster 426 12.83 290 Mly NGC 1023   Gal     8.55 31 Mly IC 284   Gal     11.62 79 Mly NGC 1186   Gal     11.44 120 Mly M 34   Gal         NGC 253 Sculpture Galaxy Gal     6.99 12 Mly NGC 288   Glob     8.09 29 Kly NGC 906   Gal Andromeda 347 12.82 230 Mly NGC 909   Gal Andromeda 347 14.5 240 Mly NGC 911   Gal Andromeda 347 13.94 290 Mly PGC 2186599   Gal Andromeda 347 16.01 ? NGC 912   Gal Andromeda 347 14.91 210 Mly NGC 910   Gal Andromeda 347 12.22 250 Mly UGC 1866   Gal Andromeda 347 14.85 280 Mly PGC 9108   Gal Andromeda 347 14.7 270 Mly NGC 898   Gal Andromeda 347 13.7 270 Mly NGC 891   Gal Andromeda 347 9.8 32 Mly M 15             NGC 7235             Cr 21             M 71             Dumbbell Nebula             IC 1727             Delta Cep             IC 1731             NGC 672             כבר לא יכול לחכות לתצפית הבאה
  20. Ilan Shapira
    אז חזרתי לצפות ולצלם את השמש אחרי תקופה לא קצרה ואתמול ב 14/08/2022 בבוקר פתחתי את הגג במטרה לצלם מספק מצומצם של תמונות ולחזור לעיסוקי היום יום.
    לא בדקתי ברשת איזו פעילות מתרחשת על השמש, פשוט הדלקתי את המערכת ואחרי שהגעתי לפוקוס הבנתי שמספר מצומצם של תמונות לא יספיק... השמש רחשה וגעשה ובכל מקום שאליו כיוונתי את הטלסקופ היה משהו לראות!
    לפני התמונות, קצת רקע:
    השמש עובדת במחזורים של 11 שנים שבהם הקטבים מתחלפים. בשיא המחזור השמש נמצאת בפעילות מגנטית מאוד עניפה ומספר כתמי השמש גדול במיוחד. שיא המחזור הנוכחי צפוי להגיע ביולי 2025 ובו התחזית מדברת על כ 125 כתמי שמש. בגרף ניתן לראות את התחזית ואת הכמות האמיתית של כתמי השמש וכמו כן גם את מחזורי העבר בגרף התחתון. (נלקח מהאתר: swpc.noaa.gov)
    סה"כ המחזור מתנהל די בהתאם לתחזיות עם נטיה קלה ליותר פעילות בחלק מהזמן.

    על מנת לזהות את כתמי השמש בשמם, נכנסתי לאתר spaceweatherlive ומה שתפס את תשומת ליבי היה מספר כתמי השמש - 104 וזו ירידה של 12 מהיום הקודם. מכובד מאוד שלוש שנים לפני שיא המחזור להיות ממש קרובים למספרי השיא החזויים.

    הציוד שלי כרגע מאפשר לי לצלם בשדה מאוד צר אבל לספק פרטים לא מעטים. זו הסימולציה של השדה אותו אני מקבל עם שתי המצלמות איתן אני משתמש (הסימולטור זמין ב: astronomy.tools)

    לפני שנצלול לפעילות, למי שמעוניין להכיר את המושגים שמשמשים לתיאור פעילות השמש - הסבר מפורט בקישור הבא: מאפיינים בשכבת הכרומוספירה
    אחרי סריקה של השמש הדבר שהכי תפס את תשומת ליבי הייתה התפרצות די גדולה בחלק המערבי של השמש (התמונה סובבה 90% נגד כיוון השעון) - מעל האזור הפעיל AR3071.
    מעבר לגודל, ניתן לראות מעין שיערות על קצה השמש, אלה נקראות Spicules, סילוני פלזמה שנורים מעלה במהירויות של עד 110 קילומטרים בשניה, מגיעים לגבהים של 3000-10,000 קילומטרים ואורך החיים שלהם הוא כ 15 דקות.

