עבור לתוכן
  • צור חשבון

תגובות מומלצות

פורסם

שלום,

החלטתי לפתוח את השרשור הזה על מנת לעזור ולשתף את רשימת האובייקטים שיהיה כדאי לצפות בהם במהלך תצפית הסתיו המתקרבת בסוף השבוע.

אני מזמין כל אחד להוסיף לכאן פוסטים עם האובייקטים המעניינים אותו. אני בכוונה רושם כאן רק מספר קטן של אובייקטים. אני לא רוצה "לגמור" לכם את כולם, לקראת יום חמישי בערב, אנסה לערוך איזה פוסט סיכום של כל ההמלצות שיעלו כאן.

ביום שישי הקרוב השקיעה צפוייה באזור רבע לחמש אחר הצהריים (שעון חורף), וחושך מוחלט צפוי קצת אחרי שעה שש בערב.

אז נתחיל...

עם השקיעה, מומלץ כמובן להפנות את המבט מערבה ולתפוס את האובייקטים הבאים רגע לפני שהם שוקעים:

M13 - צביר הרקולס, כמובן. הצביר בה' הידיעה. התצפית הזו תיתן לנו אולי את האפשרות האחרונה לראות אותו השנה, כאשר בשעה שש בערב יהיה בגובה של יותר מ-30 מעלות.

M92 - צביר כדורי נוסף, שרובנו נותים לדלג עליו בגלל הקירבה שלו לצביר הרקולס, בגובה של 40 מעלות בשעה שש בערב.

כוכבי הלכת - לא נזניח אותם - נוגה, בו נוכל לצפות כבר ממש עם השקיעה, ובמגניטודה של 4.5-, אפילו לפני השקיעה, בגובה של 20 מעלות. בעלי המפתח הגדול יכולים לנסות לתפוס את פלוטו במגניטודה של 14.4, שיהיה בגובה של 30 מעלות בשעה שש, וקצת מעליו כמובן שבתאי וצדק. שימו לב ששבתאי וצדק שוקעים בסביבות שעה 22:30, ככה שניתן יהיה לצפות בהם בנוחות רק עד שעה תשע בערב בערך.

שביל החלב - נוגה יזהר על רקע שביל החלב ואזור הקומקום, בערך בגובה של 20 מעלות עם השקיעה - ייתן לנו אפשרות לתמונות יפות מאד של שביל החלב מייד עם השקיעה, ומעט מעליו, וכשחושך יגיע בשעה שש, בגובה של 25 מעלות, נוכל עוד לתפוס את ערפיליות הנשר והברבור, M16 ו-M17 - רגע לפני שישקעו, ובפעם האחרונה שניתן יהיה לצפות בהן השנה. 

M75 - אחד מהצבירים הכדוריים העמומים ביותר (מגניטודה של 8.52), יהיה בגובה של 30 מעלות בשעה שש, מה שיאפשר להציץ בו לרגע לפני שירד נמוך מדי.

 

אני בכוונה עוצר כאן, נותן לכולם אפשר להעלות פה עוד אובייקטים, ואוסיף בערב פוסט נוסף, בו אוסיף לרשימה אובייקטים נוספים שניתן יהיה לצפות בהם באזורים גבוהים יותר עם השקיעה.

פורסם

אני כנראה אתחיל עם קטלוג הרשל אבל יש לא מעט אובייקטים שאסור לפספס השבוע:

  • הצביר הכפול NGC869
  • NGC7000 - ערפילת צפון אמריקה. אובייקט להגדלות נמוכות שמי שמתעמק בו רואה בבירור את הצורה שנתנה לערפילית את שמה. מכילה בנוסף גם צבירים פתוחים יפים ובימים טובים ניתן לראות יפה את ערפילית השקנאי שנמצאת לידה (ניתן להגיע אליה דרך העינית, אין צורך בחיפוש נוסף)
  • NGC7331 - גלקסיה נהדרת בבהירות 9.25 שמסביבה עוד מספר גלקסיות עמומות יותר. נחשבת למעין תאומה של הגלקסיה שלנו
  • NGC7320 - אובייקט מאתגר - צביר גלקסיות חיוורות בבהירויות שמתחילות ב 12.6
  •  NGC7662 - Blue Snow Ball Nebula ערפילית פלנטרית בבהירות של 8.3, נמצאת בין גלקסיית אנדרומדה לבין קסיופיאה.
  • NGC891 - גלקסיה ספירלית שמציגה את צידה כלפינו. ניתן לראות יפה את פס האבק החוצה אותה
  • M35. צביר פתוח מעל Propus שבתאומים. צביר חובה לצפייה במיוחד בגלל צביר פתוח קטן וחיוור שנמצא לידו - NGC2158
  • NGC2238 - ערפילית הרוזטה. ערפילית עצומה בגודלה שתגיע בחצות לגובה צפייה ומכילה במרכזה צביר פתוח. אתגר - על אחד הצדדים של הערפילית, יש ענן של אבק כהה יותר היוצר מעין שביל בצורת האות Y. מומלץ בחום לצפות עם הגדלה קטנה בהתחלה ואחר כך להגדיל ולטייל על הערפילית כדי לקלוט עוד פרטים
  • אוריון, האיש הרץ, ערפילית הלהבה ואם התנאים יתאימו - ראש הסוס. סט אובייקטים חובה לחורף
  • NGC2359 - Thor's Helmet הידועה גם ב Duck Nebula. אובייקט מדהים ביופיו שניתן יהיה לצפות בו בסביבות 01:00
  • M46 עוד אחד מהצבירים הפתוחים היפים שגם מכיל הפתעה - ערפילית פלנטרית. אובייקט חובה

יש עוד רבים וטובים אבל אלך בדרכו של ניר ואשאיר את הבמה לאובייקטים נוספים

 

 

 

פורסם (נערך)

יש לכם אולי קטלוג למתחילים? עם האוביקטים הכי בהירים וקלים לאיתור לתקופה הזאת של הסתיו?

חוץ מנוגה שבתאי צדק ואנדרומדה לא הצלחתי עוד לראות כלום (והעננים מסרבים להתפנות)

נערך היום על-ידי Btoash
פורסם
לפני 8 דקות Btoash אמר:

יש לכם אולי קטלוג למתחילים? עם האוביקטים הכי בהירים וקלים לאיתור לתקופה הזאת של הסתיו?

חוץ מנוגה שבתאי צדק ואנדרומדה לא הצלחתי עוד לראות כלום (והעננים מסרבים להתפנות)

באופן כללי קטלוג מסיה הוא הקטלוג למתחילים, אבל אין בו חלוקה לפי עונות.

אפשר באפליקציה skysafari לחפש לפי best tonight ולראות איזה אובייקטים נמצאים כרגע בשמיים.

כמה המלצות על אובייקטים בולטים להתחלה:

צבירים - הצביר הכפול (C14), פלאידות (M45)

כפולים - אלביראו, הכפול-כפול

ערפילית אוריון (M42)

פורסם
לפני 16 דקות Btoash אמר:

יש לכם אולי קטלוג למתחילים? עם האוביקטים הכי בהירים וקלים לאיתור לתקופה הזאת של הסתיו?

חוץ מנוגה שבתאי צדק ואנדרומדה לא הצלחתי עוד לראות כלום (והעננים מסרבים להתפנות)

אני לרוב כותב על אובייקטים שיותר קל לאתר ולצפות. אילן יותר מאתגר (בעיקר את עצמו)...

 

עוד נקודה - ממליץ לך לקנות את הספר Turn Left at Orion - תוכל למצוא שם רשימת נהדרת של אובייקטים, עם הוראות מדוייקות איך למצוא אותם, דירוג המלצות של המחברים (כמה שווה לראות אותם) ובאיזו עונה אפשר לראות אותם.

פורסם
לפני 2 שעות Btoash אמר:

יש לכם אולי קטלוג למתחילים? עם האוביקטים הכי בהירים וקלים לאיתור לתקופה הזאת של הסתיו?

חוץ מנוגה שבתאי צדק ואנדרומדה לא הצלחתי עוד לראות כלום (והעננים מסרבים להתפנות)

מצטרף להלמצה של יוסי להתחיל עם קטלוג מסייה. יש אותו כבר בילט אין בסקאיי ספארי. חוזר על ההמלצה לעשות תיאום ציפיות - גלקסיות, ערפיליות וצבירים כדוריים יראו ממרכזי ישובים לכל היותר כמו כתמים אפרפרים (לעומת אתרים חשוכים). מאיזורים מוארים מומלץ יותר להתרכז בכוכבי לכת, ירח, כוכבים כפולים וצבירים פתוחים. בקטלוג מסייה יש צבירים פתוחים מהממים. 