    מצד שמאל של אותה ההתפרצות נמצאים האזורים הפעילים AR3074 ו AR3079. על מנת להכניס את הכל לאותה תמונה צילמתי פנורמה משישה פנלים:

    הפסים הכהים יותר הם גם התפרצויות רק שהם על רקע פני השטח והם נראים כהים יותר מכיוון שהחומר בהם קר מעט יותר מפני השטח הם נקראים Filaments. אם פילמנטים האלה ישרדו ויגיעו לקצה אם יראו יפה על רקע השמים כקשתות או מזרקות של פלזמה ויקבלו את השם Prominence - התפרצות על רקע השמיים.
    בנוסף לפילמנטים רואים לא מעט כתמי שמש. שניים יחסית גדולים ועוד לא מעט כתמים קטנים יותר. כתמים אלה הם אזורים של פעילות מגנטית חזקה מאוד שממש מונעת מחלק מהחום מלהגיע לפני השטח או שממש דוחפת את שכבת הכרומוספירה לצדדים. הטמפרטורה באזורים אלה נמוכה בכ 2000 מסביבתם ועל כן נראים כהים יותר.
    עיבודים שונים לאותה התמונה שמבליטים חלקים אחרים בה
    נגטיב:

    וצביעה מלאכותית:

     
    אזור ממש מעניין בצורה ובפילמנט גדול ומוגדש הוא AR3076:

    ובנגטיב:

    האזור הפעיל AR3081:

     

     
    וממש על הדרך צילמתי גם התפרצות בחלק המזרחי של השמש. התמונה לא להיט גדול אבל לא מתלוננים על התפרצויות 🙂

     
    יש עוד מספר תמונות שהספקתי לצלם אבל לא הצלחתי להגיע לעבד את כולן ושיתפתי את הטובות והמעניינות של אותו הבוקר. לא מתלונן שאחרי סינון ועיבוד של חלק מהחומרים יש כל כך הרבה מה להציג.
    הציוד:
    טלסקופ: TS-Optics 125mm f/7.8
    פילטר דוחה אנרגיה קדמי: Baader DERF 135mm
    פילטר מימן (h-alpha): Daystar Quark Chromosphere
    מצלמה: ZWO ASI183MM
  21. Ilan Shapira
    ביום רביעי האחרון המאונט שלי הגיע.
    לפני הכל, מילה טובה ל Fedex שטיפלו במשלוח בצורה נהדרת החל מעדכונים שוטפים ועד לנציגה שיזמה שיחות ועשתה את כל המאמצים (המוצלחים) כדי שאשלם רק מע"מ כי נתקלנו בפקיד מכס בוא נאמר משועמם משהו.
    גם Telescope-Express טיפלו במכירה בצורה אישית ודאגו למשלוח הזול ביותר, כזה שלרוב משלמים על משלוחים קלים הרבה יותר למרות שהאפשרות הזו לא קיימת באתר.
    דבר אחרון, ההפרש במחיר הסופי - אחרי מיסים, ניטול, משלוח וכל שאר השטויות היה זול בצורה מאוד מאוד משמעותית מהארץ (וכמובן היה במלאי).
    אחרי כל המילים הטובות, נעבור לחלק האומנותי.
    החצובה הגיעה בשני קרטונים - חצובה ומשקולות. למרות הפירוט של iOptron שמציין משקולת אחת, כאן קיבלתי שתיים - לא מתלונן. סך כל משקל המשלוח - קצת יותר מ 60 קילו. רואים את הטיפול המסור של אנשי המכס שלא ברור אם ניסו להבין מה יש בפנים או שהיו רעבים וניסו לנגוס בקרטון. לא ברור.

    כרגיל בתחום, הכל מגיע בקרטון כפול ואמור לשרוד התרסקות מטוס.

    החצובה הגיעה עם ציוד סטנדרטי - מוט משקולות מאסיבי, שתי משקולות של 10 קילו כל אחת, שלט, אנטנה ל WIFI אנטנה ל GPS, סט מפתחות אלן, חיבור חשמל ועוד מתאמים שעדיין לא עליתי על השימוש בהם - עם מזג האוויר יהיה מספיק זמן לזה.

    אחרי שעשיתי חימום הנפתי את התפלץ הזה ששוקל 26 קילו וחיברתי אותו לפיר שמחכה לו כבר מספר ימים.
    מעבר ליכולת נשיאה מאוד גבוהה, החצובה מגיעה גם עם מערכת מובנית לניהול כבלים והזנת חשמל לטובת מחממים או כל מכשיר אחר (5-12V). זה נראה שסידור הכבלים יהיה מעט קל יותר, לפחות ברגע שהכל יקובע למקום.

    וכמובן, אי אפשר להרכיב את המאונט על הפיר בלי לזרוק עליו איזה טלסקופ כדי לשחק עם האיזון (מעבר לזה לא אפשרי כי כמובן השמיים התכסו בעננים ברגע שהגיעה החבילה).

    מעבר לזה כשהגיע הערב ניסיתי לצלם קצת ירח אבל העננים כיסו אותו כמעט לגמרי וראיתי רק אזור מואר יחסית בשמיים במקום שבו העננים כיסו אותו. מה שכן, הדבר הזה זז בצורה חלקה, מרגיש מסיבי ואני ממש מחכה לקצת שמיים כדי לאפס אותו לפולריס במדוייק ולהתחיל לצלם\לצפות בשמש ובירח. למרות האיפוס הדי "בערך", החצובה עקבה יפה מאוד אחרי המיקום של הירח.
    אז הציוד כאן, הגובה מדוייק וניתן לראות את פולריס בפולר סקופ ללא בעיה (אחרי שמכוונים את הזווית ל 31 מעלות כמו שצריך להיות). אז מה נשאר? קודם כל ללמוד את החצובה, איפוס לצפון, להשמיש את מחשב השליטה מרחוק (וללחוץ את הכבל רשת הארור הזה), שולחן עבודה קטן, סדר ואבזור המצפה ודי זהו.
    מקווה לקבל קצת מזג אוויר נקי כדי לשחק עוד עם המאונט הזה.
  22. Ilan Shapira
    נובמבר סיפק לחובבי אסטרונומיה סוף שבוע של מולד ירח נקי מעננים וצלול לגמרי.
    על מנת לנצל את תנאי מזג האוויר הטובים, נפגשנו בדרום קבוצת אסטרונומים חובבים לתצפית. סוף השבוע הזה גם סימן את התצפית הראשונה בשעון חורף, מה שמאפשר להתחיל לצפות משעה מוקדמת מאוד יחסית באובייקטי הקיץ שהולכים ונעלמים מהשמיים כמו Veil Nebula, M13 ו Ring nebula. גם מרכז שביל החלב שוקע מוקדם ומשאיר אותנו עם מלכת הסתיו אנדרומדה, קבוצת אוריגה (עגלון) על שלל האובייקטים שנמצאים בה וכמובן זריחתה של קבוצת אוריון המרהיבה.
    הנה סרטון קצרצר שמסכם את החוויה:
    בנוסף לאובייקטים העמוקים קיבלנו את מטר הטאורואידים שסיפק עשרות מטאורים לאורך כל הלילה, חלקם בהירים מאוד שגם השאירו שבילים בוהקים בשמים וחלקם נראו פשוט כמו הבזקי אור רגעיים. אני לא יודע אם המטאור שבתמונה הוא טרואיד (הוא בטוח לא הגיע מטאורוס) אבל דקה אחרי היה עוד אחד בדיוק באותה הזווית.

    בהמשך, הפליאדות זרחו להן מעבר לגבעה מעל מאהל האורחים:

    ומטאור נוסף, הפעם בצפון. כאן ניתן לראות את קסיופיאה, גלקסיית אנדרומדה והצביר הכפול

    חלק לא קטן מהערב הוקדש לשיחות בתחומים רבים, כולן כאשר העיניים שלנו מופנות למעלה על מנת לא לפספס את מטר המטאורים.
    מעבר למטר, בתחילת הערב התמקדתי ב Veil, North America, Double Cluster, Andromeda Galaxy
    כאשר אוריון עלה לגובה מספק - 30-40 מעלות, נדמה היה שכולם שקעו בסלסולי האבק של מלכת החורף. היא נראתה פשוט נפלא בעינית בשדה רחב וניתן היה לראות המון פרטים בכל חלק וחלק של הערפילית. למרות שהערפילית הזו לא באמת זקוקה לפילטר, אני אוהב להשתמש בפילטרים על מנת לחשוף טוב יותר פרטים נוספים. הפעם ניסיתי פילטר h-beta שחשף לא מעט מהחלקים הכהים יותר של הערפילית ופילטר NPB שמיסך מעט את אור הכוכבים וחשף יותר פרטים באזור הטרפזיום. ממש היה ניתן לראות שבילי אבק כהים מסביב. גם ערפילית האיש הרץ נראתה יפה מאוד וניתן היה לראות אותה ביחד עם המקור של אוריון.
    M35 היווה יופי של אטרקציה, במיוחד בזכות NGC2158 - צביר פתוח שבהגדלה נמוכה נראה כמו ערפילית קטנה באותו השדה אבל בהגדלה גבוהה יותר ניתן כבר להפריד שם כוכבים בצורה טובה.
    הלילה הזה חזרתי לצבירי הגלקסיות, ליתר דיוק לצביר Abell 426 העשיר שבקבוצת Perseus, כשתי מעלות מתחת לכוכב Algol.
    הפעם את הניווט לצביר התחלתי מהכוכב IPer שנראה יפה מאוד גם ללא טלסקופ. זה נחמד כי את הצד הזה של הצביר לא יצא לי לראות עד היום. הפעם מצאתי את הגלקסיה UGC 2651 ואיתה את NGC 1265 ועוד מספר גלקסיות שהפעם לא רשמתי 😞 