מצטרף גם להמלצה של ניר על turn left at orion. 
 

לגבי עננים - זה הנוהל עם ציוד חדש 🤷🏻‍♂️

פורסם

אני כרגע עם הרשל 400, אז מה שהוא אומר...  החורף הקודם זה היה בעיקר גלקסיות אלמוניות בבהירות של 10-12 מגניטודה. בקיץ זה היה בעיקר צבירים סגורים ופתוחים בתוך שביל החלב. נראה עכשיו מה יש לסתיו להציע. 

פורסם

אז אני ממשיך עם המדריך ל"מתחילים"... 🙂

(ואני קצת מעתיק מ-Turn Left at Orion):

שוב, מייד לאחר השקיעה, אחרי שנתפוס את כל מה שאוטוטו שוקע, נוכל להפנות מבט גבוה לשמיים, ולהנות מהאטרקציות העיקריות של שמי הסתיו:

M15 - צביר פגסוס (על שם המערכת בה הוא שוכן) - אחד הצבירים הבהירים והמרשימים שיש (אולי שני רק ל-M13). ניתן לראותו אותו אפילו במשקפת.

NGC 7009 - ערפילית שבתאי - ערפילית פלנטרית שבהגדלה גדולה נראית קצת כמו הכוכב שבתאי עם הטבעות. למעשה זו הערפילית שעל שמה קוראים לכל הערפיליות הפלנטריות ככה, כי היא הראשונה שזוהתה ונקראה כך (פלנטרית). נמצא אותה בין שבתאי לצדק, קצת מעליהם.

NGC 7293 - ערפילית הסליל, בערך באותו אזור כמו ערפילית שבתאי, קצת יותר נמוך, מזכירה מאד את ערפילית הטבעת המפורסמת, אבל קשה יותר להבחנה. מאד פופולרית אצל צלמים. מומלצת לצפייה עם פילטר.

M31 - מלכת שמי הסתיו - גלקסיית אנדרומדה. בתקווה שנוכל לצפות בה אפילו ללא שום ציוד. שווה להביט בה דוקא במשקפת או בהגדלה קטנה ככל שניתן. נסו לזהות את שולי הגלקסיה, לא רק את המרכז, פשוט לנוע עם העינית מהמרכז ולזהות את השינוי ההדרגתי בבהירות. לידה תגלו עוד שתי גלקסיות - M32, שתראו אותו באותה עינית עם מרכז M31, ו-M110, שתצטרכו להסיט קצת את המבט על מנת לזהות אותה.

M33 - גלקסיית המשולש - אולי הגלקסיה המצולמת ביותר, חוץ מ-M51, הרבה בשל שניתן לראות בצילום יפה מאד את צורתה הספיראלית. יש שאומרים שבלילות טובים במיוחד ובמקומות חשוכים במיוחד אפילו ניתן להבחין בה בעין, אבל רוב הסיכויים שגם עם משקפת או טלסקופ תתקשו מייד לראות אותה כשתפנו אליה את המבט בהתחלה. אם התנאים יהיו טובים, ניתן יהיה להבחין בתצפית בשתי זרועות ספירליות היוצאות ממרכזה. יש טוענים שקל יותר לראות אותה עם פילטרים המתאימים לערפיליות. שווה לנסות.

 

יש עוד הרבה... אנסה להוסיף עוד פוסטים לשרשור בהמשך.

פורסם
לפני 21 שעות Btoash אמר:

יש לכם אולי קטלוג למתחילים? עם האוביקטים הכי בהירים וקלים לאיתור לתקופה הזאת של הסתיו?

חוץ מנוגה שבתאי צדק ואנדרומדה לא הצלחתי עוד לראות כלום (והעננים מסרבים להתפנות)

האם יש לך את המצ"ב?

r6uwlpwuvvk61.png

פורסם
לפני 7 שעות samer salman אמר:

האם יש לך את המצ"ב?

r6uwlpwuvvk61.png

אחלה תודה! סוף סוף משהו מסודר 🙂

 

פורסם

אני יודע שאמרתי בהתחלה שאכין איזה סיכום, אבל לא נראה לי שכבר אספיק לכתוב את כל מה שרציתי.

אז במקום סיכום - בואו נקפוץ ביום שישי לחצות, מספר שעות לאחר השקיעה.