    שני האובייקטים האחרונים שלי ללילה הזה היו Rosette Nebula & Thor's Helmet. 
    הרוזטה היא מסוג האובייקטים שאני מאוד אוהב - ערפילית גדולה מאוד עם צביר שנמצא במרכזה ושבילים שחורים שחוצים את החלק שסובב את הצביר. די מהר הצלחתי לראות את השביל הכהה בצורת Y ועוד חלק כהה יותר. בנוסף, מעבר לגוף הערפילית העיקרי ניתן היה לראות המון חלקים נוספים מהערפילית שמתפזרים על פני שטח עצום.
    הקינוח - Thor's Helmet. את האובייקט הזה ניסיתי גם עם הפילטר NPB וגם עם ה o-iii. כאן ה o-iii ניצח וחשף את הערפילית במלוא תפארתה. הקרניים והקסדה עצמה נראו חד וברור והפעם בפעם הראשונה הבחנתי כמה הערפילית הזו גדולה ממה שמצפים בהתחלה. היא פשוט נמשכת בעוצמה פחותה לכל עבר והפעם היה ניתן לראות את אותן המשיכות יפה מאוד. אחת התגובות מצופים אחרים הייתה שרואים את הקסדה ברמה כמעט צילומית. אני ממש אהבתי ואשמח לחזור לאובייקט הזה שוב ושוב.
  23. Ilan Shapira
    אחרי שסגרתי לי פינה עם פוקוסר חשמלי, הגיע הזמן להיות מסוגל להתרחק מהטלסקופ עוד בזמן הצילום והצפייה.
    בסופו של דבר, המטרה היא מאוד פשוטה - טלסקופ בחוץ ואני בתוך הבית. זה סופר חשוב בצילום השמש קודם כל בקיץ להימלט מהחום ודבר שני זה להרחיק את מסך המחשב מאור השמש כדי לראות טוב יותר מה שרואים שם.
    איפה הבעיה? המצלמה מעבירה המון מידע למחשב, במיוחד בצילום פלנטרי ובכבלי USB לרוב יש ירידת ביצועים אחרי חמישה מטרים. לטובת זה יש מגוון כבלים מוגברים ומצאתי אחד שאמנם לא זול אבל לפי היבואן אמור לעשות את העבודה. הזמנתי את הכבל באורך 10 מטרים. הוא מגיע עם יחידת הגברה בצד הרחוק (של המצלמה) + חיבור לחשמל ביחידה הזו ובנוסף, יחידת הגברה נוספת באמצע הכבל.
    הבדיקה הראשונית - חיבור מצלמה למחשב ללא שום טלסקופ וללא שום חיבורי חשמל - עובד 🙂 מצויין.

    שלב שני - קצת סידור כבלים. עד היום אני עובד בספגטי של כבלים. זה גם מבולגן, גם לוקח זמן להרכיב הכל וגם משנה את האיזון של הטלסקופ על החצובה ועלול להמתח ולגרום נזק.
    יש כבל אחד למצלמה, שני כבלים לפוקוסר וכבל חשמל לפילטר שמש
    הפתרון החלקי - USB Hub קטן שיושב לו בין הטלסקופ לבין ה Dovetail התחתון, הפוקוסר והמצלמה מתחברים אליו עם כבלים קצרים, כבלי החשמל עוברים דרך ה Dovetail לאן שצריך אותם וככה אין שום כבל חופשי. מה Hub יוצא הכבל המאריך כלפי מטה ומשם למחשב. 