העונה הזו היא עונה נהדרת לצבירים פתוחים יפיפיים, אז בואו נעבור על כמה:

M45 - הפליאידות. אסור להחמיץ. בחצות יהיו מאד קרובות לזניט. אחד הצבירים הבהירים ביותר בשמיים, ואחד הצבירים הידועים עוד מימי קדם (נקרא "כימה"  בעברית) - מוזכר הן בתנ"ך, באיליאדה של הומרוס ובעוד מקורות. למרות שהוא ידוע עוד מימי קדם, זהו אחד הצבירים הצעירים ביותר שיש, בן כ-100 מליון שנה. כלומר - היו דינוזאורים שראו אותו נוצר. בצביר כולו יש כ-1000 כוכבים. מרחקו מאיתנו הוא 444 שנות אור. סביב כוכבי הצביר הבהירים ישנן ערפיליות החזרה, אך קשה להבחין בהן בעין. בצביר עצמו מומלץ לצפות בשדה רחב ככל שניתן. במשקפת או דרך הפיינדר הוא ממש מרשים.

אם כבר הפננו את המשקפת, או את העינית רחבת השדה לפליאידות, ננמיך אותה מעט לעבר הצביר הפתוח הבהיר ביותר בשמיים:

ההיאדות - Caldwell 41 - הצביר מכיל כ-200 כוכבים, ומרחקו מאיתנו הוא כ-150 שנות אור. למרות בהירותו הרבה, הוא פחות מרשים מהפליאידות. קל מאד לאתר אותו, מאחר ואלדברן, עין השור, אחד מהכוכבים הבהירים ביותר בשמיים (שצבעו כתום) נראה כאילו הוא שייך לצביר (זוהי טעות אופטית, הוא פשוט נמצא באותו אזור בשמיים).

אם כבר העינית רחבת השדה שלנו מופנית לאלדברן, פיתחו את Sky safari, חפשו שם את קרס (Ceres), כוכב הלכת הננסי, שהוא הגוף הגדול ביותר בחגורת האסטרואידים שבין מאדים לצדק. אתם תוכלו לזהות בקלות בעינית את קרס ביחס לאלדברן, לפי התמונה המצורפת. אתגר - נסו לאתר אותו לפני שאתם מביטים בתמונה או באפליקציה, לפי זה שקרס אמור לא לנצנץ (כמו כוכבי לכת), בהשוואה לכוכבים רגילים. אני לא חושב שיהיה אפשר להגיע להגדלה מספיק גדולה בשביל לראות אותו כדיסקה, אבל מי שיכול מוזמן לנסות.

מאלדברן וההיאדות, נזוז לעבר הכוכב השני הבהיר באזור, קפלה, שבעגלון, ושם, בעגלון נמצא אחד מהמקבצים היפים ביותר של צבירים פתוחים: בתוך המחומש של עגלון M36 ו-M38, ומקצת מחוצה לו M37. אל תחמיצו - מומלץ להביט במקבצים הללו גם במשקפת, ואחר כך להמשיך ולהתקרב בהגדלות הולכות וגדלות. תתחילו דוקא עם השניים שבתוך המחומש, ותשאירו את M37, שנחשב היפה ביותר לסוף.

לסיום, אם אנחנו כבר באזור הזה שבין אלדברן לקפלה, אתגר נוסף - נסו למצוא ולצפות בערפילית העקרב, M1 - למרות שהייתם יכולים לחשוב שאובייקט מסייה הראשון חייב להיות ממש בולט ובהיר, כי זה הראשון שמסייה זיהה, למעשה קשה להבחין בערפילית הזו. הסיבה היא שזו ערפילית שנוצרה כתוצאה של פיצוץ סופר נובה משנת 1054, והיא מתפשטת ונחלשת בעוצמתה מיום ליום, כך שמסייה אכן ראה אותה בקלות. ספק אם הציוד בו הוא השתמש היה מצליח לאתר אותה היום.

 

724766732_Screenshot_20211104-164934_SkySafari6Plus.jpg.98d0ad8df496b86ff2c325fa190c5219.jpg

הצטרף לשיחה

אתה יכול לכתוב עכשיו ולהרשם אחר כך אם יש לכם חשבון הכנס עכשיו בשביל לכתוב מהחשבון שלך

אורח
הוסף תגובה

×   הודבק כטקסט מיוחד.   הדבק כטקסט רגיל

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   התוכן הקודם שלך שוחזר .   נקה

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • צור חדש...

Important Information