    בערב הראשון של שמיים נקיים, הוצאתי את הכל לחצר, חיברתי את הכל, עדיין לא הידקתי את כל הכבלים בצורה טובה אבל אין שום דבר שתלוי, הכל עובר לחלק המרכזי של הטלסקופ ומשם למטה. ה USB Hub יושב שם בול.
     הפעם בזבזתי המון זמן על Polar Align, וזה בגלל חוסר סבלנות משווע. במקום להזיז את החצובה בתזוזות קטנות הזזתי יותר מדי. SharpCap אמר להזיז ימינה ולמעלה, אז הזזתי יותר מדי ימינה ופתאום הוא ביקש להזיז למטה... בסוף כשעברתי לעבוד בתנועות קלות, הגעתי לאיפוס סביר תוך 10 דקות. סביר אמור להספיק כי קודם כל נמאס לי ורציתי להתחיל לנסות את כל הציוד, ודבר שני כיוונתי לירח, אז אפשר להסתדר עם איפוס סביר. אפילו איפסתי את החצובה לפי שני כוכבים ולא שלושה מתוך עצלנות.
    בסופו של דבר, זה נראה ככה:

    לשמחתי, יש מספיק כבל כדי להכנס לתוך הבית ולברוח מהקור. עם השמש זה אפילו טוב יותר כי החצובה נמצאת קרוב יותר. צריך בכל מקרה לסמן את המיקום על מנת לקצר את כל הזמן של ה Polar Align.
    הירח עצמו יצא נהדר. גם בשדה הרחב ביותר, אמנם לא כל כולו נכנס אבל עדיין מתקבלת תמונה נהדרת עם עושר רב של פרטים וגם כשמקטינים את החיישן ומתמקדים באזורים מסויימים בזכות ה FPS הגבוה יותר, יש המון פריימים לעבוד איתם.
    כל התמונות מקושרות ל Flickr - בגודל המקורי

    ים המשברים - Mare Crisium:

    והמכתש Tycho (וגם קלביוס מתחתיו) כשהוא מואר לגמרי

    הניסוי עבר בהצלחה מרובה. הטלסקופ יושב בתיק ביחד עם ה hub והכבלים מחוברים שם כדי לחסוך קצת זמן בהקמה, נשאר להדק את כל הכבלים ודי סיימתי.
    מה שכן, אני מאוד מרוצה מהתמונות שקיבלתי מהטלסקופ הזה. גם וויזואלית רואים פשוט נהדר וחד בצורה לא רגילה וללא שום הילות סגולות מסביב לירח. מקווה בקרוב לצפות איתו בכפולים מהבית. זה אמור להיות משהו שהטלסקופ הזה צריך לעשות בצורה נהדרת.
    קישור למי שרוצה: כבל
  24. Ilan Shapira

    צילום
    אתמול, שישי בערב הייתי פסימי לגמרי לגבי מצב השמיים עם כל האובך ששרר במהלך היום. לשמחתי @givoly שלח הודעה שהשמיים התנקו ומשם הדרך לנסות לצלם את הירח הייתה קצרה מאוד.
    דווקא לירח התנאים לא היו מתאימים במיוחד, היציבות הייתה די גרועה וקשה היה לקבל פוקוס אחיד לאורך זמן אבל חייבים לנסות, לא?
     
    הדבר הראשון שאותו ניסיתי היה לצלם פנורמה של כל הירח. את המופע הזה עדיין לא יצא לי לצלם בצורה מלאה וקפצתי על ההזדמנות. צילמתי ארבע סרטונים של 1000 פריימים ומהם ערמתי 200 לכל אחד וחיברתי בפוטושופ וזו התוצאה.

    הגרסה המוארת יותר

    צפון הירח
    כאן כבר ניסתי לעבוד עם יותר פריימים וצילמתי עשרה סרטונים של 1000 פריימים כל אחד ומתוכם ערמתי 1200 פריימים בתקווה לצוד את האיכותיים ביותר. בהשוואה זריזה נראה לי שהתמונה הזו מספקת יותר פרטים עם פחות רעש

    למרות הפרטים הלא מעטים, יש לאן לשאוף מבחינת יציבות האוויר (לא בשליטתי) ופוקוס טוב יותר. עדיין, ים הקור, או Mare Frigoris נראה יפה מאוד כולל "גלים" מבזלת ומכתשים רבים. גם האזור שמעליו עם כל המכתשים שנראים מהצד יצא לא רע. אהבתי במיוחד את המכתש בפינה הימנית העליונה - Endymion, מכתש בקוטר של 122 קילומטרים. מתחתיו, שני מכתשים שהגדול מביניהם נקרא Atlas והקטן יותר Hercules. בפינה השמאלית התחתונה אפשר לראות את המכתש Posidonius שבו ניתן לראות מערכת של Riles, מכתש פנימי ומספר גבעות.
    דרום\מרכז הירח

     
    מאפיין נוסף שגם @givoly צפה בו הוא Rima Ariadaeus, חריץ\עמק די ישר שנקרא על שם המכתש Ariadaeus שנמצא בקצהו הימני. אורך העמק כ 300 קילומטרים. תמונה זו לא צולמה בנפרד אלא זום פנימה על הפנורמה

     
    אז למרות הכל יצאו תמונות טובות עם כמות עצומה של פרטים ומאפיינים שאפשר לתאר עד השנה הבאה. מקווה לחזור לירח גם היום ולהתמקד במזרח ים הגשמים.
  25. Ilan Shapira
    אני כבר תקופה חושב על איך לתקוף את זיהום האור ולשפר את תוצרי ה EAA שלי. מכיוון שהמצלמה שלי היא מונוכרומטית, הלכתי על פילטרים SHO Narrow Band 3nm עם גלגל.
    מחקר והתייעצות עם חברים הביאו אותי לפילטרים של Optolong. חברה לא רעה בכלל ובמחיר יחסית סביר.

    הגלגל גם הגיע עם כל המתאמים הנחוצים לחיבור לטלסופ ולמצלמה ויש עוד מקום לארבעה פילטרים נוספים. עשיתי טעות וסימנתי על הפילטר את שמו (לא באמת...)
    ניסוי הכלים הראשון שעשיתי לפני כשבוע לא היה מוצלח במיוחד בעיקר בגלל בחירת מטרה שמקשה לראות את הייתרונות של הפילטרים האלה, הפעם חיכיתי שמרכז שביל החלב יגיע לגובה שמאפשר לצלם אותו והתחלתי את ניסוי הכלים על שתיים מהערפיליות המוכרות יותר שיש: Eagle Nebula, Lagoon Nebula.
    הניסוי כלל בעיקר חשיפה דרך פילטר ה HA אבל גם בדקתי מה מתקבל מהפילטרים האחרים בעיקר כדי לקבל הרגשה מה ההבדלים בזמני החשיפה בין פילטר לפילטר. מכיוון שנאלצתי להרכיב חלק מהדברים מחדש, האיזון לא היה מושלם ובשילוב עם תנאי יציבות לא הכי טובים העקיבה לא הייתה מושלמת בכלל. עדיין, גם בחשיפה unguided של 2 דקות קיבלתי תמונות נחמדות ועם מעט מריחות. הוספה של guiding כמובן שיפרה את המצב פלאים.
    התמונות צולמו עם חשיפות של 2-2.5 דקות עם gain = 66, נשמרו As seen on screen ובפורמט jpg - לא ממש מתאים לעריכה אבל לטובת EAA זה מושלם. את התמונות העברתי דרך Denoize כדי להפטר מחלק מהרעש ודי זהו.
    הציוד:
    טלסקופ - TS-Optics 125mm F/7.8
    מצלמה - ZWO ASI294MM Pro
    חצובה - CEM120
    טלסקופ עקיבה AT60 F/6
    מצלמת עקיבה: ZWO ASI174MM
    פילטרים Optolong SHO 3nm

    בעוד ניהול הכבלים לא אידיאלי, לפחות אין כבלים מתנדנדים שעלולים להתפס בכל מני מקומות כאשר החצובה זזה.
    Eagle Nebula - M16
    זו התמונה עם הכי הרבה זמן חשיפה מצטבר, בסביבות 19 דקות והיא כוללת 4 לכל אחד מהפילטרים O-III & S-II וכל השאר HA.
    סה"כ ממש הפתיע כמה פרטים מקבלים מהבית על הערפילית הזו וכמה ברורים יצאו עמודי הבריאה.

    Lagoon Nebula - M8
    כאן קצת התקמצנתי וצילמתי מעט פחות מעשר דקות ורק 2 דקות O-iii ו 2 דקות S-II

    כמה מסקנות - להשמיש את N.I.N.A (סרבה לעבוד בגלל ASCOM ישן - יטופל), לשפר את ה Polar Align, לאזן את החצובה מעט טוב יותר ולא לוותר על פוקוס טוב יותר בטלסקופ עקיבה ולהתחיל לעבוד עם פריימים של קליברציה, דבר שאני דוחה ללא סיבה אמיתית.
    אני יוצא מאוד מעודד מהערב הזה, גם מהבית ניתן לקבל המון פרטים על האובייקטים היפים האלה ועם עוד קצת עבודה אפשר להגיע לתוצאות לא רעות בכלל.
×
×
  • צור חדש...

Important Information